Υπέρ μιας νέας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, προειδοποιώντας πως «αν δεν δοθεί μια στέγη σε όλους τους κεντροαριστερούς και προοδευτικούς θα υποκατασταθεί από την Ακροδεξιά».

«Περιμένω το σχέδιο» για την Κεντροαριστερά, πρόσθεσε, λέγοντας πως «αυτό που ζητώ όπως το ζήτησε και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι καινούριο».

«Είναι βίαιο όταν μια ομάδα στελεχών ανατρέπει την βούληση της βάσης και δεν προσφεύγει άμεσα σε κάλπες», τόνισε σε σχέση με την υπερψήφιση της πρότασης μομφής σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη.

«Θα ήταν παράλογο να με διαγράψουν γιατί λέω αυτά που είπε η ΚΕ πριν από ένα μήνα. Ο Στέφανος Κασσελάκης επειδή έχει δημιουργήσει μεγάλη προσδοκία σε μεγάλο μέρος του κόσμου έχει ίσως ακόμη και την υποχρέωση να κατεβεί στις εκλογές», πρόσθεσε.

Και συνέχισε λέγοντας πως «το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο αρχηγός του αλλά είναι δομικό. Αν συνεχίσει να παράγει περισσότερο εσωστρέφεια, αν επιδίδεται σε άσκηση ισορροπίας με φανατισμό όμοιο με των Εβραίων με τα κοτσιδάκια δεν θα έχει μέλλον. Αυτό πρέπει να κάνουν υπόψη τους οι Ηρακλειδείς του στέμματος».

«Αν έπαιρνε την πρωτοβουλία ο Κασσελάκης να πάει σε εσωκομματικές εκλογές και δεν επέτρεπε την διαδικασία της πρότασης μομφής θα εκλεγόταν από την βάση πανηγυρικά», είπε ο Πέτρος Παππάς.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Πέτρου Παππά στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείς αν θα παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως προέδρου

Π.ΠΑΠΠΑΣ: Είμαι εκλεγμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και θέλω να κάνω τα πάντα για να σωθεί αυτό το κόμμα και να πάει καλά. Ένα κόμμα το οποίο αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε μια συνθήκη κανονικότητας, έχει ανατρέψει βίαια εν κινήσει τον εκλεγμένο πρόεδρό του, ένα κόμμα το οποίο σύρεται σε μια μακρά προεκλογική εκστρατεία.

Π.ΠΑΠΠΑΣ: Αν δεν δοθεί μια στέγη σε όλους αυτούς τους κεντροαριστερούς δημοκράτες πολίτες οι οποίοι εδώ και μια δεκαπενταετία, από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ βρισκονται μετακινούμενοι μεταξύ ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ και ένα κομμάτι τους μάλιστα έχει πάει και στη ΝΔ ,και αν δεν χτιστεί ένα στέρεο σπίτι για όλους εμας που αυτοχαρακτηριζόμαστε ως προοδευτικοί και κεντροαριστεροί τότε πραγματικά θα υποκατασταθεί αυτή η ανάγκη δυστυχώς από την ακροδεξιά. Αυτή τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ περιμένω, περιμένω το σχέδιο. Νομίζω ότι έχουμε μια βαθιά διχασμένη βάση, μια βαθιά διχασμένη κοινοβουλευτική ομάδα αν όχι τριχασμένη και μια οργή αλλά και μια απογοήτευση μιας μεγάλης μερίδας πολιτών για έναν πολιτικό χώρο ο οποίος απαξιώνεται διαρκώς.

Αναφορικά με την «βίαιη» αποπομπή του Κ. Κασσελάκη

Π.ΠΑΠΠΑΣ: Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ήταν αποτέλεσμα μιας διαδικασίας η οποία δεν περιποιεί τιμή για κανένα κόμμα που έχει δημοκρατική λειτουργία. Να μην ξαναθυμίσω τον τρόπο ψηφοφορίας, τα μισά μέλη να ψηφίζουν ανοιχτά, τα μισά μέλη να ψηφίζουν με μυστική ψηφοφορία. Να μην μιλήσω για όλα τα υπόλοιπα για την υπονόμευση, για το ότι η ίδια η Κεντρική Επιτροπή η οποία τελικά εκπαραθύρωσε και έδιωξε τον Στ. Κασσελάκη ήταν η ίδια Κεντρική Επιτροπή που πριν από ενάμιση μήνα είπε ότι υπάρχει ανάγκη να πάμε σε ένα καταστατικό συνέδριο.

