Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι μονομάχοι στο ΠΑΣΟΚ για την διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος, καθώς ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών έχει προγραμματιστεί για τις 6 Οκτωβρίου.

Όπως είναι γνωστό, απόψε λήγει η προθεσμία κατάθεσης των απαιτούμενων υπογραφών υποστήριξης υποψηφίων. Απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, o Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε 24.810 χιλιάδες υπογραφές από μέλη του κόμματος, ενώ κατέθεσε και 170 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση GPO για τα ''Παραπολιτικά'': Προβάδισμα Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ, δεύτερος ο Δούκας, σε ''απόσταση αναπνοής'' ο Γερουλάνος


Ο Παύλος Γερουλάνος κατέθεσε 7.962 υπογραφές, η Άννα Διαμαντοπούλου 7.000, η Νάντια Γιαννακοπούλου 8.286, ο Μιχάλης Κατρίνης 14.001, ενώ Χάρης Δούκας κατέθεσε 100 υπογραφές μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που είναι διπλάσιες του ορίου 15% των μελών της ΚΠΕ που προβλέπει το άρθρο 28 του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ.

Δείτε ΕΔΩ τα 100 ονόματα της Κεντρικής Επιτροπής που κατέθεσε ο Χάρης Δούκας

Ο Γιάννης Κανελλάκης στην επιστολή του προς την Επιτροπή Δεοντολογίας αναφέρει πως δεν θα κάνει χρήση των υπογραφών «για λόγους δεοντολογίας και με σεβασμό στις αρχές και αξίες του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος».

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Στο τραπέζι το ζήτημα με το πιθανό ασυμβίβαστο Δούκα

Η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) άμεσα θα προχωρήσει στον έλεγχο των υπογραφών και στην
ανακήρυξη των υποψηφίων τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει για να επικυρώσει τις υποψηφιότητες δίνοντάς τους και επίσημα το χρίσμα. Στο τραπέζι της Επιτροπής αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα με την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα ώστε να διευθετηθούν τα περί ασυμβίβαστου με αιχμή το άρθρο 36 του Καταστατικού του κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 36 του Καταστατικού, στη παράγραφο 2, αναφέρει ότι: «Όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα».

Για ξεπεραστεί η εμπλοκή που έχει προκύψει, στο παρά πέντε της εκλογικής διαδικασίας, ο Γραμματέας Σπυρόπουλος βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας και τους υποψηφίους, ώστε να συμφωνήσουν ομόφωνα πως αποδέχονται το σκεπτικό ανακήρυξης των υποψηφιοτήτων από την ΕΔΕΚΑΠ χωρίς να εγείρεται ζήτημα ως προς το επίμαχο άρθρο περί ασυμβίβαστου.

Στόχος είναι η ομοφωνία, ωστόσο στην περίπτωση που κάποια πλευρά διαφωνήσει, τότε τη λύση θα κληθεί να την δώσει το Διαρκές Συνέδριο, την προσεχή Κυριακή, όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το parapolitika.gr. Επισήμως, πάντως κανένας από τους διεκδικητές της ηγεσίας δεν έχει θέσει θέμα ασυμβίβαστου για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα.