Στις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο κ. Χατζηδάκης υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές αποφάσεις, λέγοντας πως τα 12+12 μέτρα που ανακοινώθηκαν και κοστολογούνται σε 1,5 δισ. ευρώ είναι "ό,τι καλύτερο" μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση.

Σχετικά με την προ ημερών δήλωσή του ότι η “ακρίβεια είναι σαν τη γρίπη” που προκάλεσε ποικίλα σχόλια, ο υπουργός ανέφερε πως “το φαινόμενο ξέσπασε το 2022, ενώ προηγουμένως δεν υπήρχε και ο πληθωρισμός ήταν άγνωστη λέξη για τις νεότερες γενιές. Διαπιστώνεται, όμως, πλέον μία σταδιακή αποκλιμάκωση… Πράγματι το φαινόμενο εξασθενεί έπειτα από δύο χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνησή έχει μείνει απαθής”.

“Το “καλάθι του νοικοκυριού”, οι αυξήσεις στις συντάξεις τα μέτρα που σήμερα ανακοίνωσαμε προφανέστατα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της ακρίβειας”, είπε ακόμη.

Χατζηδάκης: Τα μέτρα για ενστόλους, νέους και ελεύθερους επαγγελματίες

Σχετικά με τα μέτρα για τους ένστολους, ο υπουργός ανέφερε: “Δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός που να μην θέλει να δίνει περισσότερα” είπε ακόμη ο Κωστής Χατζηδάκης και τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη περιορισμοί και δεν θα ήθελε να κάνει κάποια κίνηση που μετά να φέρει σε δυσχερέστερη οικονομική κατάσταση τη χώρα απλά για να είναι αρεστός “να μη γίνει το ωσαννα, σταύρωσον αυτόν” είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα μέτρα για τους νέους, μίλησε για τις δυνατότητες του εξωδικαστικού μηχανισμού και στη συνέχεια μίλησε για την ενίσχυση όσων είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

“Έχουμε επιτυχία στον τομέα της φοροδιαφυγής και αυτό το μεταφράζουμε ως κοινωνικό μέρισμα” είπε ακόμη ο υπουργός.

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανέφερε πως θα πρέπει να είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν γίνεται η φορολόγησή του να είναι ίση με του υπαλλήλου του και ανέφερε τα μέτρα που θα ληφθούν σχετικά.

“Οι νέες τεχνολογίες όπως είπε όσο προχωρούν θα γίνεται και το φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο” είπε και έφερε ως παράδειγμα τη διασύνδεση των POS.