Με το βλέµµα στραµµένο στις εσωκοµµατικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας βρίσκονται εκατοντάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας πλέον ότι το καράβι της Κουµουνδούρου έχει βουλιάξει και δεν υπάρχει καµία ελπίδα το κόµµα να επανακάµψει µε πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, στον προεκλογικό αγώνα που δίνουν οι υποψήφιοι διεκδικητές της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ «συµµετέχουν» διακριτικά και «κινητοποιούνται» σε επίπεδο κοινωνικής βάσης δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία µε την «άτυπη» εµπλοκή τους στις διεργασίες του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήµατος «χτίζουν» συµµαχίες για την επόµενη ηµέρα, ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα καταφέρει να κερδίσετη «µάχη» της 6ης Οκτωβρίου.

Η εµπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, κορυφαίων και µικροµεσαίων, στη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι «κοινό µυστικό» µεταξύ των υποψήφιων αρχηγών της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς άπαντες βλέπουν µε θετικό µάτι την «προεκλογική βοήθεια» που µπορεί να τους προσφέρουν σε ατοµικό επίπεδο και µε µανδύα τη συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και µήνες στον δηµόσιο διάλογο περί συγκρότησης ενός προοδευτικού µετώπου, ή ενός ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, που θα λειτουργήσει ως ανάχωµα απέναντι στην παντοκρατορία της δεξιάς παράταξης. Επάνω σε αυτή την προοπτική οι «διαχωριστικές γραµµές» µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν πλέον «καταπατηθεί».

Με αποτέλεσµα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, που οµνύουν σε µια συνεργασία µεταξύ των δύο κοµµάτων, να στηρίζουν στο παρασκήνιο τον προεκλογικό αγώνα συγκεκριµένων υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι µε τη σειρά τους βλέπουν τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ ως µια ευκαιρία να «φέρουν πίσω τον κόσµο» που τα προηγούµενα χρόνια «αλλαξοπίστησε» και εµπιστεύθηκε τον Α. Τσίπρα. Προς επίρρωσιν των παραπάνω και της κινητικότητας που υπάρχει στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ για αναζήτηση λύσης διεξόδου και επιβίωσης πολλών στελεχών µέσα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ είναι ότι τουλάχιστον 25 µέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, µε «ΠΑΣΟΚογενή» προέλευση, είναι έτοιµα να εγκαταλείψουν το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είτε µείνει ο Στ. Κασσελάκης στην προεδρία του κόµµατος είτε αναδειχθεί κάποιος άλλος στη θέση του.

Επίσης, ακόµη µια οµάδα φέρεται να εµπλέκεται στις εσωκοµµατικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα προηγούµενα χρόνια ήταν «θεσµικός» σύµµαχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κίνηση Πράττω του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειονότητα της συγκεκριµένης κίνησης τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Π. Γερουλάνου. Πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και µέλη της Κ.Ε., όπως οι Γ. Γεννιά και Γ. Κακουλάκης, στηρίζουν τον Ν. Ανδρουλάκη. Συνεργάτες του Γ. Ραγκούση, αλλά και πρόσωπα κοντά στον Κ. Ζαχαριάδη, εµφανίζονται στην προεκλογική µάχη του ΠΑΣΟΚ να προσφέρουν στήριξη στον δήµαρχο της Αθήνας, Χ. ∆ούκα. Τα ανοίγµατά τους σε στελέχη που είναι έτοιµα να εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει και άλλοι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Μιχάλης Κατρίνης.

Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»