Πανηγυρικά εορτάστηκαν τα 50 χρόνια από την ίδρυση της «Δημοκρατικής Παράταξης», με το «όλον ΠΑΣΟΚ» να δίνει το παρών στην μεγάλη τελετή που θύμισε το ένδοξο παρελθόν της και αποτύπωσε με σαφήνεια την ανάγκη για μία νέα, προοδευτική και εθνική υπεύθυνα κυβερνητική παράταξη.

Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι πρόεδροι συνεχίζουν τον προεκλογικό τους αγώνα σε κλίμα πολιτισμού και ενότητας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την -εκ νέου- δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ, που σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί εύφορες συνθήκες περαιτέρω ισχυροποίησής του.

Παράλληλα, συνεχίζοντας το διάλογο με τη βάση του κόμματος και αυτήν την εβδομάδα μέλη και στελέχη παραθέτουν τις απόψεις τους για την επόμενη ημέρα του κόμματος, το διακύβευμα της εσωκομματικής διαδικασίας αλλά και ποιον στηρίζουν στη μάχη της 6ης Οκτωβρίου.

Αθανασίου Βαλάντης: Γιατί με την Διαμαντοπούλου

Tο διακύβευμα της εσωκομματικής διαδικασίας είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ και η ικανότητά του να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Μέσα από την διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών τα μέλη και οι φίλοι μας καλούνται να επιλέξουν ηγεσία που θα καθορίσει τις πολιτικές προτεραιότητες και τη στρατηγική του κόμματος.

Αποτελεί ευκαιρία για ανανέωση και ανασυγκρότηση με στόχο την ενίσχυση της ενότητας και τη διασφάλιση της πολιτικής επιρροής της παράταξης. Πλέον, η διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την προσαρμογή στις απαιτήσεις των ψηφοφόρων και την ανανέωση του πραγματικού λόγου, ενώ παράλληλα δοκιμάζει την ικανότητα της παράταξης να παραμείνει ελκυστική και επίκαιρη.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η επιλογή πορείας που θα επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Στηρίζουμε την Άννα Διαμαντοπούλου για την αγωνιστική πορεία της, η οποία ξεκίνησε με την εμπιστοσύνη του ιδρυτή μας, Ανδρέα Παπανδρέου σε θέσεις ευθύνης.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, με τόσο μεγάλη εμπειρία από αρκετές θέσεις ευθύνης εντός κι εκτός Ελλάδας, μόνο χρήσιμη μπορεί να είναι για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα.

Το ευκταίο είναι να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα ανοικτό κόμμα κοντά στον πολίτη, έτοιμο να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, πάντα με γνώμονα το καλό και τις ανάγκες του πολίτη, το καλό της χώρας.

Γεωργάκη Βούλα: Γιατί με τον Γερουλάνο

Στις εκλογές της 6ης Οκτώβρη βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη επιλογή. Αποφασίζουμε για το αύριο του πολιτικού μας φορέα.

Ο χώρος μας διαχρονικά υλοποίησε πολιτικές που εμβάθυναν τη δημοκρατική λειτουργία, άλλαξαν την Ελλάδα με κορυφαίες μεταρρυθμίσεις, θεμελίωσαν το κοινωνικό κράτος,

Σε αυτό τη σημαντική στιγμή για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, επιλέγω να υποστηρίξω την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου. Στα δικά μου μάτια αποτελεί το πρόσωπο εκείνο που με το λόγο του, τις προγραμματικές του προτάσεις και το σύστημα αξιών που υπηρετεί θα οδηγήσει στη νέα εποχή τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη χώρα.

Συντάσσομαι μαζί του γιατί πιστεύω πως με τις πράξεις και τις ιδέες του θα υπηρετήσει την αναγέννηση του Κινήματος μας και θα το οδηγήσει στο να εκπληρώσει την ιστορική του αποστολή. Να συγκροτήσει ξανά την προοδευτική αυτή πλειοψηφία που θα αποτελέσει την απάντηση πολιτικά, κοινωνικά αλλά και ως πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη συντήρηση και τις πολιτικές της ΝΔ.

Λίτινας Γιάννης: Γιατί με τον Ανδρουλάκη

Στην ιδιαίτερη στροφή των 50 ετών ΠΑΣΟΚ που γιορτάσαμε στις 3 του Σεπτέμβρη, αναστοχαστήκαμε τις αρχές και τις αξίες που έβαλαν τα θεμέλια για να γίνει το ΠΑΣΟΚ το σημαντικότερο πολιτικό κόμμα στην Μεταπολίτευση για τη χώρα μας. Εκείνες οι αρχές και οι αξίες συνόδεψαν και συνοδεύουν το ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα.

Εκεί πάνω, έχοντας ως δεδομένα τις νέες ανάγκες της εποχής μας αλλά και τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας που τα τελευταία χρόνια οπισθοχωρούν σημαντικά τη χώρα πρέπει να ακουμπήσουμε στην επερχόμενη εσωκομματική διαδικασία.

Με οδηγό τα συνεχώς και σταθερά ανοδικά αποτελέσματα των τελευταίων 2,5 ετών σε κάθε εκλογική διαδικασία που παρουσιάστηκε, μαζί με την κοινωνία και τα μέλη μας, οφείλουμε να συνεχίσουμε αταλάντευτοι την πορεία της ξεκάθαρης πολιτικής αυτονομίας, των προοδευτικών προτάσεων και της καθαρής σχέσης μας με την κοινωνία.

Χτίζοντας την επόμενη μέρα μιας πραγματικά προοδευτικής, δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας με πυλώνα το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρο μας, τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Κατσαφάδος Βασίλης: Ο φόβος της ΝΔ δείχνει τον δρόμο

Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, παρά τις ευμενείς συνθήκες, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να αυξήσει ουσιωδώς τα ποσοστά του, ούτε να περάσει τον σπαρασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει δεύτερο. Η ΝΔ την μόνη αξιόλογη ήττα που υπέστη τα τελευταία χρόνια, ήταν η απώλεια του Δήμου Αθηναίων, μετά τη νίκη του Δούκα επί του Μπακογιάννη. Ο Χάρης Δούκας κατόρθωσε να εμπνεύσει και να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις του δημοκρατικού κόσμου και να καταφέρει συντριπτικό χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο του συστήματος Μαξίμου. Οι συνεχείς επιθέσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ εναντίον του όταν αυτός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ, συνιστούν ακριβώς την άμυνα του συστήματος αυτού, απέναντι στον άνθρωπο που φοβούνται περισσότερο. Απέναντι στον άνθρωπο που τους νίκησε.

Οι εκλογές στις 6 και 13/10 είναι πολύ κρίσιμες για την πολιτική κατεύθυνση της χώρας τα επόμενα χρόνια. Αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία, είναι πιθανόν ο επόμενος βασικός αντίπαλος της ΝΔ να προέρχεται από τα δεξιά της. Η βάση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης οφείλει με την επιλογή ηγέτη του ΠΑΣΟΚ να σταθεί ανάχωμα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Να σπείρει τον φόβο ξανά στη συντηρητική παράταξη! Να επιλέξει με την εκλογή του Χάρη Δούκα την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολλούς.

Παναγιωτόπουλος Γιώργος: Το ΠΑΣΟΚ στο σταυροδρόμι για τη νέα αλλαγή

Παραφράζοντας την ρήση του William James Durant: «Το κοινωνικά απονομιμοποιημένο πολιτικό σύστημα συνεχίζει να θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας» αναρωτιέμαι για τη νέα αφετηρία που πυροδότησε η διαδικασία εκλογής προέδρου.

Τηρουμένων των αναλογιών της ιστορίας και αντιλαμβανόμενος τα διακυβεύματα της εποχής για την χώρα, ερμηνεύω τις εκλογές στις 6/10 ως μια αντίστοιχη σε κυοφορούσα δυναμική, της 3ης Σεπτεμβρίου 1974.

Το ΠΑΣΟΚ απέναντι στον καθρέπτη της πολιτικής ιστορίας, διακρίνει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο και καλείται να ηγηθεί ξανά των πολιτικών εξελίξεων, εκφράζοντας τις αγωνίες της κοινωνίας και διαμορφώνοντας ασφαλή οδικό χάρτη για το μέλλον της χώρας.

Ένα κόμμα που συνδέθηκε με τις μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις, που άλλαξε την μοίρα της πλειοψηφίας του λαού, βγάζοντάς τον από το ιδιότυπο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό περιθώριο, ένα κόμμα που στάθηκε στο ύψος της πατριωτικής ευθύνης το 2009 και πλέον βρίσκεται στο σταυροδρόμι κρίσιμης επιλογής.

Το διακύβευμα ξεκάθαρο και πολιτικά αναγκαίο.

Διαμορφώνουμε μια νέα κινηματική δυναμική με συμμετοχή της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ή παραμένει ο χώρος σε ιδιότυπη αιχμαλωσία, στο ελάχιστο ή το λίγο της κοινωνικής αντιπροσώπευσης;

Η απάντηση οφθαλμοφανής και πολιτικά επιβεβλημένη.

Επιλέγουμε τη νέα αλλαγή. Επιλέγουμε ηγεσία που θα αλλάξει την μέχρι σήμερα αρχιτεκτονική του πολιτικού χάρτη της χώρας.

Συμβάλουμε στην αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ με όρους κοινωνίας από την κοινωνία και όχι ως προϊόν κοινωνικά απονομιμοποιημένων μηχανισμών.

Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις σύνθεσης των κομματιών του προοδευτικού πολιτικού χάρτη όχι μόνο ως ποσοτικό άθροισμα αλλά ως συλλογική, πολιτική και κοινωνική ταυτότητα.

Αυτό αποτελεί τη γέφυρα με το μέλλον.

Σακκάς Σταύρος: H συμμετοχή των πολιτών της κοινωνίας επιβάλλεται να είναι μαζική

Βρισκόμαστε μπροστά στις πιο κρίσιμες ίσως εσωκομματικές εκλογές, στη μοναδική ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ για την ολική του επαναφορά στην πολιτική ζωή της χώρας μας.

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους είναι κρίσιμες οι εκλογές αυτές.

Στα τελευταία μεγάλα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση προς ψήφιση, το ΠΑΣΟΚ είχε την εικόνα ενός κόμματος θολών θέσεων και ασαφούς προσανατολισμού. Μία εικόνα που δε μπορεί, σε καμία περίπτωση, να εκφράσει μαζικά και δυναμικά τις αγωνίες της κοινωνίας.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι η επαναφορά του ως ο πραγματικός εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και της χρήσιμης επαφής με την κοινωνία και τα προβλήματά της.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει, κυρίως στην ιστορία του, να ξαναγίνει το μεγάλο Κίνημα που θα πορευτεί μαζί με την κοινωνία – για την κοινωνία, που να λειτουργεί σαν κόμμα ανοιχτό και συλλογικό και όχι ως μηχανισμός που φοβάται ακόμα και την συνεδρίαση των οργάνων του.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να συγκρουστεί ουσιαστικά με την κυβέρνηση, ξεφεύγοντας από τη στασιμότητα στην οποία έχει περιέλθει.

Γι’ αυτό στις επικείμενες διαδικασίες, η συμμετοχή των πολιτών της κοινωνίας επιβάλλεται να είναι μαζική, και όχι μόνο η συμμετοχή των εσωκομματικών μηχανισμών, και πολλώ δε μάλλον των μηχανισμών που δεν πρόσκεινται στον πολιτικό μας χώρο.