Ξαφνικά, ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε «ακέφαλος» καθώς η πρόταση μομφής κατά του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, πέρασε με 163 «ναι» σε σύνολο 286 μελών της ΚΕ που ψήφισαν νωρίτερα σήμερα, θέτοντάς τον εκτός ηγεσίας.

Πλέον, το φλέγον ζήτημα είναι το ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή την πολύ κρίσιμη φάση του, με τον ίδιο τον Κασσελάκη να παραμένει -μέχρι στιγμής- άγνωστο αν ο ίδιος θα είναι ξανά υποψήφιος.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρώτα... "κελαηδήσματα" μετά την "καθαίρεση" Κασελλάκη

Παππάς : «Στέλνουμε μήνυμα ηρεμίας, δημοκρατικού διαλόγου σε όλο τον προοδευτικό κόσμο, που πληγώθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα κόμμα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία, με δομές, λειτουργίες, καταστατικό. Ένα καταστατικό που είναι το δικό μας Σύνταγμα. Υπάρχει υψηλό αίσθημα ευθύνης σε όλα τα στελέχη και είμαστε βέβαιοι ότι με απόλυτη ομαλότητα και τήρηση των προβλέψεων του Καταστατικού, θα διεξαχθούν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Όπως ακριβώς έγινε και πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν είχαμε την αλλαγή ηγεσίας από τον Αλέξη Τσίπρα. Ανοίγει η διαδικασία, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα να συγκληθεί εκ νέου σε 2 εβδομάδες από σήμερα, για να αποφασίσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας», σχολίασε για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς.

«Θα γίνει ένας ανοιχτός και δημοκρατικός διάλογος και δεν θα στερηθεί από την άσκηση των δικαιωμάτων του κανένα μέλος, κανένας φίλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στέλνουμε μήνυμα ηρεμίας, δημοκρατικού διαλόγου σε όλο τον προοδευτικό κόσμο, που πληγώθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις, θα πάνε όλα όπως προβλέπει το δημοκρατικό μας καταστατικό», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Σε ερώτηση για το αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος, είπε πως δεν θα ανοίξει τώρα τέτοια κουβέντα. «Αυτή τη στιγμή ανέλαβα με εντολή της ΚΕ να εκπροσωπήσω το κόμμα στη ΔΕΘ, θα υπάρχει χρόνος για πλούσιο διάλογο, κανένα τέτοιο θέμα δεν υπάρχει».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d40y7hbry2r5)

Πολάκης: «Να προχωρήσουμε ενωτικά στις διαδικασίες της νέας εκλογής - Θα είμαι υποψήφιος»

Ο Παύλος Πολάκης μετά την ολοκλήρωση της εκρηκτικής συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στεφανου Κασσελάκη, επανέλαβε πως θα είναι υποψήφιος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής Χανίων χαρακτήρισε καθαρό το αποτέλεσμα στην Κεντρική Επιτροπή και ανέφερε πως πλέον δρομολογούνται οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.

«Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη ημέρα. Εξέφρασα ένα συνολικό προγραμματικό σχέδιο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μίας πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας και ο στόχος είναι το ρίξιμο σε σύντομο διάστημα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Παράλληλα ο κ. Πολάκης άφησε αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη μετά τις δηλώσεις τους για κουκούλες.

«Σε αυτήν την ιστορία καλώ όλα τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλουν. Να προχωρήσουμε συντεταγμένα και ενωτικά χωρίς ακραίες εκφράσεις και σαν αυτά που ακούστηκαν στο τέλος. Να προχωρήσουμε ενωτικά στις διαδικασίες της νέας εκλογής. Έχω πει ότι και αν δεν εκλεγώ θα συνεχίζω να είμαι ΣΥΡΙΖΑ».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d40y3mj8r72h)

Φάμελλος: «Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν μία νέα πολιτική πρόταση που να μας βγάλει από το αδιέξοδο»

Στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμελλος, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής σε βάρος του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «έκλεισε μία δημοκρατική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Απέδειξε ότι τα μέλη της ΚΕ που είναι απευθείας εκλεγμένα από τη βάση, θέλουν μία νέα πολιτική πρόταση που να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει ενωμένους».

Ο κ. Φάμελλος πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος σύντομα μέσα από το Συνέδριο που θα εγκρίνει όχι μόνο υποψηφιότητες, αλλά και πολιτική πρόταση. Δεν μένει στίγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής επέλεξαν να γυρίσουμε σελίδα».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «θα είμαστε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, μέλη και στρατιώτες. Έχω αναλάβει ευθύνες και στο παρελθόν και πάντα θα υπηρετώ από όποια θέση αποφασίσει το κόμμα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d40yxtput5ep)

Νοτοπούλου: «Οι αναφορές του προέδρου σε κουκούλες προσβάλλουν τα μέλη της ΚΕ και είναι επικίνδυνες για τη δημοκρατία»

Με ένα αιχμηρό σχόλιο τοποθετήθηκε σε σχέση με την οργισμένη ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των «87», Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Οι αναφορές του προέδρου σε κουκούλες και κουκουλοφόρους προσβάλλουν βαθύτατα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και του κόμματος, είναι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία. Αγωνιζόμαστε για τη Δημοκρατία στην Αριστερά», είπε, εννοώντας την τοποθέτηση Κασσελάκη, μετά το σε βάρος του αποτέλεσμα, όπου είπε χαρακτηριστικά πως «φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα του κόμματος να επιστρατεύουν πρακτικές ξένες στην αριστερά, να εξευτελίζουν τα αξιότιμα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, φορώντας τους κουκούλα».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d40ydicfqn8p)

Σπίρτζης: «Κερδίσαμε σήμερα, θα κερδίσουμε και στον τελικό στόχο»

Την ικανοποίησή του για την ψηφοφορία που οδήγησε στην έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Στέφανο Κασσελάκη, εξέφρασε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός και ένας από τους υπογράφοντες του κειμένου των μελών της ΚΕ που ζητούν εκλογή προέδρου από τη βάση, έχει ασκήσει επανειλημμένα κρητική στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ιδιαίτερα τώρα, μετά την ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε:

«Σήμερα αναμετρήθηκε η ανυποληψία κι ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που στην πράξη στήριζε τον Κ. Μητσοτάκη με την ελπίδα του ελληνικού λαού για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου πλειοψηφικού, που θα αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια. Κερδίσαμε σήμερα θα κερδίσουμε και στον τελικό στόχο» τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης ενώ ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d40y2t5n216h)

Κασιμάτη: "Απονομιμοποιημένα τα όργανα - Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει"

Η Νίνα Κασιμάτη, στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ όπου δρομολογούνται νέες εσωκομματικές εκλογές μετά την έγκριση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, τόνισε ότι:

«Πέρα από τις διαδικασίες, υπάρχει μία ουσία. Ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε διαπράξει το έγκλημα καθοσιώσεως να έχει εκλεγεί χωρίς να είναι στη γραμμή του κόμματος. Σήμερα, όργανα τα οποία είναι απονομιμοποιημένα, καθώς δεν ανέλαβαν ποτέ καμία ευθύνη για τη διπλή, συντριπτική ήττα του 2023 –αλλά παραμένουν ισχυρά– ανέλαβαν να “διορθώσουν” το δήθεν λάθος της κοινωνίας. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο δημοκρατικος λαός θα απαντήσει».