Το μήνυμα της επανεκκίνησης της κυβέρνησης με ουσιαστική στροφή προς τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες εκπέμπει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της ΔΕΘ, συνεχίζοντας στη στρατηγική που εφαρμόζεται μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με έμφαση στα μέτωπα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των Ελλήνων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα θα παραστεί σε αγιασμό σε σχολείο της Γλυφάδας και εν συνεχεία θα μεταβεί στην προεκλογική Αυστρία, όπου θα συναντήσει τον καγκελάριο και αρχηγό του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, Καρλ Νεχάμερ, προτάσσει τα δύο κρίσιμα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας. Έτσι, μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», με πόρους 250.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δυνατότητες αύξησης του προϋπολογισμού μέσω δωρεών, το οποίο παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ για την ανακαίνιση σχολικών κτιρίων και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025, σειρά είχε χθες ο κρίσιμος τομέας της Υγείας, που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: Επίσκεψη σε Βιέννη και Μολδαβία - Διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού

Σε συνέχεια των πρωθυπουργικών εξαγγελιών από το βήμα του Βελλιδείου, το κατώφλι της πρωθυπουργικής έδρας πέρασε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ σήμερα ο υπουργός Υγείας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα διευκρινιστούν τα μέτρα που προαναγγέλθηκαν από τη Θεσσαλονίκη με στόχο την ανάταξη του ΕΣΥ.

Οι δυο στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός με το βλέμμα σε δύο στόχους: Αφενός μεν στη βελτίωση των σχέσεων της κυβέρνησης με τον κλάδο των ιατρών. «Θέλω να υπενθυμίσω την πολύ σημαντική ανακοίνωση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, που θα ενισχύσει σημαντικά το εισόδημά τους από τη στιγμή υλοποίησης του μέτρου. Ένα μέτρο το οποίο εξάλλου αποτελούσε πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ», τόνισε κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο πρωθυπουργός. Αφετέρου δε στην εμπέδωση από τους πολίτες της βούλησης της κυβέρνησης να ενισχύσει τη δημόσια Υγεία και να βελτιώσει την εικόνα του ΕΣΥ, με έμφαση στα επείγοντα περιστατικά, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και την ψηφιοποίηση χρήσιμων για τους πολίτες υπηρεσιών.

esy-siskepsi

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι υφυπουργοί Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους, και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, συζητήθηκε εκτενώς η υλοποίηση του προγράμματος για τη δωρεάν τέλεση 37.500 απογευματινών χειρουργείων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έμφαση θα δοθεί στους πολίτες που βρίσκονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αναμονή, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για τη συστηματική μείωση των εκκρεμών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία παρακολουθείται πλέον μέσω της ενιαίας ψηφιακής λίστας χειρουργείων.

«Οι προτεραιότητες για τους επόμενους μήνες κινούνται στην όσο το δυνατόν πιο γρήγορη υλοποίηση του εμβληματικού προγράμματος των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων. Αναμένουμε την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε το πρόγραμμα αυτό να ξεκινήσει άμεσα. Θα ωφελήσει πάνω από 30.000 συμπολίτες μας και σκοπός μας είναι μέσω αυτού του προγράμματος να μειώσουμε σημαντικά τις λίστες αναμονής ως προς τα χειρουργεία, ξεκινώντας από τα παλαιότερα περιστατικά και πηγαίνοντας προς τα πιο καινούργια», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, στο τραπέζι τέθηκε η πορεία εκτέλεσης των έργων αναβάθμισης τμημάτων επειγόντων περιστατικών και άλλων εγκαταστάσεων στις δομές του ΕΣΥ, σε συνδυασμό με βέλτιστες πρακτικές για την υποδοχή και κατανομή περιστατικών, με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με τον Κ. Μητσοτάκη να αναγνωρίζει ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών αποτελούν μία εστία δυσαρέσκεια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d42ry1bmmcux)

Ακόμη, δεσμεύτηκε ότι «ο σκοπός μας είναι πάντα οι συμπολίτες μας να περιμένουν λιγότερο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, με λιγότερη ταλαιπωρία, με περισσότερη αξιοπρέπεια και τελικά να εξυπηρετούνται καλύτερα. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις άμεσης παρέμβασης σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα λειτουργίας του ΕΣΥ», προαναγγέλλοντας επιπλέον πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Συζητήθηκαν ακόμη ο σχεδιασμός για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και το χρονοδιάγραμμα ψηφιοποίησης περισσότερων υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας ώστε να καταστεί πιο εύκολη η επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς.

Ενίσχυση όλων των δομών με προσωπικό

Στον καίριο τομέα της Υγείας η κυβέρνηση δρομολογεί σχέδιο παρεμβάσεων με ορίζοντα το 2027, με το οποίο στοχεύει στην πλήρη αναβάθμιση του ΕΣΥ με ενίσχυση των δομών Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό, περισσότερα Κέντρα Υγείας και καλοπληρωμένους γιατρούς, με τον πρωθυπουργό άλλωστε να δηλώνει στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Κυριακής ότι θα ήθελε να κριθεί στις επόμενες εκλογές για το αν το 2027 η χώρα θα έχει ένα νέο ΕΣΥ αντάξιο των πολιτών.