Δράσεις για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό των ΟΤΑ, αλλά και καίριες παρεµβάσεις στην κατεύθυνση της µείωσης της γραφειοκρατίας, προαναγγέλλει από την «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος.

Παράλληλα, µιλά για τους στόχους της θέσπισης του συστήµατος κινήτρων και ανταµοιβής των δηµόσιων υπαλλήλων, µε το ύψος του µπόνους να φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως, και αναφέρεται στις πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των προσλήψεων µέσω ΑΣΕΠ.


Εχει τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόµου που προβλέπει κίνητρα και ανταµοιβή δηµόσιων υπαλλήλων. Ποιο θα είναι το ύψος του µπόνους παραγωγικότητας και βάσει ποίων κριτηρίων θα ανταµείβονται οι δηµόσιοι υπάλληλοι;

Να ξεκινήσουµε, κατ’ αρχάς, από το γιατί θεσπίζουµε αυτό το ενιαίο σύστηµα κινήτρων και ανταµοιβής των δηµόσιων υπαλλήλων. Επειδή θέλουµε, αφενός, να βελτιώσουµε την αποτελεσµατικότητα της δηµόσιας διοίκησης και το επίπεδο της εξυπηρέτησης που προσφέρει στους πολίτες και, αφετέρου, να βοηθήσουµε τα στελέχη του ∆ηµοσίου στην επαγγελµατική τους εξέλιξη. Επιδιώκουµε, συνεπώς, την παρακίνηση του ανθρώπινου δυναµικού του δηµόσιου τοµέα για την επίτευξη προσδιορισµένων στόχων, αλλά και την επιβράβευσή του µέσω της υλοποίησης µετρήσιµων αποτελεσµάτων. Το ύψος του µπόνους φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό είναι το ποσόν για το οποίο θα ορίζονται ετήσιοι στόχοι από κάθε υπουργείο, αλλά και την Αυτοδιοίκηση, ώστε οι εργαζόµενοι να γνωρίζουν από την αρχή της χρονιάς τον σχετικό προγραµµατισµό. Στο νοµοσχέδιο περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία και τα όργανα που καθορίζουν τους στόχους και το ύψος της ανταµοιβής που εντέλει θα λαµβάνει κάθε υπάλληλος. Θεσπίζεται η Επιτροπή Κινήτρων, αποτελούµενη από υπηρεσιακά στελέχη και τους αρµόδιους γενικούς γραµµατείς, η οποία καθορίζει, κατόπιν επεξεργασίας, τους στόχους, µε βάση τις προτεραιότητες ανά φορέα, ενώ ο βαθµός επίτευξης κάθε στόχου υπολογίζεται σύµφωνα µε συγκεκριµένους δείκτες απόδοσης. Σηµειώνεται ότι ο κάθε φορέας θα συµµετέχει στο σύστηµα κινήτρων και ανταµοιβής, εφόσον έχει προβεί σε ολοκληρωµένη εφαρµογή της διαδικασίας στοχοθεσίας και αξιολόγησης.

Πόσος χρόνος θα απαιτείται πλέον για τις προσλήψεις στο ∆ηµόσιο µετά τις παρεµβάσεις σας για την επιτάχυνση της διαδικασίας των προσλήψεων µέσω ΑΣΕΠ; Πότε εκτιµάτε ότι θα «αναλάβουν» οι επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισµού που πραγµατοποιήθηκε το 2023;

Το συντοµότερο δυνατό... Οι οριστικοί πίνακες για την Τεχνολογική Εκπαίδευση έχουν ήδη εκδοθεί, ενώ αναµένονται εντός του Οκτωβρίου για την Πανεπιστηµιακή Εκπαίδευση. Η ρύθµιση που φέρνουµε, για την κάλυψη των θέσεων του 2024 αλλά και του 2025 από τους επιτυχόντες του διαγωνισµού του 2023, έχει διπλό στόχο. Αφενός να στελεχωθούν οι δηµόσιοι φορείς, επιτέλους, ώστε να αρθούν καθυστερήσεις που παρατηρούνται, ιδίως στις λεγόµενες υπηρεσίες πρώτης γραµµής, αυτές δηλαδή µε τις οποίες συναλλάσσονται οι πολίτες στην καθηµερινότητά τους. Αφετέρου, να τελειώσει αυτή η αναµονή των επιτυχόντων του διαγωνισµού του 2023, ώστε να περάσουν στο επόµενο επαγγελµατικό τους βήµα, αναλαµβάνοντας καθήκοντα χωρίς άλλη καθυστέρηση. Οσον αφορά τα επόµενα βήµατα, τόσο µε το νοµοσχέδιο που καταθέσαµε όσο και µε σειρά αλλαγών που δροµολογούµε στον τρόπο συλλογής στοιχείων από το ΑΣΕΠ, ο στόχος είναι επίσης διπλός. Επιτάχυνση στις προσλήψεις, διατηρώντας το κύρος και την αξιοπιστία του ΑΣΕΠ.

