Εκκινεί μία νέα εποχή για τον τομέα της Ψυχικής Υγείας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας, σήμερα, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος ανέφερε τα εξής σχετικά:

«Nομίζω ότι ύστερα από τόσες δεκαετίες, δηλαδή από το 1984 που δημιουργήθηκε το ΕΣΥ, καλό είναι και ήρθε η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ουδείς αμφισβητεί τη δεινότητα, την επιστημονική ικανότητα, την επάρκεια και την αφοσίωση που έχουν όλοι οι λειτουργοί του ΕΣΥ, όλων των κλάδων και κατηγοριών στη δουλειά τους. Ουδείς. Αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ έχουν απόλυτη και καθοριστική σχέση με τον τρόπο δόμησης λειτουργίας και φιλοσοφίας αυτής της δόμησης και λειτουργίας.

Είναι ένα σύστημα, το οποίο για μια συγκεκριμένη εποχή καθ΄ ομοίωσιν ενός υγειονομικού συστήματος μιας άλλης χώρας και το οποίο αυτή τη στιγμή έχει προβλήματα τα οποία είναι ίδια με τα προβλήματα που παρουσιάζουν αυτά τα υγειονομικά συστήματα αυτής της δομής και φιλοσοφίας και λειτουργίας σε όλο τον κόσμο και μάλιστα το δικό μας πάει καλύτερα απ΄ αυτά. Άρα λοιπόν εκείνο το οποίο γίνεται, για να είμαστε απόλυτα σαφείς αυτή τη στιγμή και γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, είναι να αλλάξει η φιλοσοφία λειτουργίας του ΕΣΥ.

Παραδείγματα: Η ένταξη στο σύστημα του προσωπικού γιατρού και μάλιστα με τον πρωτοποριακό τρόπο της πληρωμής ανά κεφαλή, είναι ένα ουσιαστικότατο βήμα αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του συστήματος. Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, για πρώτη φορά στην ιστορία, δόθηκε από τη σημερινή πολιτική ηγεσία η δυνατότητα στους γιατρούς να έχουν ιδιωτικό έργο ορισμένων ειδικοτήτων μέσα στο νοσοκομείο, έξω από το νοσοκομείο και σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν ουσιαστικό έργο μέσα στο νοσοκομείο κατά παράδειγμα βελτίστων υγειονομικών συστημάτων στον κόσμο.

Για πρώτη φορά γίνεται μια ουσιαστική πρωτοποριακή μεταρρύθμιση, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν όχι σήμερα βεβαίως, αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι ο μοναδικός τρόπος να έρθουν νέοι γιατροί στο ΕΣΥ και θα έρθουν, όταν η μεταρρύθμιση ολοκληρωθεί. Άρα λοιπόν, όλοι αυτοί που μέμφονται το ΕΣΥ για τις όποιες δυσλειτουργίες τους, όλοι αυτοί οι πολιτικοί οι οποίοι κατακρίνουν τη μεταρρύθμιση, αν θέλουν να δουν τους υπαιτίους της όποιας δυσλειτουργίας ας κοιτάξουν στον καθρέφτη τους.

Είπε πολύ σωστά ο Υπουργός και τον ευχαριστώ, ότι στον τομέα ψυχικής υγείας εκκινεί μια καινούρια εποχή. Η μεταρρύθμιση είναι ουσιαστική και τα αποτελέσματα της οποίας θα συζητήσουμε τέτοια εποχή του χρόνου»