Στοχευμένες παρεμβάσεις στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb προαναγγέλλει με τη συνέντευξή της στα «Π» η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία εξηγεί τις αλλαγές που έρχονται στην τουριστική πολιτική της χώρας.

Ο Αύγουστος φεύγει και η τρίμηνη θερινή περίοδος κλείνει. Ποιες είναι οι ενδείξεις που έχετε για τη φετινή τουριστική σεζόν, σε επίπεδο αφίξεων αλλά και εισπράξεων;

Ήδη τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι και το 2024 θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα για τον ελληνικό τουρισμό. Έως και τον Ιούνιο καταγράφεται διψήφια ποσοστιαία αύξηση, τόσο της ταξιδιωτικής κίνησης όσο και των εισπράξεων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Μιας χρονιάς ιστορικά υψηλών επιδόσεων, στην οποία η Ελλάδα εισήλθε στη δεκάδα των κορυφαίων ταξιδιωτικών προορισμών στον κόσμο. Ασφαλώς και τα αποτελέσματα αυτά μας ικανοποιούν, καθώς μάλιστα σημειώθηκε σημαντική αύξηση κατά την περίοδο εκτός αιχμής. Όπως όμως έχουμε τονίσει, δεν αρκούμαστε σε μία ή δύο καλές χρονιές. Μας ενδιαφέρει και εργαζόμαστε για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τον τουρισμό.

Υπάρχει τελικά στη χώρα μας το φαινόμενο του υπερτουρισμού και πόσο ανησυχητικό είναι;

Αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι οι ιδιαίτερα αυξημένες ταξιδιωτικές ροές σε συγκεκριμένους προορισμούς και σε συγκεκριμένες περιόδους - μια υπερσυγκέντρωση λοιπόν ταξιδιωτών σε χώρο και σε χρόνο. Το υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με την προεδρία της κυβέρνησης και τα συναρμόδια υπουργεία, εξετάζει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της πίεσης που μπορεί να υφίστανται το περιβάλλον, οι υποδομές, αλλά και η καθημερινότητα των κατοίκων στις κοινότητες αυτές. Παράλληλα, μεριμνούμε ασφαλώς και για την προστασία του τουριστικού προϊόντος. Κεντρικός στόχος, άλλωστε, της στρατηγικής μας είναι ο εμπλουτισμός της τουριστικής προσφοράς, ώστε να επιτύχουμε την επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας και σε μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου. Μέσω και της προώθησης ειδικών μορφών τουρισμού, η διάχυση αυτή των ταξιδιωτικών ροών μπορεί να αμβλύνει και την πίεση που δέχονται σήμερα ορισμένες περιοχές.

Δεν αρκούμαστε σε μία ή δύο καλές χρονιές. Μας ενδιαφέρει και εργαζόμαστε για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τον τουρισμό

Διατυπώνονται σταθερά παράπονα από επιχειρήσεις στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού ότι υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας. Πού οφείλεται αυτό και τι μπορεί να γίνει από την πλευρά της Πολιτείας;

Πρόκειται πράγματι για ένα σοβαρό ζήτημα, που αντιμετωπίζουν πολλές άλλες, ιδίως ευρωπαϊκές, χώρες. Μια δομική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια, και στον κλάδο του τουρισμού. Εντάθηκε μάλιστα την περίοδο της πανδημίας, καθώς λόγω της δραματικής μείωσης της τουριστικής δραστηριότητας πολλοί εργαζόμενοι στράφηκαν σε άλλους τομείς. Εμείς επιδιώκουμε να εμπνεύσουμε και να δώσουμε κίνητρα, ειδικά στους νέους ανθρώπους, να ακολουθήσουν μια καριέρα στον τουρισμό. Επενδύουμε λοιπόν στον ανθρώπινο παράγοντα, το σημαντικότερο κεφάλαιο του ελληνικού τουρισμού. Εργαζόμαστε για την ποιοτική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλα τα επίπεδα. Ενα σημαντικό έργο άλλωστε του υπουργείου Τουρισμού, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχει αντικείμενο την επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων εργαζομένων στον τουρισμό. Ταυτόχρονα, με την πρόσφατη νομοθετική μας πρωτοβουλία φέραμε ακόμα ρυθμίσεις που αναβαθμίζουν το επίπεδο της τουριστικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, με μία ακόμα διάταξη στοχεύουμε στη βελτίωση των συνθηκών στέγασης του προσωπικού στα τουριστικά καταλύματα. Δεδομένη είναι ασφαλώς και η βούλησή μας για την αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και στον κλάδο του τουρισμού.

Τι πρέπει να αλλάξει στο εξής σε σχέση με το τουριστικό «προϊόν» της χώρας; Πώς θα γίνει περισσότερο ποιοτικό, όπως έχετε εξαγγείλει; 

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε στο υπουργείο Τουρισμού, μιλήσαμε για έναν νέο κύκλο ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό, που θα στηρίζεται στην τήρηση του μέτρου και της ισορροπίας. Μια ανάπτυξη βιώσιμη, που θα αποφέρει οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, δίκαια και ανταποδοτικά. Πρόκειται για έναν στόχο που απαιτεί πολυπαραγοντική προσέγγιση. Σημαίνει ασφαλώς μέριμνα για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, διασφάλιση της βιωσιμότητας των προορισμών, εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς, έμφαση στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, ενίσχυση της προώθησης και προβολής με σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας. Αυτοί είναι οι κεντρικοί άξονες στους οποίους εργαζόμαστε ώστε να επιτύχουμε την ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων δράσεων, αξιοποιούμε πόρους του ΤΑΑ για την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, όπως τουριστικοί λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα και κέντρα ιαματικού τουρισμού, με έργα που θα υποστηρίξουν ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο χειμερινός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο θαλάσσιος τουρισμός. Εξαιρετικά σημαντικές είναι βεβαίως και οι κατευθύνσεις που θα δώσει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό, για το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η σχετική ΚΥΑ. Ενα πλαίσιο που προσδιορίζει βασικές αρχές, κανόνες και προτεραιότητες για το πώς και πού πρέπει να αναπτυχθεί ο τουρισμός στη χώρα μας.

Θα υπάρξει κάποια ρύθμιση σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb και πάνω σε ποιο μοντέλο; 

Είχαμε εξαρχής διαπιστώσει και αναγνωρίσει το ζήτημα αφενός του αθέμιτου ανταγωνισμού προς τα κύρια τουριστικά καταλύματα, αφετέρου της πίεσης που προκαλείται σε ορισμένες περιοχές και σε κάποιες περιπτώσεις μετατρέπεται σε κοινωνικό πρόβλημα. Χρειάζονται λοιπόν αναμφίβολα στοχευμένες παρεμβάσεις. Ηδη από πέρυσι ρυθμίστηκε η φορολογική αντιμετώπιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων. Η βούληση για ρύθμιση της οικονομίας των μισθώσεων αυτών είναι δεδομένη και οι παρεμβάσεις εξετάζονται σε κυβερνητικό επίπεδο. Το υπουργείο Τουρισμού έχει την αρμοδιότητα και επεξεργάζεται σχέδιο σε ό,τι αφορά τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας και λειτουργίας.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»