Τον βηματισμό του για την επόμενή του ημέρα αναζητεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής σε βάρος του - έκπτωτου πλέον από το αξίωμά του - προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, που μετά από μια πολωμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έδειξε πως δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία προκειμένου να αποφευχθεί η νέα προσφυγή στις κάλπες. Ο «ασκός του Αιόλου» φαίνεται πως έχει ανοίξει για τα καλά, την ώρα που αναζητείται «ηρεμία», όπως είπε ο Νίκος Παππάς, προκειμένου να εφαρμοστούν οι καταστατικές προβλέψεις και ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε μια νέα σελίδα.

Υπενθυμίζεται πως 163 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής και 120 κατά, ενώ υπήρξαν και 2 λευκά και 1 άκυρο. Συνολικά ψήφισαν 286 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τα 210 εξ' αυτών δια ζώσης, και τα 76 τηλεφωνικά. Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί η πρόταση μομφής απαιτούνταν το 50% συν ένα, δηλαδή 148 επί συνόλου 295 μελών.

Να σημειωθεί ότι στην Κεντρική Επιτροπή ο Στέφανος Κασσελάκης συμμετείχε εξ οφίτσιο, ωστόσο πλέον ως έκπτωτος πρόεδρος δεν θα μπορεί να είναι παρών σε κανένα άλλο όργανο, επομένως δεν θα είναι στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ.

Η συνεδρίαση της επόμενης ΚΕ έχει προγραμματιστεί σε 15 ημέρες για να αποφασίσει ημερομηνίες για το έκτακτο συνέδριο. Εκεί θα υπάρξει ανακήρυξη υποψηφιοτήτων και προγραμματικό πλαίσιο.

Mετά από αυτό το αποτέλεσμα, θα γίνουν νέες εκλογές για πρόεδρο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με το καταστατικό θα προκηρυχθεί έκτακτο συνέδριο που θα αποφασίσει τα διαδικαστικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία αύριο, ΚΕ σε δύο εβδομάδες - Στη ΔΕΘ ο Νίκος Παππάς

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την υπερψήφιση της μομφής στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συνεδριάσει αύριο και μεθαύριο η Πολιτική Γραμματεία και σε 15 ημέρες εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή.

Με εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε νέα Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει ημερομηνίες για το έκτακτο συνέδριο. Εκεί θα υπάρξει ανακήρυξη υποψηφιοτήτων και προγραμματικό πλαίσιο.

Εν τω μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Κεντρικής Επιτροπής κατ' αρχήν αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει το κόμμα στην ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς.

Ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι - Ο Πολάκης, ο Φαραντούρης, ο Φάμελλος και η στάση Παππά

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει «ανοίξει» τα χαρτιά του για το τι πρόκειται να κάνει, δηλώνοντας σε οξύ τόνο μετά το πέρας της ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή πως οι αποφάσεις του θα ανακοινωθούν «εκεί που πάντα λογοδοτεί, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Μέχρι τώρα υποψηφιότητα ρητά έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει ο Παύλος Πολάκης, όπως άλλωστε τόνισε και στις δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής. Όπως είπε: «Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη ημέρα. Εξέφρασα ένα συνολικό προγραμματικό σχέδιο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μίας πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας και ο στόχος είναι το ρίξιμο σε σύντομο διάστημα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη».  «Σε αυτήν την ιστορία καλώ όλα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλουν. Να προχωρήσουμε συντεταγμένα και ενωτικά χωρίς ακραίες εκφράσεις και σαν αυτά που ακούστηκαν στο τέλος (σ.σ. αιχμή για τις «κουκούλες» Κασσελάκη). Να προχωρήσουμε ενωτικά στις διαδικασίες της νέας εκλογής. Εχω πει ότι και αν δεν εκλεγώ θα συνεχίζω να είμαι ΣΥΡΙΖΑ».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d40y3mj8r72h)

Υπενθυμίζεται πως εδώ και καιρό το έδαφος έχει «στρώσει» για να καταθέσει υποψηφιότητα και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος δήλωνε παρών σε τυχόν σχετική διαδικασία εκλογής προέδρου, πριν ακόμα ανοίξει η κουβέντα που έφτασε στην ήττα Κασσελάκη στην ΚΕ, λέγοντας πως σκεφτόταν να θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ταυτόχρονα, ανοιχτό άφησε σήμερα και ο Σωκράτης Φάμελλος το να διεκδικήσει και εκείνος το χρίσμα, στις δηλώσεις του μετά το αποτέλεσμα για την πρόταση μομφής. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος σύντομα μέσα από το Συνέδριο που θα εγκρίνει όχι μόνο υποψηφιότητες, αλλά και πολιτική πρόταση. Δεν μένει στίγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επέλεξαν να γυρίσουμε σελίδα», είπε αρχικά και συμπλήρωσε πως «θα είμαστε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, μέλη και στρατιώτες. Έχω αναλάβει ευθύνες και στο παρελθόν και πάντα θα υπηρετώ από όποια θέση αποφασίσει το κόμμα».

Ενδεχομένως, βέβαια, η Όλγα Γεροβασίλη ενδιαφερθεί επίσης για μια τέτοια προοπτική, άλλωστε υπενθυμίζεται πως είχε ανοίξει τέτοια κουβέντα ήδη από τις 28 Αυγούστου, καλώντας τότε τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει μια «θαρραλέα κίνηση», προκηρύσσοντας εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την κουβέντα περί προεδρίας ίσως δεν πρέπει να λείπει και το όνομα του Νίκου Παππά, ο οποίος τοποθετούμενος για τις εξελίξεις μετά την πρόταση μομφής και ερωτώμενος σχετικά, αρκέστηκε να πει πως «αυτή τη στιγμή ανέλαβα με εντολή της ΚΕ να εκπροσωπήσω το κόμμα στη ΔΕΘ (σ.σ. αντί του Στέφανου Κασσελάκη), θα υπάρχει χρόνος για πλούσιο διάλογο, κανένα τέτοιο θέμα δεν υπάρχει».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d40ybupags9l)

Οργή στο στρατόπεδο Κασσελάκη με την... νομενκλατούρα - Το σχόλιο για τις... κουκούλες, τα... «απονομιμοποιημένα όργανα» και οι απαντήσεις

Την υπερψήφιση της πρότασης μομφής ο Στέφανος Κασσελάκης την αντιμετώπισε με ξεκάθαρη οργή, αποχωρώντας από την εν εξελίξει (τη στιγμή εκείνη) συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο «έκπτωτος» πρόεδρος του κόμματος εξαπέλυσε σφοδρά πυρά με στόχο την «γραφειοκρατία» και την κομματική «νομενκλατούρα» στον απόηχο της υπερψήφισης της πρότασης μομφής σε βάρος του, πυο υπενθυμίζεται πως έγινε με μυστική ψηφοφορία (η πρώτη χρονικά ήττα για το «στρατόπεδό» του στη θυελλώδη συνεδρίαση), λέγοντας πως οι αποφάσεις του θα ανακοινωθούν εκεί που «λογοδοτεί πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ». Αναλυτικά, σημείωσε τα εξής:

«Eίμαι λυτρωμένος, διότι είδαν όλοι οι πολίτες τη μομφή που ζω από την πρώτη μέρα που εκλέχθηκα πρόεδρος.
Είναι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία του τόπου η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται από την πρώτη μέρα την ψήφο των μελών του κόμματος. Όσα πέρασα ένα χρόνο τώρα, τα ξέρετε όλα.

Φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα του κόμματος να επιστρατεύουν πρακτικές ξένες στην αριστερά, να εξευτελίζουν τα αξιότιμα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, φορώντας τους κουκούλα.

Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d40wcp5ekjq1)
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Νίνα Κασιμάτη, στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι: «Πέρα από τις διαδικασίες, υπάρχει μία ουσία. Ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε διαπράξει το έγκλημα καθοσιώσεως να έχει εκλεγεί χωρίς να είναι στη γραμμή του κόμματος. Σήμερα, όργανα τα οποία είναι απονομιμοποιημένα, καθώς δεν ανέλαβαν ποτέ καμία ευθύνη για τη διπλή, συντριπτική ήττα του 2023 –αλλά παραμένουν ισχυρά– ανέλαβαν να “διορθώσουν” το δήθεν λάθος της κοινωνίας. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοκρατικος λαός θα απαντήσει».

Στις σφοδρές αυτές επικρίσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης δέχθηκε απαντήσεις τόσο από τον Παύλο Πολάκη, που «έκανε λόγο για ακραίες εκφράσεις», όσο και από τον Σωκράτη Φάμελλο, που είπε χαρακτηριστικά πως «σεν υπάρχει ούτε νομενκλατούρα, ούτε κουκουλοφόροι. Η Κεντρική Επιτροπή και οι βουλευτές, και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, έχουν εκλεγεί απευθείας από τη βάση, με διπλή νομιμοποίηση. Εμείς δηλαδή είμαστε και από την κοινωνία και από τη βάση ως μέλη Κεντρικής Επιτροπής και οι βουλευτές και οι υπόλοιποι που είναι στην Κεντρική Επιτροπή είναι εκλεγμένοι από τη βάση, με την ίδια νομιμοποίηση που έχει και ο Στέφανος Κασελάκης. Ο Στέφανος Κασελάκης εκλέχθηκε από κλειστές κάλπες και από διαδικασία ψηφοφορίας, η οποία επιλέχθηκε και έγινε και στη διαδικασία της μομφής. (…) Υπάρχει καταστατικό με το οποίο εκλέχθηκε ο Στέφανος, το δέχθηκε και ήρθε και βγήκε με αυτό. Και ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε με βάση το καταστατικό αλλά και ως υποψήφιος με βάση το καταστατικό.»

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου, που έκανε λόγο για «προσβολή» των μέλων της Κεντρικής Επιτροπής, λέγοντας συγκεκριμένα: «Οι αναφορές του προέδρου σε κουκούλες και κουκουλοφόρους προσβάλλουν βαθύτατα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και του κόμματος, είναι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία. Αγωνιζόμαστε για τη Δημοκρατία στην Αριστερά».