Δεν έχει καταστεί επαρκώς εξηγήσιμο στον ελληνικό λαό το γεγονός ότι το ΕΣΥ αλλάζει και δεν καταρρέει, τόνισε, μεταξύ άλλων, σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) με θέμα «Η μετάβαση του ΕΣΥ σε μια νέα εποχή, εκσυγχρονισμός υποδομών & αναβάθμιση υπηρεσιών».

Συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «έχουμε επιλέξει ως σύνθημα «το ΕΣΥ αλλάζει». Δεν το βάλαμε ως ένα τίτλο διαφημιστικό, αλλά γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα του ΕΣΥ που βιώνουμε και που δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει να εξηγήσουμε επαρκώς στον ελληνικό λαό. Και αυτό διότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα πραγματικά του προβλήματα έχουν μπει μέσα στη διελκυστίνδα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Κάποιοι έχουν βρει την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο που συνδέεται με την ασθένεια και τα δικαιολογημένα παράπονα που μπορεί να έχουν κάποιοι από όσους θα αναζητήσουν τις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανά την επικράτεια».

«Όταν μιλάμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μιλάμε για έναν τεράστιο οργανισμό, με περισσότερα από 100 νοσοκομεία, 300 κέντρα υγείας, 1.400 περιφερειακά ιατρεία, χιλιάδες προσωπικούς γιατρούς, ένα τεράστιο σύστημα ανθρώπων και δομών υπηρεσιών υγείας. Η περίπτωση να μην πηγαίνει ποτέ τίποτα στραβά, πραγματικά δεν μπορεί να υπάρχει, είναι παράλογο. Εάν όμως ο σκοπός σου είναι να προβάλλεις μόνον τις αστοχίες του συστήματος και ποτέ να μη δίνεις χώρο γι΄ αυτά που το σύστημα επιτυγχάνει, τότε στην πραγματικότητα δεν θες θα ενημερώσεις, ούτε θες να βελτιώσεις,θες να απαξιώσεις. Και σε αυτήν την σκόπιμη απαξίωση του ΕΣΥ με τα συνθήματα τύπου «το ΕΣΥ καταρρέει» απαντούμε με έργα και όχι με λόγια», συμπλήρωσε.

Το ΕΣΥ αλλάζει

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε λοιπόν το ΕΣΥ αλλάζει. Αλλάζει ως προς τα κτίρια, αλλάζει ως προς τον εξοπλισμό, αλλάζει ως προς τον τρόπο εργασίας, αλλάζει ως προς τη νοοτροπία, αλλάζει ως προς την προσέγγιση των Ελλήνων ασθενών. Σήμερα, διανύουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την ίδρυσή του. Όσο κάποιοι θα λένε ότι «το ΕΣΥ καταρρέει», τόσο εμείς θα φτιάχνουμε καινούρια νοσοκομεία, καινούρια κέντρα υγείας, καινούριες κλινικές και θα βελτιώνουμε τις κτιριακές μας υποδομές.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό τους, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στο ΕΣΠΑ, αυτή τη στιγμή μπορούμε και αγοράσουμε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό από διαγωνισμό που διενεργεί η ΕΚΑΠΥ για να ενισχύσουμε τα δημόσια νοσοκομεία με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Κάναμε καταγραφή όλων των αναγκών, όλων των νοσοκομείων, τα προτεραιοποιήσαμε. Άρα, ταυτόχρονα ανακαινίζουμε τα κτίρια και αποκτούμε και καινούργιο εξοπλισμό», επεσήμανε ακόμη.

«Όμως θα πει κάποιος ευλόγως, το ΕΣΥ είναι τα κτίρια και ο εξοπλισμός; Προφανώς και όχι. Μόνο αυτό το χρόνο έχουμε προχωρήσει σε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις μαζί με τον Μάριο Θεμιστοκλέους στον τομέα του ανθρωπίνου δυναμικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Υπογράψαμε στις αρχές του 2024 τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή τα οποία ακόμα είναι στην πιλοτική τους μορφή.

Απογευματινά χειρουργεία

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 7 χιλιάδες απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ. Από εκεί που λέγανε ότι δεν μπορούν να γίνονται απογευματινά χειρουργεία, στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, ήδη χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν καταφέρει αντί να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, να χρησιμοποιήσουν αυτήν την υπηρεσία του ΕΣΥ και να θεραπεύσουν το πρόβλημά τους. Η μεγάλη λίστα αναμονής των χειρουργείων που είχαμε στην αρχή του χρόνου, έχει αρχίσει να μειώνεται και μάλιστα με αρκετά καλό ρυθμό. Και όταν μπουν και τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, αυτό θα γίνει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα», συνέχισε.

«Προχωρήσαμε όμως και σε μία δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση, τη δυνατότητα των γιατρών του συστήματος, τόσο των νοσοκομείων αλλά και της Πρωτοβάθμιας, να εκτελούν εκτός ωραρίου και ιδιωτικό έργο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ από την ίδρυσή του. Πολλοί για ιδεολογικούς λόγους το πολεμούν. Όμως, η συμμετοχή των γιατρών ήδη μέχρι σήμερα είναι μεγάλη. 15% του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ έχει ήδη ζητήσει να κάνει παράλληλα ιδιωτικό έργο και με τη νέα ΚΥΑ που εκδίδουμε και που την κάνουμε διευρυμένη και πολύ πιο ευέλικτη, πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πάνω από τους μισούς γιατρούς του ΕΣΥ θα έχουν κάνει χρήση αυτής τους της δυνατότητας», τόνισε ακόμη.

«Με το Δημήτρη Βαρτζόπουλο ψηφίσαμε πρόσφατα τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη ψυχική υγεία εδώ και πάρα πολλά χρόνια και προχωράμε σε εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου που εφαρμόζουμε τη ψυχική υγεία στην Ελλάδα. Και αυτή η μεταρρύθμιση κοινοβουλευτικά πολεμήθηκε από όλες τις δυνάμεις αδράνειας της χώρας.

Τέλος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης διενεργούνται τα μεγαλύτερα προγράμματα πρόληψης των βασικών ασθενειών. Από τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μέχρι τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Για πρώτη φορά δίνουμε τη δυνατότητα να «σκανάρουμε» όλο τον πληθυσμό, να ξέρουμε ακριβώς ποια είναι τα προβλήματά μας, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μάθουν γρήγορα αν έχουν κάποιο πρόβλημα, γιατί ότι μαθαίνεις γρήγορα πολύ ευκολότερα αντιμετωπίζεται, και έτσι μπορούμε να σώζουμε ανθρώπινες ζωές ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούμε πάρα πολλούς υλικούς πόρους», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.