Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. 

Πρόκειται για μια σειρά επτά μέτρων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μέτρα με στόχο τη ρύθμιση της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και γενικότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Ανακοίνωσε ότι ξεκινά το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, με 2 δισ. ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει άτομα μέχρι 50 ετών να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη πως θα απαγορευτούν οι νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας, τουλάχιστον για έναν χρόνο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ, φοροαπαλλαγή για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν ακίνητα που είναι επί του παρόντος κλειστά ή αυτή τη στιγμή διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Επίσης, ανακοίνωσε αύξηση στο 20% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ  από θεομηνίες.

Κυριάκος Μητσοτάκης:Τα 7 μέτρα που ανακοίνωσε

-Ξεκινά το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.

-Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών. 

-Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση. 

-Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

-Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο. 

-Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ  από θεομηνίες. 

-Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.