Π.ΠΑΠΠΑΣ: Είναι βίαια όταν μια ομάδα στελεχών ανατρέπει τη βούληση της βάσης και μάλιστα δεν προσφεύγει άμεσα ξανά σε αυτή. Εγώ δεν μένω στο πρόσωπο του Στ. Κασσελάκη, μένω στο πρόσωπο του εκάστοτε αρχηγού που θα μπορούσε να εκλεγεί σε αυτό το κόμμα γιατί νομίζω τελικά ότι είναι νοσηρή η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποδειχθεί από τα πράγματα. Έχουμε συνομολογήσει σε αυτό ότι είναι ένα κόμμα το οποίο δεν έχει μια λειτουργία η οποία τελικά να μπορεί να παράξει ένα αποτέλεσμα πολιτικό, συνεκτικό γιατί αποτελείται και ανέχεται τη λειτουργία ξεχωριστών ομάδων επιρροής μέσα στο κόμμα που νέμονται τελικά τις καρέκλες. Και δεν είναι ένα κανονικό κόμμα όταν μισθοδοτούμενοι υπάλληλοι του κόμματος συμμετέχουν σε αυτή την ΚΕ άρα στην ουσία λειτουργεί ο μισθός τους και η εργασίας τους ως ένας μοχλός πίεσης για την παραγωγή της πραγματικής πολιτικής. Πολλές και διαχρονικές οι παθογένειες του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε τόσο ο Τσίπρα να της θεραπεύσει όσο ήταν αρχηγός, απέτυχε. Προσπάθησέ ο Στ. Κασσελάκης εδώ και 11 μήνες και δεν αφέθηκε στο να το κάνει.

ΔΗΜ.: Δεν φοβάστε ότι με αυτά που λέτε μπορεί να σας διαγράψουν;

Π.ΠΑΠΠΑΣ: Θα ήταν παράλογο να με διαγράψουν γιατί λεω αυτά τα οποία είπε η ίδια η Κεντρική Επιτροπή πριν από ενάμιση μήνα ότι πρέπει να αλλάξουμε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία ο κ.Κασσελάκης

Π.ΠΑΠΠΑΣ: Επειδή έχει δημιουργήσει μεγάλη προσδοκία σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου η προσωπικότητα του Στ. Κασσελάκη θεωρώ ότι έχει απόλυτο δικαίωμα, ίσως και υποχρέωση να εκφράσει αυτή την προσδοκία ,να εκφράσει αυτή την εμπιστοσύνη όμως πάντα στα πλαίσια ενός κόμματος που έχει αποφασίσει ότι θα αλλάξει και δεν θα οδηγηθεί στην αυτοκτονία.

Ερωτηθείς αν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τον κ. Κασσελάκη στην περίπτωση που κάνει δικό του κόμμα

Π.ΠΑΠΠΑΣ: Η δική μου φιλοδοξία και ελπίδα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ να αλλάξει και να μετασχηματιστεί στον πυλών της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης και για αυτό θα εργαστώ. Μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει πλέον άλλη ελπίδα για αυτό εγώ μέχρι την τελευταία στιγμή θα προσπαθήσω να εργαστώ για αυτό.

Π.ΠΑΠΠΑΣ: Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο αρχηγός του, το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι όλη η δομή του κόμματος και τελικά η πολιτική πρόταση που έχει και η στόχευση που έχει για το που θέλει να πάει αυτός ο πολιτικός μηχανισμός. Είναι δομικό το πρόβλημα άρα αν συνεχίζει και υπάρχει ένα κόμμα το οποίο παράγει περισσότερη εσωστρέφεια παρά πολιτική δεν είναι το πρόσωπο. Για τον κ. Πολάκη τοποθετήθηκα μόνο και μόνο επειδή θεωρώ ότι αξιακά λεει κάτι το οποίο είναι ενάντιο στην ίδια την υπόσταση του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς σε ότι αφορά την ισότητα των ανθρώπων αλλά από εκεί και πέρα δεν είναι το πρόσωπο. Αν για παράδειγμα εκλεγεί η κα Γεροβασίλη, αν το κόμμα συνεχίζει και λειτουργεί ως μια άσκηση ισορροπίας ανάμεσα σε τάσσεις, ένα κόμμα το οποίο διαρκώς συρρικνώνεται, ένα κόμμα το οποίο ομνύει σε μια αριστερή καθαρότητα ιδεών με φανατισμό όμοιο με αυτόν των Ορθόδοξων Εβραίων δεν θα μπορώ να το υποστηρίξω όχι εγώ αλλά κανένας. Δεν είναι το πρόσωπο είναι η πολιτική που θα προταθεί, και αυτή την εναλλακτική πρόταση ζήτησε ο κόσμος πριν ένα χρόνο, αυτό πρέπει να καταλάβουν οι Ηρακλειδείς του στέμματος στο ΣΥΡΙΖΑ ότι αν αυτός ο πολιτικός φορέας έχει ένα οποιοδήποτε μέλλον αυτό θα είναι μόνο αν αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να μετασχηματιστεί και να αναγεννηθεί πλήρως σε κάτι απόλυτα καινούργιο.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα ήταν διαφορική η εξέλιξη στην περίπτωση που ο κ. Κασσελάκης δεν δεχόταν την πρόταση μομφής και πρότεινε εσωκομματικές εκλογές

Π.ΠΑΠΠΑΣ: Ναι θεωρώ ότι θα είχαμε μια διαφορετική εξέλιξη και θα κέρδιζε πανηγυρικά τις εσωκομματικές εκλογές. Όμως θα οδηγούμασταν πάλι σε ένα κόμμα το οποίο θα συνέχιζε να μην μπορεί να διαγράψει τους υβριστές του, θα συνέχιζε να τον υπονομεύει.