Άδοξα έληξε η προεδρική θητεία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χθες εξέπεσε του αξιώματός του, μετά την πρόταση μομφής που του έκαναν 100 στελέχη του κόμματός του, χρίζοντάς τον μάλιστα με τον τρόπο αυτόν τον πρώτο αρχηγό κόμματος που φεύγει έτσι.

Με ψήφους 163 υπέρ της πρότασης και 120 κατά ο πρώην -πλέον- πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να ανοίξει την πόρτα εξόδου από το κόμμα και να… πάει σπίτι του, προκειμένου να σκεφτεί το πολιτικό μέλλον του από εδώ και εμπρός.

*Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: "Οργιάζουν" τα τρολ στο Twitter - Ο "έκπτωτος" Κασσελάκης που... εισέβαλε στη Wikipedia και το "καρφί" της Πεν Νταλαούρα


Ο Στέφανος Κασσελάκης, η νομενκλατούρα και οι... κουκούλες

Οργισμένος στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των «συντρόφων» του, λέγοντας πως «όσα πέρασα έναν χρόνο τώρα, τα ξέρετε όλα. Φτάσαμε στο σημείο, η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα του κόμματος και οι διάφορες φράξιες που δεν ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς, να εξευτελίζουν τα αξιότιμα μέλη της, φορώντας τους κουκούλα».

Η επίθεση αυτή έγινε γιατί το Σάββατο (7.9.24) το βράδυ η πλειοψηφία των στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής αποφάσισε η ψηφοφορία να γίνει με κάλπες (122 υπέρ - 86 κατά), γεγονός που απελευθέρωσε πολλά στελέχη στη σχετική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής. Και αυτό γιατί η αλήθεια είναι ότι αρκετά μέλη της ΚΕ, που εργάζονται στο κόμμα, θεωρούσαν ότι με την επιλογή της ανοικτής ψηφοφορίας στη συνέχεια θα είχαν πρόβλημα. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι σε αυτή τη διαδικασία υπήρξε και τηλεφωνική ψηφοφορία ορισμένων, η οποία προφανώς ήταν φανερή, αφού τα μέλη που ψήφιζαν με αυτόν τον τρόπο δήλωναν την ψήφο τους σε τριμελή επιτροπή.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d412gh1b5tq1)


Το παρασκήνιο της "έκπτωσης" Κασσελάκη

Από το Σάββατο το βράδυ η πλευρά Κασσελάκη έδειξε ότι άρχισε να χάνει δυνάμεις και ότι όλα όσα διέρρεαν το προηγούμενο διάστημα, ότι δηλαδή μαζί με τον Νίκο Παππα είχαν την πλειοψηφία της ΚΕ, ήταν περισσότερο ελπίδες και προσδοκίες παρά η αντικειμενική πραγματικότητα. Το τελικό αποτέλεσμα της πρότασης μομφής έδειξε, μάλιστα, ότι το πρόβλημα του Στέφανου Κασσελάκη στο κόμμα ήταν πολύ βαθύτερο απ’ ό,τι έλεγαν όσοι διαφωνούσαν μαζί του.

Προφανώς το ερώτημα τώρα είναι τι σκέπτεται να κάνει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δηλαδή σκέπτεται να καταθέσει υποψηφιότητα στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ ή εάν θα επιλέξει να κάνει δικό του κόμμα. Η απόφαση είναι προφανώς πολύ δύσκολη, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης έχασε την ευκαιρία να οδηγήσει ο ίδιος τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές ενώ ήταν πρόεδρος. Παρά το γεγονός ότι δεχόταν εισηγήσεις από τα μετριοπαθή στελέχη της ομάδας του στην ΚΕ να εμφανιστεί ενωτικός, λέγοντας ότι θα οδηγήσει αυτός το κόμμα στις εσωκομματικές κάλπες, επέλεξε τον διχασμό και τη σφοδρή επίθεση εναντίον των «συντρόφων» του.

Απευθυνόμενος στα στελέχη της ΚΕ στην κεντρική του ομιλία έλεγε διαρκώς «εμείς και εσείς», μίλησε για βαρονίες και φράξιες, τους συνέκρινε με την «ομάδα αλήθειας» της ΝΔ, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι στο προηγούμενο συνέδριο «πάτησε τη σκανδάλη». Ήταν τόσο διχαστική η ομιλία του που αιφνιδίασε ακόμα και τους δικούς του ανθρώπους.

Η επόμενη μέρα για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προφανώς εύκολη. Αντίθετα μάλιστα. Με δεδομένο ότι πλέον έχει χάσει τη λάμψη του και τους υποστηρικτές του, όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να παλέψει πολύ για να ξανακερδίσει ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του.

Απέναντί του στη μάχη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (αν θα ξανακατέβει για αρχηγός) θα έχει τον άλλοτε σύμμαχό του Παύλο Πολάκη -ο οποίος και χθες δήλωσε παρών για την ηγεσία του κόμματος- , ο οποίος απευθύνεται και αυτός στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Άλλωστε, στις προηγούμενες εκλογές ο βουλευτής Χανίων τον είχε βοηθήσει ανοικτά, ενώ τώρα δηλώνει δημοσίως «ότι το παιδί δεν μπορεί».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης έχει πει και αυτός ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα πράξει ο Σωκράτη Φάμελλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μετρήσει τις δυνάμεις του και προφανώς να κάνει κάποιες συμμαχίες. Αν οι «87» τον στηρίξουν, θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνει το επόμενο βήμα.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d412h9icsdft)


Ο ρόλος του Νίκου Παππά

Μεγάλος χαμένος από τις χθεσινές εξελίξεις είναι προφανώς ο Νίκος Παππάς, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα «έριξε όλα τα χαρτιά» του στον Στέφανο Κασσελάκη και σήμερα βρίσκεται χωρίς αρχηγό στο κόμμα. Και όχι μόνο αυτό. Στελέχη της ομάδας Κασσελάκη ισχυρίζονται ότι τελικά ο Νίκος Παππάς του τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια και γι’ αυτό πέρασε με άνεση από την ΚΕ η πρόταση μομφής εναντίον του.