Μετά από μία «διακοπή» σχεδόν δύο μηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανεκκινεί ουσιαστικά τη διεθνή του δραστηριότητα, εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας και του Ισραήλ και της αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα των προσεχών προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και της επόμενης ημέρας για τη διεθνή κοινότητα.

Όπως επεσήμανε, εξάλλου, ο ίδιος από το βήμα της ΔΕΘ, «τα εμπόδια μπροστά μας ήταν και παραμένουν πολλά: με πόλεμο στην καρδιά της ηπείρου, φωτιά στο υπογάστριο της περιοχής μας, η Τουρκία παραμένει απρόβλεπτη, η Ευρώπη αναζητά τη νέα της ταυτότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπέμπουν τις εσωτερικές αβεβαιότητες σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Διαβάστε ακόμα: Il Messaggero: "Αύξηση κατώτατου μισθού και συντάξεων στην Ελλάδα με συνταγή Μητσοτάκη"

Σήμερα, μετά την παρουσία του σε αγιασμό σχολείου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές το ακροδεξιό κόμμα FPÖ κέρδισε την πρωτιά στη χώρα, πετυχαίνοντας την πρώτη του νίκη σε εθνική εκλογική διαδικασία. Το κεντροδεξιό ÖVP (Λαϊκό Κόμμα) ήρθε δεύτερο με μία μόλις μονάδα διαφορά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει με αυτή την επίσκεψη συν τοις άλλοις να δηλώσει και τη στήριξή του στον «ομογάλακτο» στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κ. Νεχάμερ, με τον οποίο γνωρίζονται από την περίοδο που ο τελευταίος ήταν υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας. Οι εθνικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν πολύ σύντομα και συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν στη Βιέννη για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, τα ενεργειακά, καθώς και την πρόσφατη έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μολδαβία την επόμενη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ακολουθεί την επόμενη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Κισινάου της Μολδαβίας, η οποία πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση – κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας - σε ένα δρόμο που θα είναι μακρύς και δύσκολος. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της χώρας, Μάγια Σαντού και τον ομόλογό του Ντορίν Ρετσεάν, τον φιλοευρωπαίο πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Μολδαβίας που πέρυσι τον Φεβρουάριο ανήλθε στην πρωθυπουργία.

Ακολουθεί βέβαια η μετάβαση στη Νέα Υόρκη από την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου έως την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις εργασίες της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει νέα, κρίσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη αυτή αποκτά φέτος ξεχωριστή σημασία, καθώς η χώρα μας πρόσφατα εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026.

«Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τη δυσκολία της προσέγγισής μας με την Τουρκία, γι’ αυτό και εξ αρχής προσέγγισα αυτή την προσπάθεια αποκατάστασης κανονικών σχέσεων με ρεαλισμό, κρατώντας τα θετικά τα οποία νομίζω ότι είναι σημαντικά: το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και την καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, την visa express που βοήθησε πολύ το Ανατολικό Αιγαίο», ανέφερε στο Βελλίδειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ενώ συμπλήρωσε πως «ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει».