Στη μετά-ΔΕΘ περίοδο κινείται πλέον η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι πολλές φορές η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι πιο δύσκολη από τον σχεδιασμό και την παρουσίασή τους. Έτσι, ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει πράξη το σύνθημα «κάθε μέρα μετράει, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη», που χρησιμοποίησε στη Θεσσαλονίκη και να μεταφραστούν σε έργα όλα όσα ανακοίνωσε από το Βελλίδειο το Σάββατο και την Κυριακή.

Εκεί εξάλλου πιστεύει ότι θα κριθεί σε βάθος χρόνου η κυβέρνηση της ΝΔ κι έτσι θα ανακτήσει σταδιακά το χαμένο δημοσκοπικά έδαφος: Δείχνοντας ότι οι εξαγγελίες γίνονται πράξη και ότι η καθημερινότητα των πολιτών μέρα με τη μέρα βελτιώνεται.

«Η Ελλάδα είναι σε μια διαδικασία αλλαγής που πρέπει να συμβεί ως το τέλος του 2027, επεσήμανε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. «Είναι ένας οκταετής προγραμματισμός που έχει ως στόχο να βελτιώσει και το κράτος και τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια εκπαίδευση. Να έχουμε καλύτερα, ποιοτικότερα δημόσια αγαθά. Μείναμε πολύ πίσω στα χρόνια της κρίσης, οι αλλαγές δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη».

*Διαβάστε ακόμα: Τι αλλάζει από το 2025: Η ''ακτινογραφία'' των νέων οικονομικών μέτρων - Αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μείωση φόρων, τι θα ισχύει για στέγη και επιδόματα

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d41xikwlep7d)


Κυριάκος Μητσοτάκης: Συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το λεγόμενο follow up των μέτρων 

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν θα παρακολουθείται από τον ίδιο και το επιτελείο του καθημερινά. Τονίζουν δε πως έχουν ήδη προγραμματιστεί συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το λεγόμενο follow up των μέτρων – με την πρώτη να πραγματοποιείται χθες το απόγευμα για το ζήτημα της σχολικής στέγης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν οι κυριότερες ανάγκες των σχολικών μονάδων και συμφωνήθηκε να καταρτιστεί αναλυτική βάση δεδομένων, όπου εντός του επόμενου μήνα θα καταγραφούν, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα στοιχεία που απαιτούνται για την έναρξη των έργων. Οι εργασίες προγραμματίζεται να αρχίσουν στις αρχές του 2025. Συμφωνήθηκε να δοθεί απόλυτη έμφαση στην αναβάθμιση μπάνιων και γηπέδων, αλλά και σε σοβατίσματα λοιπών εγκαταστάσεων. Συνολικά θα διατεθούν 250.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ενώ συζητήθηκαν δυνατότητες αύξησης του προϋπολογισμού μέσω δωρεών.


Καθημερινά η εξειδίκευση των μέτρων

Παράλληλα, η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνεται καθημερινά. Η αρχή έγινε χθες με το Υπουργείο Οικονομικών, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών χωρίς νέα μέτρα ανέρχεται σε περίπου 2,8 δισ. ευρώ για το 2025, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και το κόστος της αύξησης των συντάξεων που είναι 400.000.000 ευρώ. Μαζί με τις υπόλοιπες δράσεις για αύξηση εισοδημάτων και μείωση φόρων το κόστος των παρεμβάσεων για το 2025 φθάνει στα 3,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθούν καθημερινά συνεντεύξεις Τύπου ως εξής: Αύριο, Τετάρτη, στο Υπουργείο Υγείας (Γεωργιάδης, Θεμιστοκλέους, Αγαπηδάκη), με εξειδίκευση των μέτρων για τα εισοδήματα των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους τριετίας. Θα προηγηθεί σήμερα συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου.

Μεθαύριο, Πέμπτη, διυπουργική συνέντευξη Τύπου για τη στήριξη της οικογένειας, με εξειδίκευση των μέτρων για το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και την στήριξη των εργαζόμενων γονιών μέσω της καλύτερης σύζευξης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή (Ζαχαράκη, Κεραμέως, Πιερρακάκης, Γεωργιάδης, Πετραλιάς).

Την Παρασκευή, εξειδίκευση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος από τη Σοφία Ζαχαράκη και τον Νίκο Παπαθανάση.

Τέλος, την επόμενη Δευτέρα, παρουσίαση αναλυτική των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση και στον τουρισμό (Χατζηδάκης, Παπαθανάσης, Τσιάρας, Θεοδωρικάκος, Κεφαλογιάννη).