Σε λιγότερο από έναν μήνα, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. θα προσέλθουν στις κάλπες, προκειμένου να αναδειχθεί ο νέος αρχηγός του κόμματος. Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια ΓιαννακοπούλουΑννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης συνεχίζουν τις περιοδείες και τις επαφές τους σε όλη τη χώρα, θέτοντας σε πρώτο πλάνο τις προτάσεις τους για τα ζητήματα της καθημερινότητας.

Στόχος όλων είναι να βρεθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της περιφέρειας γίνεται, παρά τον λίγο χρόνο που απομένει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών. Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου τα επιτελεία των υποψηφίων θα καταθέσουν στην ΕΔΕΚΑΠ τις υπογραφές στήριξης και θα ακολουθήσει ο έλεγχός τους, προκειμένου να γίνουν οι ανακηρύξεις των υποψηφιοτήτων.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του ΣΕΦ, θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική συνεδρίαση της ΚΠΕ, όπου οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τις πολιτικές τους πλατφόρμες.

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, για να ανακηρυχθεί κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 5.000 υπογραφές από τη βάση ή υπογραφές του 15% των μελών της ΚΠΕ. Μάλιστα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι όλοι οι υποψήφιοι θα καταθέσουν υπογραφές τόσο από τη βάση του κόμματος όσο και μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

ΠΑΣΟΚ: Οι υποψήφιοι απαντούν σε τρεις κοινές ερωτήσεις

Τα «Π», με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές, έθεσαν στους υποψηφίους τρεις κοινές ερωτήσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:
α) Ποια είναι τα στοιχεία στα οποία πρέπει να βασιστεί το ΠΑΣΟK της σημερινής εποχής;
β) Πολιτικά αυτόνομο ΠΑΣΟΚ ή συνεργασίες;
γ) Ποια είναι η πρώτη κίνηση που θα κάνετε σε περίπτωση εκλογής σας;

Νίκος Ανδρουλάκης: «Διαθέτουμε επεξεργασμένες και ρεαλιστικές προτάσεις»

α) Στα δυόμισι χρόνια που είμαι πρόεδρος, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο διέψευσε όσους προδίκαζαν ότι θα συντριβεί στις συμπληγάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατοχύρωσε την πολιτική του αυτονομία. Πλέον, δεν μας ρωτάνε με ποιους θα πάμε, αλλά πότε θα κυβερνήσουμε. Αποδείξαμε ότι μόνο εμείς μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα της εξόδου στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Για να το καταφέρουμε, όμως, απαιτείται πολλή δουλειά και αγώνας. Στην πολιτική δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά είναι μονόδρομος και απαιτεί ήθος, συνέπεια και πολιτικές προτάσεις που απαντούν στα προβλήματα των πολιτών και δίνουν λύσεις στα αδιέξοδα που δημιουργούν οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει και τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

β) Το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες, είτε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ είτε Νέα Δημοκρατία είτε άλλα κόμματα, οι οποίοι νιώθουν και αυτοί την ανάγκη να αλλάξει η πολιτική κατεύθυνση της χώρας. Ομως, η προσπάθεια αυτή δεν θα πετύχει με συγκολλήσεις κορυφής ή με όσους έκαναν επάγγελμα τις κομματικές μεταγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία για την καρέκλα. Στις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα που έσπασε την πολιτική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, βάφοντας πράσινους ξανά έπειτα από χρόνια δύο νομούς στην Κρήτη, επειδή ακριβώς απευθυνθήκαμε στην κοινωνία, εργαστήκαμε στη βάση, στα επιμελητήρια και όχι επειδή επέστρεψαν κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές.

