Πλάνο τριετίας, µε έµφαση στη στήριξη των πολιτών και τη γρηγορότερη ανάπτυξη της χώρας σε όλα τα επίπεδα, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Θεσσαλονίκη, αναπτύσσοντας στην ουσία το στρατηγικό πλάνο µέχρι το 2027, οπότε µέσω των εκλογών οι πολίτες θα κρίνουν τα πεπραγµένα της κυβέρνησης.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίµου, προκειµένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίµα που διαφαίνεται στην κοινωνία κυρίως λόγω της ακρίβειας, θέτει σε εφαρµογή µια συντονισµένη επιχείρηση, µέσω της οποίας δίνεται έµφαση στην επαναπροσέγγιση του λεγόµενου παραδοσιακού κοινού της Ν.∆. Ηδη από χθες ο πρωθυπουργός δεσµεύτηκε για πολλή και καθηµερινή δουλειά του ίδιου και των υπουργών του, προκειµένου να ανακτήσει η κυβέρνηση την εµπιστοσύνη της κοινωνίας, την ώρα µάλιστα που µε σειρά εξαγγελιών στοχεύει στην ικανοποίηση µερίδας της λαϊκής ∆εξιάς, η οποία στις πρόσφατες ευρωεκλογές έδειξε να αποµακρύνεται από τη «γαλάζια» παράταξη.

Διορθωτικές κινήσεις

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ρυθµίσεις στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελµατιών, ενός παραδοσιακά δυνατού target group, στο οποίο µετά τον φορολογικό νόµο η κεντροδεξιά παράταξη δέχθηκε εκλογικό πλήγµα. Αντιστοίχως, στις ευνοϊκές ρυθµίσεις για τους συνταξιούχους, συνδυαστικά µε το κεντρικό µήνυµα της κυβέρνησης για την προτεραιότητα της ενίσχυσης των εισοδηµάτων των πολιτών, υποβόσκει και η στόχευση για ενίσχυση της δυναµικής της Ν.∆. στις µεγαλύτερες και παραδοσιακά περισσότερο συντηρητικές ηλικιακές οµάδες, όπου επίσης το κόµµα του Κ. Μητσοτάκη άµβλυνε τις αποδόσεις του εξαιτίας της δυσαρέσκειας πολιτών για ορισµένους κυβερνητικούς χειρισµούς.

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσονται οι προωθούµενες πολιτικές για τον  πρωτογενή τοµέα, µε στόχο την ενδυνάµωση της «γαλάζιας» παράταξης στους κόλπους του αγροτικού κόσµου, ενός ακροατηρίου που επίσης κατά το προηγούµενο διάστηµα εξέφρασε διαφωνίες για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, αποτυπώνοντας παράλληλα αυτή τη δυσαρέσκεια στην ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου. Στη µεγάλη εικόνα, ο χθεσινός λόγος του πρωθυπουργού «έκλεισε το µάτι» στο συντηρητικό κοινό, καθώς αξιοσηµείωτη έκταση έλαβαν οι εξαγγελίες για το ∆ηµογραφικό και τα µέτρα για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, ένα ζήτηµα που παραδοσιακά απασχολεί το συντηρητικό εκλογικό ακροατήριο, όπως και το Μεταναστευτικό. Επίσης, οι έντονες αναφορές στην αµυντική θωράκιση της πατρίδας µε την απόκτηση Rafale, F-35 και Belharra προσέδωσαν δυνατό «πατριωτικό στοιχείο» στην πρωθυπουργική τοποθέτηση.

Ανάκτηση της επαφής

Με το στίγµα για επαναπροσέγγιση των παραδοσιακών κοινών να καταγράφεται στη χθεσινή οµιλία του πρωθυπουργού κατά τα εγκαίνια της 88ης ∆ΕΘ, στο διάστηµα που θα ακολουθήσει την Εκθεση η κυβέρνηση θα ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική επικράτεια, όπου θα ενταθούν οι περιοδείες των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, στους νοµούς της χώρας, στο πλαίσιο της δέσµευσης για «καµία ηµέρα χαµένη», που ακούστηκε από τον Κ. Μητσοτάκη.

