«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα κριθεί η θέση του Προέδρου στο κόμμα. Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις στη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε όλες τις πλευρές, οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθούν στις 24 Νοεμβρίου και οι επαναληπτικές την 1η Δεκεμβρίου, ενώ το συνέδριο να διεξαχθεί 1-3 Νοεμβρίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ψήφισαν τα μέλη του οργάνου

Η απόφαση ήρθε μετά από έντονες συζητήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εσωκομματικής διαδικασίας, με στόχο την επιλογή ηγεσίας που θα οδηγήσει το κόμμα στη νέα εποχή μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη.

Πιο αναλυτικά, με 18 ψήφους υπέρ και 3 κατά, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖA αποφάσισε για την εισήγηση που θα κάνει στην κεντρικη επιτροπή σε δύο βδομάδες σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα: Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου και κάλπες για νέο αρχηγό στις 24 Νοεμβρίου, με τον β’ γύρο να διεξάγεται την 1η Δεκεμβρίου. Μειοψήφησαν οι Πολάκης, Τζάκρη και Τελιγιορίδου.

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαφωνία για τις ημερομηνίες

Όπως είχε προϊδεάσει ο Παύλος Πολάκης εισερχόμενος στη συνεδρίαση, ο ίδιος ζητά οι διαδικασίες να κινηθούν άμεσα ώστε μέχρι τον Νοέμβριο να έχει εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος.

Μαζί του συμφωνούν και οι εναπομείναντες "kasselistas", θεωρώντας πως μια τέτοια εξέλιξη ευνοεί την εκ νέου διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη. Η πλευρά Πολάκη – Κασσελάκη, ζητά Συνέδριο στις 13 Οκτωβρίου και κάλπες στις 3 Νοεμβρίου.

Από την άλλη οι «87», που στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις, επιμένουν πως οι διαδικασίες χρειάζεται να γίνουν στον σωστό χρόνο αλλά και πως «δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», μιλούσαν για Συνέδριο στις 7 Νοεμβρίου και ανάδειξη προέδρου την 1η Δεκεμβρίου.

Το θέμα του χρονοδιαγράμματος, θα επηρεάσει πιθανότατα και τις αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δύο 24ωρα μετά την καθαίρεσή του κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ενώ πιέζεται ακόμα και για τη δημιουργία νέου κόμματος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d42jsi51gy15)

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι θα είναι σίγουρα υποψήφιοι αρχηγοί και ποιοι το σκέφτονται  

Ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος, ενώ πολύ κοντά σε μία υποψηφιότητα φαίνεται να είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Επίσης, αναμένεται η απόφαση των «87» με το ενδεχόμενο της συμπόρευσης με τον Παύλο Πολάκη να θεωρείται απίθανο.

Ωστόσο, αν και ο Σωκράτης Φάμελλος είναι κοντά στην ομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που διακινούνται ρίχνουν στο τραπέζι και το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα.

Τις τελευταίες ώρες στα αρκετά ονόματα όσων έχουν ανακοινώσει ότι θα κατέλθουν στις εσωκομματικές εκλογές ως υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος ή το σκέφτονται, έχει προστεθεί το όνομα της Ρένας Δούρου, η οποία μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνει το συγκεκριμένο σενάριο αλλά ούτε και το διαψεύδει.

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος.

Μάλιστα, ο κ. Φαραντούρης μίλησε χθες, Δευτέρα, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς αν θα θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος, απάντησε: «Το σκέφτομαι πάρα πολύ σοβαρά, δέχομαι ισχυρές εισηγήσεις από φίλους σε όλη την Ελλάδα και αν μπορώ να αποτελέσω έναν κεντρομόλο πόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τα αρχηγιλίκια και τα προεδριλίκια, αν μπορούμε και όποιος μπορεί να αποτελέσει έναν τέτοιο πόλο γιατί έχουν επικρατήσει φυγόκεντρες τάσεις όλο αυτό τον καιρό με χαρά θα τον έπαιζα προς όφελος της παράταξης και χάριν της εξωστρέφειας και της πολιτικής αντιπαράθεσης διότι αρκετά με τα προσωπικά, αρκετά με τα κουτσομπολιά».

Παράλληλα, ο Απόστολος Γκλέτσος με ανάρτησή του ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Τέλος, τις τελευταίες ώρες πάντως έχει «φουντώσει» και πάλι η φημολογία περί υποψηφιότητας της Ρένας Δούρου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.grστην εκλογική μάχη είναι πιθανόν να «πέσει» και η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία δέχεται πιέσεις να θέσει υποψηφιότητα, καθώς ήταν η πρώτη που είχε διαφωνήσει με τις «απολιτικές ανακολουθίες του Στέφανου Κασσελάκη», όπως σχολιάζουν στο εσωτερικό του κόμματος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d41o75drww6h)

Κασσελάκης: Κλειστά χαρτιά για την επόμενη μέρα

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, του οποίου οι συνεργάτες άρχισαν από χθες το βράδυ να μαζεύουν τα πράγματά τους από τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες τις αποφάσεις του για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ή αν θα προχωρήσει σε δική του πολιτική κίνηση, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις φήμες για πολιτική του αποστρατεία.

Στις Σπέτσες ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στο εξοχικό του στις Σπέτσες και από εκεί θα οργανώσει την επιστροφή του. Το στρατηγείο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στήνεται εκεί και μάλιστα μαζί του βρίσκεται και ο σύζυγός του Τάιλερ Μακμπέθ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκεί θα αποφασίσει αν τελικά θα είναι εκ νέου Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή θα προχωρήσει στην ίδρυση δικού του κόμματος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d42nz30nq4y9)

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα

Για το αν σε όλη αυτή τη διαδικασία θα δούμε πάντως με κάποιο τρόπο τον Αλέξη Τσίπρα να παρεμβαίνει, από το περιβάλλον του λένε κατηγορηματικά «Όχι».

ΣΥΡΙΖΑ: Άδειασε ο 7ος όροφος του προέδρου στην Κουμουνδούρου

Σημειώνεται πως χθες, ο 7ος όροφος του προέδρου στην Κουμουνδούρου άδειασε, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε τα πράγματά του το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Κατόπιν, ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή έκλεισε με λουκέτο ο 7ος όροφος της Κουμουνδούρου και άλλαξε και ο κωδικός ασφαλείας στην ηλεκτρονική κλειδαριά στο γραφείο του προέδρου.

Παρά το κλίμα έντασης, ο κ. Κασσελάκης δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί δημόσια για το μέλλον του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του parapolitika.gr, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να βρίσκεται ακόμη σε σοκ και δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει. Εάν, δηλαδή, θα κατέβει στις εκλογές παίρνοντας το ρίσκο μιας νέας ήττας ή εάν θα κάνει δικό του κόμμα. Εάν, πάντως, πάει στις κάλπες και τις κερδίσει, αναμένεται να αλλάξει ριζικά το κόμμα, σπρώχνοντας στην έξοδο όσους διαφωνούν μαζί του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d41sdxrof7a1)

ΣΥΡΙΖΑ: Το ''μπαράζ'' παραιτήσεων μετά την ''έκπτωση'' Κασσελάκη

Μετά την «παραίτηση» του πρώην -πλέον- προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, οι στενοί του συνεργάτες ακολούθησαν και αυτοί, δηλώνοντας παραίτηση.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα το πρωί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης. Μάζεψε τα πράγματά του από τα γραφεία και αποχώρησε, ενώ, μάλιστα, ζήτησε να βγεί άμεσα από το μισθολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Την παραίτηση της με επιστολή στη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, υπέβαλε επίσης η διευθύντρια του γραφείου Τυπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευγενία Κουντούρη.

Σημειωτέον ότι τον «χορό των παραιτήσεων» είχε ανοίξει την Κυριακή ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μπάμπης Παπαδάκης, ο οποίος πρόκειται να ακολουθήσει τον έκπτωτο πρόεδρο του κόμματος στα επόμενα πολιτικά του βήματα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d41vgaosmwe1)

Συγκεκριμένα, ο Μπάμπης Παπαδάκης ανέφερε στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του στους διαπιστευμένους συντάκτες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «αγαπημένοι και αγαπημένες σας ευχαριστώ όλους και όλες για την συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Αν υπήρξαν κάποιες στιγμές έντασης θέλω να γνωρίζετε ότι αυτές ήταν αποτέλεσμα της καθημερινής πίεσης από τη δουλειά. Συνεργαστήκαμε καθαρά, έντιμα και με επαγγελματισμό. Ολόψυχα εύχομαι κάθε καλό».

Από την πλευρά της, η Ευγενία Κουντούρη ανέφερε στους διαπιστευμένους συντάκτες ότι «θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την συνεργασία που είχαμε. Ο Στέφανος Κασσελάκης ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με εμπιστεύτηκε και μου ανέθεσε έναν κρίσιμο ρόλο και προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ στηρίζοντας την ανάταξη του προοδευτικού χώρου. Μετά την απόφαση της χθεσινής ΚΕ αισθάνομαι πως ο κύκλος μου ως διευθύντρια του γραφείου τύπου έκλεισε και υπέβαλα την παραίτηση μου. Εύχομαι η συνέχεια να δικαιώσει όσους πιστεύουν ακόμη στο όραμα μιας μεγάλης προοδευτικής αριστερής παράταξης. Εις το επανιδείν».

Παραιτήθηκε από εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ η Βούλα Κεχαγιά

Στο μεταξύ, οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκαν, σήμερα, Τρίτη, με τη Βούλα Κεχαγιά να υποβάλλει την παραίτησή της από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, όπως έκανε γνωστό η ίδια μέσω ανάρτησης στον προσωπικό της λογαριασμό στο X (πρώην Twitter).

Όπως αναφέρεται στην ανάρτησή της:

«Υπέβαλα χθες την παραίτησή μου από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ευχαριστώ τον Στέφανο Κασσελάκη για την εμπιστοσύνη που έδειξε προς το πρόσωπό μου.

Ευχαριστώ εκείνα τα στελέχη του κόμματος που με αντιμετώπισαν συντροφικά και εκείνους τους συνεργάτες που φρόντισαν για την άψογη συνεργασία μας.

Ευχαριστώ τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αγάπη με την οποία με περιέβαλε.

Ευχαριστώ τους εκπροσώπους του Τύπου και τα ΜΜΕ για την έντιμη -με πολύ ελάχιστες εξαιρέσεις- στάση τους απέναντί μου.

Κοιτάω μπροστά».

Παραιτήθηκε από αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Βέττας

Μετά την παραίτηση της Βούλας Κεχαγιά, την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε και ο Δημήτρης Βέττας.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ανέφερε: «Πριν λίγα λεπτά απέστειλα στην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγγου την παραίτηση μου από την θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου, υπεύθυνου για τα περιφερειακά ΜΜΕ. Ευχαριστώ πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για την μεγάλη τιμή και βέβαια τον Στέφανο Κασσελάκη για την συνεργασία αλλά κυρίως για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε».

vettas_anartisi

Σημειώνεται πως αυτή είναι η πέμπτη παραίτηση που σημειώνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων που ακολούθησαν της υπερψήφισης της πρότασης μομφής σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d41vgaosmwe1)