γ) Στην επικείμενη ομιλία μου στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της ΔΕΘ, την Τετάρτη, θα παρουσιάσουμε το προγραμματικό σχέδιο που έχουμε επεξεργαστεί για την οικονομία, την ανάταξη του κοινωνικού κράτους, τη στήριξη του κόσμου της εργασίας και τη μείωση του κόστους ζωής. Αυτές οι συγκεκριμένες προτάσεις θα σηματοδοτήσουν και τις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα καταθέσει η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα στη Βουλή, γιατί έχουμε χρέος να δώσουμε λύσεις στις αγωνίες των πολιτών μέσα σε ένα περιβάλλον ραγδαίας αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων. Να ανοίξουμε δρόμους για μια ευημερία που θα βασίζεται σε βιώσιμα και ασφαλή θεμέλια και θα δημιουργεί ξανά τις προϋποθέσεις της ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας. Το ΠΑΣΟΚ μόνο μπορεί να το εγγυηθεί, γιατί διαθέτουμε επεξεργασμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για κάθε ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες, καθώς και την αξιοπιστία για να αλλάξει σελίδα η χώρα μας.

Παύλος Γερουλάνος: «Ανοιχτό στην κοινωνία και κυρίαρχο στον χώρο του»

α) Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επανασυνδεθεί με τις αξίες του και την κοινωνία. Η «Αναγέννηση», το σχέδιο που κατέθεσα, περιγράφει την πορεία προς μια Ελλάδα ισχυρή, μια κοινωνία δίκαιη και μια οικονομία πατριωτική. Κεντρικός άξονάς του, η αποσυγκέντρωση της εξουσίας για τη δίκαιη παραγωγή και κατανομή του πλούτου. Σε αυτό το σχέδιο θα οικοδομήσουμε ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό στην κοινωνία και κυρίαρχο στον χώρο του.

β) Εχω μιλήσει για τη συγκρότηση ενός ενιαίου προοδευτικού πόλου, που θα κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές. Γι’ αυτό, έχω δεσμευτεί σε ένα κάλεσμα προς τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς και απογοητευμένους ψηφοφόρους του κ. Μητσοτάκη, πάνω στη βάση της «Αναγέννησης». Ο πόλος αυτός, όμως, περνάει μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό, προτεραιότητα είναι να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας, ώστε να λειτουργήσουμε ως κινητήριος άξονας της προσπάθειας ανασύνταξης του χώρου.

γ) Το πρώτο μου τηλεφώνημα θα είναι στους αιρετούς, πρώην και νυν, που προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο. Ανθρώπους που, ενώ δεν κρύβουν τις πολιτικές τους καταβολές, εκλέγονται με ποσοστά μεγαλύτερα του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια, στα Εργατικά Κέντρα, στα πανεπιστήμια. Είναι άνθρωποι που διατήρησαν τη σύνδεσή τους με την κοινωνία και θα μας βοηθήσουν να επανασυνδέσουμε το κόμμα με αγρότες, επαγγελματίες, εμπόρους, συνταξιούχους, νέους και τις κοινωνικές ομάδες που εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί η πλήρης ενεργοποίηση των τομέων πολιτικής, για παραγωγή κυβερνητικού προγράμματος, με άξονα την «Αναγέννηση», ώστε να έχουμε έτοιμα τα πέντε πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής μας σε ένα εξάμηνο. Τρίτο βήμα, συνεργασία με τους ευρωβουλευτές μας, τους πρώην προέδρους και ειδικούς, για μια πολυεπίπεδη, ενεργητική εξωτερική και αμυντική πολιτική και παρουσία του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα εθνικά μας θέματα και διεθνή φόρα. Τέταρτο βήμα, σύγχρονη επικοινωνία, που θα φτάσει το σχέδιό μας σε κάθε νοικοκυριό. Και, τέλος, μέσα από αυτή τη διαδικασία, συγκρότηση ηγετικής ομάδας, που θα εμπνέει ενότητα και εμπιστοσύνη στον κόσμο.

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Διασφάλιση της συστράτευσης όλων των δυνάμεων»

α) To ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποβάλει κάθε στοιχείο κλειστού κόμματος, κόμματος διαμαρτυρίας και φοβικότητας. Να μετατραπεί σε ένα μεγάλο, ανοιχτό κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας και της μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς, κόμμα πρωταγωνιστή, δύναμη ελπίδας και μιας σύγχρονης πρότασης διακυβέρνησης. Σωστή ανάγνωση της νέας εποχής των πολυκρίσεων, διαμόρφωση σύγχρονης φυσιογνωμίας, τακτικής που να στηρίζεται στις δικές του εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς ετεροκαθορισμούς και μακριά από τον λαϊκισμό.

β) ΠΑΣΟΚ, κόμμα αυτόνομο, δύναμη βασισμένη στις αρχές και τις αξίες του, με το βλέμμα στραμμένο στα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος. «Οχι» σε φαντασιακές προτάσεις μετώπων, «ναι» σε συνεργασίες σε κοινωνικούς χώρους με κάθε κόμμα, πλην της Ακροδεξιάς, πάντα βασισμένες σε προγραμματικές θέσεις. Κόμμα που θα ανοίξει τις γραμμές του και θα διευρύνει την επιρροή του από τις παρυφές της Ν.Δ. έως τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

γ) Διασφάλιση της συστράτευσης όλων των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, όλων των στελεχών, ανεξάρτητα ποιον στήριξαν στις εκλογές, επαναφορά στη θεσμική, δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, πρωτοβουλίες σε όλα τα καυτά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες, πορεία προς τον λαό με σάρωμα της χώρας από μένα και όλα τα στελέχη μας. Κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες, σε όσους αναζητούν εναλλακτικό τύπο διακυβέρνησης από αυτόν του Κ. Μητσοτάκη, που απαιτούν λύσεις στα προβλήματά τους και βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Άννα Διαμαντοπούλου: «Πολιτικά αυτόνομο ΠΑΣΟΚ. Παύλα και τελεία»

α) Το ΠΑΣΟΚ της σημερινής εποχής πρέπει να προτείνει μια νέα Κοινωνική Συμφωνία. Θεμέλια αυτής της συμφωνίας είναι η παραγωγή που αποδίδει εθνικό πλούτο και το νέο κοινωνικό κράτος, που μπορεί να τον αναδιανείμει δίκαια. Το τρίπτυχο της νέας συμφωνίας είναι Παραγωγική, Βιώσιμη και Κοινωνική Ανάπτυξη σε μια ασφαλή Ελλάδα για όλους. Μια Ελλάδα που όχι μόνο εμπνέει τους νέους να μείνουν ή να επιστρέψουν, αλλά και που τους επιτρέπει να δημιουργούν, να μεγαλουργούν και κυρίως να συμμετέχουν. Ενα κόμμα που υπερασπίζεται τους αδύναμους, που προωθεί πολιτικές για την ισότητα των ευκαιριών, που ενσωματώνει την προστασία του περιβάλλοντος σε όλες τις πολιτικές του και που μπαίνει στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής μετάβασης στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι παντού ουραγός. Στόχος μας είναι μια Ελλάδα της πρωτοπορίας, μια Ελλάδα που δεν ακολουθεί, αλλά προηγείται.

β) Αυτόνομο. Παύλα και τελεία. Βεβαίως, ως αντιπολίτευση, θα συνεργαστούμε με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον.

γ) Θα καλέσω όλους τους υποψηφίους για να χαράξουμε τη διαδρομή της επόμενης μέρας και η πρώτη επίσκεψή μου θα είναι στην Κύπρο.

Χάρης Δούκας: «Νέο μοντέλο ηγεσίας, που αποκεντρώνει αρμοδιότητες»

α) Το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορική ευθύνη να σταθεί δίπλα στους πολλούς. Και να ανοίξει την αγκαλιά του σε κάθε δημοκράτη πολίτη που διεκδικεί μια καλύτερη ζωή, δικαιοσύνη, προκοπή, ισότητα, αξιοπρέπεια. Θέλω ένα κόμμα ανοιχτό, συμμετοχικό, διασυνδεδεμένο με τον παλμό της κοινωνίας, με όργανα που παράγουν πολιτική, με μέλη και φίλους που συμμετέχουν ουσιαστικά στη λήψη αποφάσεων. Θέλω ένα κόμμα που να αντανακλά τις αξίες που θα κληθεί ως μελλοντική κυβέρνηση να κάνει πράξη. Με ένα νέο μοντέλο ηγεσίας, που αποκεντρώνει αρμοδιότητες, μιλά καθαρά και χωρίς αστερίσκους και βρίσκεται δίπλα στον πολίτη. Και βεβαίως ένα κόμμα που θα τολμήσει να κάνει πράξη το τρίτο κύμα αποκέντρωσης, που θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, για να δημιουργήσει οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη για όλους, που θα βαθύνει τη δημοκρατία και το κράτος Δικαίου και θα σηκώσει ανάστημα απέναντι σε ό,τι μας πληγώνει. Αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα μπορέσει να πετύχει την πολιτική υπέρβαση και την αναγκαία αλλαγή.

β) Στόχος μου είναι το ΠΑΣΟΚ να γίνει ένα πραγματικό κίνημα, που κάνει πράξη την αυτονομία της πολιτικής απέναντι στα συμφέροντα που θέλουν τα κόμματα εξαρτημένα και άβουλα. Αυτό είναι το περιεχόμενο της μεγάλης πολιτικής πανστρατιάς που απευθύνω. Λέω «ναι» στις προγραμματικές συγκλίσεις και στις συνεργασίες, αλλά στη βάση της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει. Στις 6 Οκτωβρίου θα κάνουμε το πρώτο βήμα. Ο κόσμος με την ψήφο του θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ μια νέα ορμή.

γ) Θα συναντηθώ με τους συνυποψηφίους μου, όπως και με όλους τους πρώην προέδρους και πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει το Κίνημά μας, ενωτικά και δυνατά, και για τη συγκρότηση των πρώτων νομοσχεδίων που θα δίνουν τον τόνο της πολιτικής μας. Ηδη επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο νόμου για την προστασία της ζωής, των περιουσιών και της φύσης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μιχάλης Κατρίνης: «Πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης»

α) Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει σαφές με ποιους είναι και για ποιους υπάρχει. Να βγει έξω από αυτό το πλαίσιο της παραλυτικής ομοιομορφίας, μέσα στο οποίο οι διαφορές των κομμάτων είναι δυσδιάκριτες. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να αποκτήσει και πάλι επαφή με ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες που ήταν οι φυσικοί του συνομιλητές. Με τους μη προνομιούχους της εποχής μας, με τους νέους, με όλους αυτούς που αισθάνονται ότι δεν αντιπροσωπεύονται από το σημερινό πολιτικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας πρέπει να συνδεθεί με μια ανατρεπτική και ταυτόχρονα λυτρωτική πρωτοβουλία: τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης, ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας, που θα εμπνεύσει, θα κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και θα νικήσει. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για τη μετάβαση σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που θα είναι κόμμα εξουσίας.

β) Η αυτονομία ενός πολιτικού χώρου δεν αποκλείει ούτε τις πρωτοβουλίες ούτε τις συνεργασίες. Είμαι ο μόνος που μιλάει για μεγάλη παράταξη, για έναν νέο σχηματισμό εξουσίας. Γιατί το έχω ξαναπεί: ένα κόμμα του 13% ή του 15% ούτε μεγάλη παράταξη είναι ούτε κόμμα εξουσίας, ενώ η συντήρηση του σημερινού πολιτικού συστήματος διευκολύνει τη μακροημέρευση του κ. Μητσοτάκη. Είμαι μακριά από τη λογική του κόμματοςμπαλαντέρ, που θα διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη αν χάσει την αυτοδυναμία, αλλά και ενός μικρομεσαίου κόμματος, που θα υπάρχει για να επιβεβαιώνει την εξουσία μιας μικρής ομάδας.

γ) Αν με εμπιστευτούν οι πολίτες, να περιμένουν όλοι ότι το φοβικό ΠΑΣΟΚ, που δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, θα αποτελεί παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία, θα δημιουργήσει τομείς με τη συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων, θα δώσει δύναμη στον πολίτη, βήμα και ρόλο. Θα λειτουργεί με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας και, κυρίως, θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης.


*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»