Θα αξιοποιήσουµε στον µέγιστο δυνατό βαθµό τις διαλειτουργικότητες µε τα µητρώα τόσο του ∆ηµοσίου όσο και ιδιωτικών φορέων, όπου αυτό είναι εφικτό, ενισχύοντας τα ψηφιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να επιτελεί αποδοτικότερα την αποστολή του. Παράλληλα, µειώνουµε όλες τις προθεσµίες που σχετίζονται µε τον διορισµό των νέων υπαλλήλων, ενώ θεσπίζεται και κώλυµα συµµετοχής σε νέα διαδικασία πρόσληψης για 3 χρόνια, για όσους διοριστούν, αλλά δεν αποδεχθούν τον διορισµό ή παραιτηθούν εντός του πρώτου έτους. Ξέρετε, δεν είναι µόνο οι υποψήφιοι που περιµένουν να διοριστούν. Αντίστοιχα, και οι φορείς περιµένουν τους υπαλλήλους να αναλάβουν, για να «ξεµπλοκάρουν» υπηρεσίες, συχνά ιδιαίτερα επιβαρυµένες. Το να παραιτείται ένας υπάλληλος, αµέσως µόλις ανέλαβε, δεν ωφελεί κανέναν, ιδίως τους πολίτες που περιµένουν να εξυπηρετηθούν.

Εχετε προαναγγείλει την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Πότε αναµένεται να ξεκινήσει η σχετική διαβούλευση;

Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου κάναµε ένα µεγάλο βήµα µε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Πάνω από 200.000 Ελληνες πολίτες εµπιστεύθηκαν αυτή τη νέα διαδικασία, που υλοποιήθηκε αποτελεσµατικά και πολύ γρήγορα, θα µου επιτρέψετε να πω, διευκολύνοντας όσους, είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας, δεν µπορούσαν ή δεν ήθελαν να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή των εκλογών. Οπως έχει ήδη ειπωθεί, ως κυβέρνηση, στον κατάλληλο χρόνο θα επαναφέρουµε στη Βουλή την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους εκτός επικρατείας εκλογείς, ευελπιστώντας ότι η απαιτούµενη ευρεία διακοµµατική συναίνεση θα επιτευχθεί.

Παρουσιάσατε τον σχεδιασµό για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό των ΟΤΑ. Τι θα κερδίσουν τελικά οι πολίτες από τη συνολική πολιτική σας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

∆εν θα κουραστώ να λέω ότι η Αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη επαφή κάθε πολίτη µε αυτό που ονοµάζουµε «κράτος». Είναι απαραίτητο, λοιπόν, οι δήµοι και οι περιφέρειες της χώρας να συµβαδίζουν µε το κεντρικό κράτος σε κάθε εξέλιξη. Το gov. gr αποτέλεσε µια µικρή επανάσταση για τη γραφειοκρατία στη χώρα µας, που άλλαξε την εµπειρία των πολιτών µε το ∆ηµόσιο. Αντίστοιχα, και η Αυτοδιοίκηση πρέπει να ακολουθήσει αυτήν την εξέλιξη, τόσο για τις υπηρεσίες που παρέχει προς τους πολίτες όσο και για την εσωτερική, δική της καλύτερη διαχείριση. Αυτός είναι ο στόχος του ψηφιακού µετασχηµατισµού της Αυτοδιοίκησης και είµαι χαρούµενος που σιγά σιγά γίνεται όλο και πιο κατανοητή η αξία του από όλους.

Γενικότερα, κ. Λιβάνιε, ποιες είναι οι επόµενες πρωτοβουλίες προκειµένου να καταστεί το κράτος φιλικότερο προς τον πολίτη και να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόµενων υπηρεσιών;

Ο ψηφιακός µετασχηµατισµός των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθµού είναι ένα πεδίο συνεργασίας µε το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, αλλά όχι το µόνο. Από κοινού µε τον υπουργό, ∆ηµήτρη Παπαστεργίου, προετοιµάζουµε πολύ σύντοµα την κατάργηση των «δηµοφιλέστερων» πιστοποιητικών, όπως το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, που όλοι µας έχει χρειαστεί να προσκοµίσουµε πολλές φορές. Η προσπάθεια, συνεπώς, για τη µείωση της γραφειοκρατίας συνεχίζεται. Επιπλέον, ξεκινάµε στο υπουργείο Εσωτερικών την υλοποίηση ενός νέου έργου, που πρώτη φορά θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να αξιολογεί τις υπηρεσίες µε τις οποίες συναλλάσσεται. Οπως είπαµε, οι στόχοι και η αξιολόγηση µας κάνουν όλους καλύτερους. Ευελπιστούµε, λοιπόν, αυτό το έργο να συµβάλει ακόµα περισσότερο στην αλλαγή κουλτούρας που χρειάζεται, ενίοτε, η δηµόσια διοίκηση, ώστε να ενισχυθεί η εµπιστοσύνη των πολιτών σε αυτήν.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή