Το πλαίσιο για νέα στρατηγική όσον αφορά στον ευρωπαϊκό οίνο με ορίζοντα το 2040 έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου.

Ο Σάκης Αρναούτογλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση για τη δημιουργία της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Πολιτική του Οίνου (High-Level Group on Wine Policy) στην Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία των καταναλωτών, την πρόσβαση στις αγορές, την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση των αγροτικών περιοχών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού κρασιού.


Τα κύρια Σημεία των Προτάσεών του ήταν τα εξής:

  • Προστασία των καταναλωτών και δίκαιο εμπόριο:
    Ο κ. Αρναούτογλου τόνισε την ανάγκη για σαφή επισήμανση και ακριβείς πληροφορίες στα προϊόντα κρασιού, προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές από παραπλανητικές αξιώσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της καταπολέμησης του παραποιημένου κρασιού και της προώθησης δίκαιων εμπορικών πρακτικών.
  • Πρόσβαση στις αγορές και εμπορικές συμφωνίες:
    Με έμφαση στην εξασφάλιση ευνοϊκής πρόσβασης για τις εξαγωγές κρασιού της ΕΕ, υποστήριξε την ανάγκη για ευνοϊκές εμπορικές συμφωνίες, ιδίως με αναδυόμενες αγορές. Εξίσου σημαντική ήταν η αναφορά του στην αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που πλήττουν τους παραγωγούς.
  • Καινοτομία και τεχνολογία:
    Ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας στον τομέα του οίνου, με προτάσεις που περιλαμβάνουν τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ακριβείας αμπελοκαλλιέργειας και blockchain για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα.
  • Περιφερειακή ανάπτυξη και αγροτικές περιοχές:
    Τόνισε τον ρόλο της παραγωγής κρασιού στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και στην δημιουργία θέσεων εργασίας, με παράλληλη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των αμπελοκαλλιεργειών.

Όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με αυτές τις προτάσεις ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τον ευρωπαϊκό οίνο.

Επιπλέον τόνισε πως η καινοτομία και η προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών θα παίξουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του τομέα τις επόμενες δεκαετίες.

Τέλος, κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να εργαστούν συλλογικά για να διασφαλιστεί ότι το ευρωπαϊκό κρασί θα συνεχίσει να είναι πρότυπο ποιότητας και καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.