Αντικείµενο των επισκέψεων των κυβερνητικών στελεχών θα είναι η παρακολούθηση των έργων που έχει δροµολογήσει η κυβέρνηση, ενώ στόχευση αποτελεί η ανάκτηση της επαφής µε την ελληνική κοινωνία, προκειµένου να εµπεδωθεί το µήνυµα ότι το κράτος είναι παρόν κάθε στιγµή και όχι µόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Εντονο θα είναι το συγκεκριµένο αποτύπωµα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου στις τελευταίες ευρωεκλογές παρατηρήθηκε ότι τα κόµµατα που κινούνται δεξιότερα της Νέας ∆ηµοκρατίας σηµειώνουν τα µεγαλύτερα ποσοστά τους κατά κανόνα στις εκλογικές περιφέρειες της Μακεδονίας, αξιοποιώντας και την εντοπιότητα των πολιτικών τους αρχηγών (Βελόπουλος, Νατσιός, Λατινοπούλου) - ποσοστά τα οποία διατηρούν στις δηµοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας την τελευταία εβδοµάδα, καταγράφοντας ανοδική τάση.

Ενδεικτική είναι η µέτρηση της MRB, όπου η Ελληνική Λύση βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας στην αναγωγή επί των εγκύρων 10,2%, ενώ το ΚΚΕ είναι στο 9,3% και η Νίκη στο 4,1%. Αυξηµένα είναι τα ποσοστά της Φωνής της Λογικής, η οποία κινείται στο 4,4%. Με αυτά τα δεδοµένα, που βρίσκονται στο «ραντάρ» του κυβερνείου, στο Μαξίµου συµπεραίνουν ότι στη Βόρεια Ελλάδα οι πολίτες αναµένουν κινήσεις σε επίπεδο έργων υποδοµών και πολιτικών, µε τον πρωθυπουργό να έχει ήδη ανακοινώσει την παράδοση του µετρό στις 30.11 και του Flyover τον Μάιο του 2027, πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Αντίστοιχα, στο µοντέλο της Κεντρικής Μακεδονίας, η κυβέρνηση δροµολογεί συνολική εθνική στρατηγική περιφερειακής οικονοµικής και κοινωνικής ανάπτυξης, µε ορίζοντα το 2030, για καθεµιά από τις 13 Περιφέρειες της επικράτειας, µε την αρχή της διαβούλευσης να γίνεται το αµέσως επόµενο διάστηµα από την Π.Ε. Εβρου.

Ευήκοα ώτα

Σε πολιτικό επίπεδο, έχουν επίσης καταγραφεί προθέσεις κατευνασµού των δεξιών πνευµάτων, µε ενδεικτικότερο παράδειγµα την επιλογή του δεξιού -γέννηµα, θρέµµα- Απόστολου Τζιτζικώστα για τη θέση του νέου επιτρόπου στην Κοµισιόν, σε µια κίνηση που ερµηνεύτηκε ως στροφή προς τα δεξιά και ενίσχυση του Βορρά. Της οριστικής επιλογής του περιφερειάρχη για το κοµβικό ευρωπαϊκό πόστο είχε προηγηθεί η ενίσχυση του νεοδηµοκρατικού στοιχείου στις Γενικές Γραµµατείες των υπουργείων. Στο γενικότερο πλαίσιο, πάντως, της εξοµάλυνσης της σχέσης του Μαξίµου µε τη λαϊκή ∆εξιά δεν αποκλείεται να κινηθεί και η επιλογή του προσώπου που θα προτείνει ο πρωθυπουργός για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, µε το σενάριο που αποκάλυψαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τον ΥΠΕΘΑ, Νίκο ∆ένδια, να δείχνει πως βρίσκει ευήκοα ώτα στους κόλπους της κεντροδεξιάς παράταξης. 

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή