Δεν υπήρχε στο παρελθόν πολιτική βούληση για την εφαρμογή μεγάλων μεταρρυθμίσεων στο ΕΣΥ της χώρας μας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «μετά από 3 πολιτικές τοποθετήσεις και ιδιαίτερα του Υπουργού, που έδωσε το πολιτικό στίγμα, και απευθυνόμενος όπως βλέπω σε ένα ακροατήριο το οποίο αποτελείται κυρίως από τα διοικητικά στελέχη του Υπουργείου Υγείας, επιτρέψτε μου να κάνω εδώ μια διαφορετική προσέγγιση μιας και το ξαναλέω, το πολιτικό στίγμα δόθηκε από τους συναδέλφους Υπουργούς».

«Η απάντηση στην ερώτηση, πώς θα δημιουργήσουμε το νέο ΕΣΥ, είναι μέσα από έργα και πράξεις. Και θα φέρω το παράδειγμα των απογευματινών χειρουργείων. Γιατί δεν έγιναν απογευματινά χειρουργεία τα προηγούμενα χρόνια;

Η εύκολη απάντηση είναι, γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση. Όμως η πραγματική απάντηση σε αυτό, είναι γιατί δεν μπορούσαν να το κάνουν. Τα απογευματινά χειρουργεία ψηφίστηκαν από αλλεπάλληλες Κυβερνήσεις. Στην Κυβέρνηση αυτή εφαρμόστηκαν. Δεν έγιναν ούτε συζητήσεις, δεν έμειναν στο επίπεδο των συζητήσεων, ούτε των πολιτικών αναλύσεων, ούτε του νόμου. Και απευθυνόμενος σε εσάς γιατί πέραν από τη δική μας την προσπάθεια στο Υπουργείο, είναι η προσπάθεια που γίνεται όπως λέω πάντα εγώ, από κάτω, εσείς είστε που υλοποιήσετε τα απογευματινά χειρουργεία και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται», συμπλήρωσε.

«Πόσες φορές έγινε ανάλυση και συζητήσεις επί συζητήσεων για τα οικονομικά των νοσοκομείων. Είστε εσείς ο διοικητικός μηχανισμός που κατάφερε για πρώτη φορά τα νοσοκομεία να έχουν προϋπολογισμούς στην αρχή της χρονιάς. Γραμμένο σε νόμους και επιχειρησιακά σχέδια αλλά ποιος το κατάφερε; Αυτή η Κυβέρνηση. Ποιος το κατάφερε; Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα DRGs για πρώτη φορά. Ο προϋπολογισμός στο νοσοκομείο θα δοθεί όχι όπως δινόταν τις άλλες φορές αλλά πάμε στο σύστημα να πληρώνονται οι δομές υγείας και οι υγειονομικοί ανάλογα με το παραγόμενο έργο γίνεται πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για το προσωπικό και γίνεται συζήτηση αν είμαστε λιγότεροι ή περισσότεροι. Καταρχήν να θυμίσουμε δυο πράγματα» συνέχισε.

«Πρώτον ότι το σύστημα υγείας όπως και ολόκληρη η χώρα βγήκε από 5 χρόνια μνημονίων που έχασε το 35% των πόρων και σημαντικό κομμάτι του επαγγελματικού δυναμικού που θα ερχόταν και μετά από μια δεύτερη κρίση πανδημίας. Αυτή τη στιγμή για να μιλάμε με αριθμούς και επειδή πολλές φορές με κατηγορούν ότι οι αριθμοί δεν μιλούν στους ανθρώπους, θα δώσω μιας και είμαστε στη Θεσσαλονίκη το παράδειγμα του ΕΚΑΒ της Χαλκιδικής. Η Χαλκιδική εδώ και 35-40 χρόνια έβγαζε, εδώ είναι ο κύριος Παπαευσταθίου, έβγαζε 7 με 8 ασθενοφόρα και στα τρία πόδια της Χαλκιδικής.

Είχαμε κάθε καλοκαίρι χρόνο απόκρισης στις παραλίες 1:30 ώρα. Φέτος, η Χαλκιδική έβγαλε 14 ασθενοφόρα, 4 μηχανές και χρόνο απόκρισης κάτω από 15 λεπτά και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «το ΕΣΥ αλλάζει». Για να αλλάξεις κάτι πρέπει να ξέρεις που είσαι, πρέπει να ξέρεις που θέλεις να πας και πρέπει να ξέρεις πως θα πας. Στην Ελλάδα το που είσαι ακόμη και αυτό το οποίο είναι μετρήσιμο πολλές φορές περιγράφεται λανθασμένα. Και αυτό είναι η πρώτη προσπάθεια, που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια το να ξέρουμε που είμαστε, να μετριόμαστε και να μπορούμε να απαντάμε με αριθμούς», συμπλήρωσε.

«Το που θέλουμε να πάμε πάλι κινείται μεταξύ δύο πραγμάτων. Ή σε ένα στόχο που δεν πιάνεται, είναι πάρα πολύ απόμακρος ο στόχος, είτε σε μια πλήρη στασιμότητα των πάντων. "Η συμμορία της μιζέριας" είναι οπαδός και των δύο, ανάλογα με το που την βολεύει. Αλλά κυρίως η διαφορά η δική μας, γιατί το που θέλουμε να πάμε θα το πω με μία λέξη, "στη φροντίδα του Έλληνα πολίτη, στη φροντίδα του Έλληνα ασθενή", η διαφορά η δική μας είναι ότι ξέρουμε πως θα πάμε» κατέληξε.