Την άρση της ασυλίας της Έλενας Ακρίτα, αποφάσισε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής – με 264 ψήφους σε σύνολο 264 ψηφισάντων βουλευτών - για την υπόθεση της μήνυσης της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη, για συκοφαντική δυσφήμιση μετά από ανάρτηση της βουλευτού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, εναντίον της συζύγου του πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, η άρση ασυλίας της - την οποία είχε ζητήσει και η ίδια - αφορά σε δύο υποθέσεις. Η μια από αυτές αφορά στο φερόμενο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, μέσω διαδικτύου. Η δεύτερη αφορά στο φερόμενο αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Κατά τη συζήτηση η ίδια τόνισε, πως «δεν υπάρχει περίπτωση να κρυφτώ πίσω από καμία ασυλία και κανένα προνόμιο», λέγοντας πως είναι «αυτονόητη πράξη ευθύτητας η παραίτηση από τη βουλευτική ασυλία».

Η ίδια ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή ώστε – όπως είπε – να απαντηθεί πως το γραφείο του πρωθυπουργού απάντησε για λογαριασμό μιας ιδιώτη, που είναι η κα Γκραμπόφσκι ενώ δήλωσε ότι θα επιχειρηθεί να βρεθεί τρόπος ώστε η αγωγή αυτή να μην επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο. «Η κυρία Γκαμπόφσκι πρέπει να αποφασίσει αν είναι ιδιώτης ή αν είναι πολιτικό πρόσωπο. Αν είναι ιδιώτης τότε την ανακοίνωση ότι θα στραφεί δικαστικά εναντίον μου οφείλει να την κάνει ο δικηγόρος που την εκπροσωπεί ενώ την έκανε το γραφείο του πρωθυπουργού για μία ιδιώτη. Πώς γίνεται αυτό;» είπε και χρησιμοποίησε τον στίχο από την Αντιγόνη του Σοφοκλή «το θράσος γεννάει τυράννους».

«Δεν υπάρχει πουθενά στην τοποθέτησή μου ούτε ίχνος σεξισμού. Όταν μιλάς για ακίνητα, πόθεν έσχες και σπίτι Βολταίρου, αυτό δεν είναι σεξισμός, είναι απαίτηση να μάθουμε την αλήθεια του πόθεν», είπε και καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι ενώ είχε δηλώσει ότι θα παραστεί στο δικαστήριο ως μάρτυρας, εν τέλει στέλνει τον κ. Βορίδη.

Πλεύρης σε Ακρίτα: Υποκρισία να ζητάτε να αρθεί η ασυλία - Να μην εμπλέκουμε τις οικογένειες στην πολιτική αντιπαράθεση

Στα παραπάνω απάντησε ο Θάνος Πλεύρης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ να λέει στην Έλενα Ακρίτα πως είναι «υποκρισία να ζητάτε να αρθεί η ασυλία σας», λέγοντας πως στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει «να μην εμπλέκουμε τις οικογένειες».

Επισήμανε δε πως στη διαδικασία της άρσης ασυλίας, το δικαίωμα του βουλευτή να εκφράζει την άποψή του είναι σαφές, σε καμία περίπτωση όμως το ίδιο το Σύνταγμα δεν προστατεύει την συκοφαντική δυσφήμιση. «Προφανέστατα και η σύζυγος του πρωθυπουργού έχει δικαίωμα να ασκήσει έννομα μέσα όταν προσβάλλεται και προφανέστατα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αν κρίνει ότι μπορεί να είναι ή να μην είναι μάρτυρας είναι αναφαίρετο δικαίωμά του» τόνισε ο κ. Πλεύρης και προσέθεσε: «Συνεπώς ας μείνει η πολιτική αντιπαράθεση σε αυτό το επίπεδο. Θα κληθεί προφανώς από τον φυσικό της δικαστή η κυρία Ακρίτα για πράγματα, τα οποία έχουν ήδη αποφανθεί τα όργανα. Δικαίωμά της να πει κάτι, δικαίωμα όμως κι αυτού που θίγεται να πάει στα δικαστήρια. Ας μην μεταφέρουμε ιδιωτικές αντιδικίες στο Κοινοβούλιο, που δεν είναι δικαστήριο, για να έχουμε πολιτικό όφελος».

Στον Θάνο Πλεύρη απάντησε ο Γιώργος Γαβρήλος από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας να ζητά απάντηση γιατί το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έβγαλε εκεινη την ανακοινωση με αφορμή την υπόθεση της μήνυσης από την σύζυγο του πρωθυπουργού.

Βουλή: Άρση ασυλίας και για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μπιάγκη

Σημειώνεται τέλος πως ομόφωνα η Βουλή αποφάσισε και την άρση ασυλίας του Δημήτρη Μπιάγκη για το φερόμενο αδίκημα της παράλειψης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και δήλωσης οικονομικών συμφερόντων του έτους 2017. Και ο ίδιος ο κ. Μπιάγκης είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του.