Ο κύβος ερρίφθη για τα πρόσωπα και τους ρόλους της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ετοιµάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της σε λίγες ηµέρες από τώρα και συγκεκριµένα -εκτός απροόπτου- αυτή την Τετάρτη, 11 Σεπτεµβρίου. Η πρόεδρος της Κοµισιόν θα παρουσιάσει τα 27 µέλη της Επιτροπής για την περίοδο 2024-2029, στα οποία δεν περιλαµβάνονται όσες γυναίκες θα ήθελε, κάτι για το οποίο ήδη συναντά αντιδράσεις.

Θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο η πάντοτε απαιτητική διαδικασία των ακροάσεων των υποψήφιων επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έχει τον τελικό λόγο στην έγκρισή τους, κι έτσι -εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις και ανατροπές- η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει την πενταετή θητεία της τον Νοέµβριο.


Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τα δύο κομβικής σημασίας υποψήφια χαρτοφυλάκια 

Το ζητούµενο για τη χώρα µας ήταν να πάρει ένα χαρτοφυλάκιο ισχυρό για τα ελληνικά πράγµατα και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. «Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σηµειώσει η Ελλάδα σε οικονοµικό επίπεδο, αλλά και το είδος της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, οι τελικές διαπραγµατεύσεις του Μαξίµου µε το Μπερλεµόν, όπου στεγάζεται η Κοµισιόν, οδήγησαν σε δύο υποψήφια χαρτοφυλάκια: το Συνοχής και Μεταρρυθµίσεων, που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, και αυτό των Μεταφορών, που παραµένει µέχρι και την τελευταία στιγµή στο τραπέζι.


Ο σημαντικός ρόλος Τζιτζικώστα

Και τα δύο αυτά πόστα προσδίδουν έναν σηµαντικό ρόλο στον Απόστολο Τζιτζικώστα και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα για τα επόµενα χρόνια στις Βρυξέλλες. Ο επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθµίσεων είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF), το οποίο καταλαµβάνει περίπου το ένα τρίτο του Προϋπολογισµού της Ευρωπαϊκής Ενωσης: την τρέχουσα επταετή περίοδο έχει συνολικούς πόρους 392 δισ. ευρώ, όταν οι συνολικοί πόροι που διαθέτει η Ε.Ε. αγγίζουν το 1,2 τρισ.

Πληροφορίες που µεταδίδει το Politico, µάλιστα, αναφέρουν ότι µπορεί να µετονοµαστεί σε «Περιφερειακών Επενδύσεων», µε τη γνωστή ιστοσελίδα των Βρυξελλών να κατατάσσει το χαρτοφυλάκιο αυτό στα «καλύτερα πόστα της επόµενης Κοµισιόν».

Σηµαντικό επίσης για την Ελλάδα είναι ότι ο επίτροπος που κατέχει αυτή τη θέση είναι αρµόδιος για τη στήριξη των περιφερειών που πλήττονται περισσότερο από την ψηφιακή και την κλιµατική µετάβαση, µεταξύ άλλων µέσω του Ταµείου ∆ίκαιης Μετάβασης, το οποίο χρηµατοδοτεί την απολιγνιτοποίηση στη ∆υτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Στις αρµοδιότητες επίσης συγκαταλέγεται η ενεργός συµµετοχή στη θέσπιση νοµοθετικού πλαισίου για τα Ταµεία Συνοχής στον µακροπρόθεσµο Προϋπολογισµό της Ε.Ε. και η στήριξη των περιφερειών και των Αρχών κατά την προετοιµασία των προγραµµάτων τους.


Το κρίσιμο έργο του χαρτοφυλακίου των Μεταφορών

Το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών έχει επίσης κρίσιµο έργο να διαχειριστεί την επόµενη πενταετία, καθώς εποπτεύει ό,τι αφορά στις οδικές, θαλάσσιες και αεροπορικές µεταφορές. Εχει υπό την ευθύνη του την εργασία για την επέκταση του συστήµατος εµπορίας δικαιωµάτων εκποµπών στον τοµέα της ναυτιλίας, κάτι που φυσικά έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, όπως έχει και η βελτίωση της συνδεσιµότητας, ιδίως στις γειτονικές χώρες της Ε.Ε. και στα ∆υτικά Βαλκάνια.

Ο επίτροπος Μεταφορών έχει επίσης υπό την εποπτεία του µεγαλεπήβολα προγράµµατα, όπως το ευρωπαϊκό σύστηµα διαχείρισης σιδηροδροµικής κυκλοφορίας, το σύστηµα εντοπισµού θέσης «Galileo» και τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό. Την ίδια ώρα, πέρα από τον εν αναµονή επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα και τον γενικό γραµµατέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, Θανάση Μπακόλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στις Βρυξέλλες και ένα τρίτο κοντινό του πρόσωπο σε θέση ευθύνης.


Σε θέση ευθύνης η Άννα-Μαρία Μπούρα

Πρόκειται για την πρέσβειρα Αννα-Μαρία Μπούρα: έπειτα από τρία χρόνια ως διευθύντρια του διπλωµατικού γραφείου του πρωθυπουργού, η πολύπειρη διπλωµάτης ετοιµάζεται να µετακοµίσει σε ένα από τα σηµαντικότερα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε., αυτό του γραφείου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου. Ο Αντόνιο Κόστα, που θα διαδεχθεί στη θέση αυτή τον Σαρλ Μισέλ, επέλεξε ως επικεφαλής του διπλωµατικού του γραφείου την κυρία Μπούρα, η οποία µεταξύ άλλων έχει υπηρετήσει αρκετά χρόνια στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης, ένα σηµαντικό σώµα για την ευρωπαϊκή άµυνα και διπλωµατία.

Δημοσιεύθηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 07.09.2024