Το μήνυμα πως θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή. «Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στην Τουρκία, δεν μπορεί να μιλάμε για εξωτερική πολιτική με όρους θρίλερ», τόνισε.

*Διαβάστε ακόμα: Θρίλερ µε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Το χρονικό, οι επιφυλάξεις, ο τουρκικός παράγοντας και οι τελικές αποφάσεις

Για την επικείμενη συνάντηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, είπε πως «η συνάντηση θα γίνει, είναι προγραμματισμένη, θα κλειστεί και η ημερομηνία. Εάν με ρωτάτε εάν έχουμε κάτι θεαματικό, δεν πρέπει κατ' ανάγκην να βγαίνει κάτι θεαματικό», προσθέτοντας την ανάγκη «όλοι να έχουμε μεγαλύτερη φρόνηση για τα εθνικά θέματα».

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα βρίσκεται στο απόλυτο απόγειο στην εξωτερική πολιτική

Σε σχέση με την ατζέντα της συνάντησης, σημείωσε πως «θα μπει ο νέος οδικός χάρτης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λέγοντας πως «θα ακολουθήσει και το ανώτατο υπουργικό συμβούλιο». Είπε επίσης πως θα συζητηθούν τα «επόμενα βήματα θετικής ατζέντας και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)».

«Εάν θα γίνει αναβάθμιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη Νέα Υόρκη, θα το αποφασίσουν οι ηγέτες», σημείωσε.

Σε σχέση με το διεθνές προφίλ της χώρας, είπε πως βρίσκεται «στο απόλυτο απόγειο η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική», ενώ για την κριτική που έχουν ασκήσει σε σχέση με τη διεθνή θέση της χώρας και το διπλωματικό της κεφάλαιο ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς,είπε πως «σέβομαι απολύτως την κρίση και ευθυκρισία των δυο πρώην πρωθυπουργών, αλλά το διπλωματικό κεφάλαιο αποκτάται».

«Ανεξάρτητα από τα όποια παράπονα ακούω, ο ελληνικός λαός θέλει συνετή πολιτική», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γιώργου Γεραπετρίτη στα «Παραπολιτικά» 90,1

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς για την επικείμενη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η συνάντηση θα γίνει, είναι προγραμματισμένη, δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής χρόνος. Οι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών έχουνε πάντοτε πολύ μεγάλη σημασία. Η σημασία του να βρίσκονται οι δύο ηγέτες είναι για να επιβεβαιώνουν ότι εξακολουθεί να υφίσταται η διάθεση του διαλόγου, να κάνουν μια αποτίμηση των βημάτων έως σήμερα και να γίνεται ένας προγραμματισμός των επόμενων βημάτων. Από τις συναντήσεις αυτές δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να προκύπτει κάτι μεγάλο και θεαματικό, γιατί ο σκοπός μας είναι να κανονικοποιήσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία.

Για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Πρόκειται για ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος για την ΕΕ, άρα έχει περιβληθεί με τον μανδύα της ΕΕ, η οποία και χρηματοδοτεί ένα μέρος του έργου. Το έργο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως για την Κύπρο, διότι αίρει την ενεργειακή της απομόνωση.

Αναφορικά με το ζήτημα της Κάσου

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η Τουρκία, η οποία επικαλείται αξιώσεις οι οποίες προκύπτουν από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έστειλε πολεμικά πλοία, τα οποία βρισκόντουσαν σε απόσταση και επιτηρούσαν την κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή είχαμε τα ακόλουθα, είχαμε την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων σε 24 ώρες, δεν αναγνωρίστηκε καμία αξίωση των τουρκικών αξιώσεων, δεν δόθηκε καμία άδεια από την Τουρκία και ούτε θα μπορούσε να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά.

ΔΗΜ.: Λέγεται ότι το ιταλικό ερευνητικό πλοίο αποχώρησε πριν από τα τουρκικά πολεμικά πλοία

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι εκείνοι οι οποίοι γράφουν, γράφουν με πάρα πολύ μεγάλη ευκολία για τα εθνικά θέματα. Θα έπρεπε όλοι να έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη φρόνηση και περισυλλογή στα εθνικά θέματα. Η ίδια η εταιρεία, όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αναφέρει ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε απολύτως, 100%, με βάση τον προγραμματισμό που έχει τεθεί. Άρα εδώ έχουμε τα συγκεκριμένα δεδομένα· δεν αναγνωρίστηκε η αξίωση της Τουρκίας, τα πλοία τα τουρκικά αποχώρησαν και η έρευνα συντελέστηκε 100% και προχωράει κανονικά με βάση τον προγραμματισμό που είχε η ίδια η εταιρεία.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η απόλυτη στρέβλωση που γίνεται είναι ότι δήθεν αναγνωρίσαμε αξιώσεις. Ψευδές. Ότι δήθεν υπήρξε κρίση, και αυτό ψευδές. Δήθεν δεν ολοκληρώθηκε η έρευνα. Ψευδές. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τα πραγματικά, και τα πραγματικά είναι ότι αυτή τη στιγμή η έρευνα διεξάγεται κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, δεν υπήρξε καμία απολύτως υπαναχώρηση. Βοηθάει προφανώς και το γεγονός ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η πόντιση ηλεκτρικών καλωδίων και η έρευνα για ηλεκτρική διασύνδεση προστατεύονται απολύτως. Δεν μπορεί κανείς να εμποδίσει αυτή την πόντιση, διότι θεωρείται ότι αυτού του τύπου η ηλεκτρική καλωδίωση είναι αναγκαία έτσι ώστε να παρέχονται ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες. Δεν μπορεί να εμποδιστεί, είναι απολύτως προστατευμένη από το Διεθνές Δίκαιο. Η δε ΕΕ αποφάσισε σταθμίζοντας όλα αυτά τα ζητήματα και τη νομιμότητα του έργου να προχωρήσει στη χρηματοδότησή του.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βάλουν έναν νέο «οδικό χάρτη» στη συνάντησή τους

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ο νέος «οδικός χάρτης» θα υπάρξει σίγουρα. Είναι προφανές ότι ξεκινάμε μια καινούργια περίοδο, επίκειται και ένα ανώτατο συμβούλιο, το οποίο θα γίνει σε συνέχεια και του ανωτάτου συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο από εκεί και πέρα ο «οδικός χάρτης» αυτός κατ΄ελάχιστον θα περιλαμβάνει τα επόμενα βήματα του πολιτικού διαλόγου, δηλαδή των συζητήσεων που γίνονται σε όλα τα επίπεδα μετανάστευσης, πολιτικής προστασίας κ.λπ. Θα περιλαμβάνει τα επόμενα βήματα θετικής ατζέντας, δηλαδή τις νέες συμφωνίες σε διάφορους τομείς επιχειρηματικότητας, αγοράς συνεργειών στο επίπεδο του τουρισμού και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Το αν θα υπάρξει μια αναβάθμιση του διαλόγου είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι ηγέτες και για το οποίο ακόμη δεν έχουμε καθορίσει την ατζέντα.

Για τη σχέση της Τουρκίας με την Αίγυπτο

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος στην πραγματικότητα δεν βάλλει καθόλου κατά των ελληνικών συμφερόντων. Εμείς ως Ελλάδα θελουμε όλοι οι γείτονες και όλα τα κράτη να έχουν καλές σχέσεις με όλα τα κράτη. Θέλουμε τη διεθνή ειρήνη, την ευημερία, θέλουμε τις καλές γεωπολιτικές σχέσεις, έτσι ώστε να μπορούμε να συζητάμε. Όμως έχοντας πει αυτό, ειδικά για την Αίγυπτο, θα σας πω και κάτι περαιτέρω. Στρατηγική σημασία σε μια ευρύτερη περιφέρεια μπορείς να έχεις μόνο με έναν εταίρο και σε ό,τι αφορά την Αίγυπτο, ο στρατηγικός αυτός εταίρος είναι η Ελλάδα. Η ελληνοαιγυπτιακή σχέση έχει πάρα πολύ βαθιές ρίζες, είμαι σε τακτικότατη επικοινωνία με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, έχω επανειλημμένως δει και τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε περαιτέρω συναντήσεις και συζητήσεις, που θα αναβαθμίσουν τις σχέσεις μας, άρα δεν ανησυχώ καθόλου.

Αναφορικά με την εξωτερική μας πολιτική

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Σε ό,τι αφορά τη διεθνή θέση της χώρας, βρίσκεται στο απόλυτο απόγειο που έχει υπάρξει ποτέ στη Μεταπολίτευση. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι συνομιλητής όλων των πλευρών. Είναι συνομιλητής στους πολέμους και είναι συνομιλητής αξιόπιστος. Οι διεθνείς σχέσεις της Ελλάδος είναι αυτή τη στιγμή σε πολύ υψηλό επίπεδο και τρέχει έναν μαραθώνιο με ρυθμούς ταχύτητας 100 μέτρων.

ΔΗΜ.: Θα μπορέσετε αυτό να το κάνετε κτήμα των κυρίων Σαμαρά και Καραμανλή, που δεν έχουν αυτή την άποψη για το πώς χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση τα εξωτερικά θέματα

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Σέβομαι απολύτως την κρίση και την ευθυκρισία των πρώην πρωθυπουργών. Είναι αυτονόητο ότι έχουν μια συγκεκριμένη άποψη για τα θέματα που έχουν να κάνουν με τα εξωτερικά, η ιστορική διαδρομή τους είναι πολύ συγκεκριμένη. Αυτή τη στιγμή η πολιτική της Ελλάδας, η πολιτική η οποία έχει εγκριθεί από τον ελληνικό λαό με υψηλή πλειοψηφία, είναι να αποκτούμε διαρκώς ένα μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο και το διπλωματικό αυτό κεφάλαιο δεν αποκτάται αποκομμένα, αποκτάται επειδή έχουμε πολύ ισχυρή οικονομία, αποκτάται επειδή έχουμε ισχυρή εθνική άμυνα και επειδή έχουμε έναν πάρα πολύ δυνατό λόγο στη διπλωματία. Θέλω να σας πω ότι ανεξάρτητα από τα όποια παράπονα ακούω, η πεποίθησή μου είναι ότι ο ελληνικός λαός εκείνο το οποίο θέλει είναι μια αυστηρή, συνετή, υπερήφανη εξωτερική πολιτική, η οποία χωρίς να κάνει καμία παραχώρηση, γιατί καμία παραχώρηση δεν έχει γίνει, να μπορούμε να συνομιλούμε με όλους.

Ερωτηθείς αν θα τελειώσει η υπόθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου ή θα εξακολουθήσει να είναι «θρίλερ»

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η έννοια του θρίλερ δεν υφίσταται στην εξωτερική πολιτική. Εάν ανάγουμε σε θρίλερ τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τότε κάτι δεν κάνουμε καλά. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι μια άσκηση τέτοιου τύπου, η εξωτερική πολιτική είναι άσκηση δυνητικών σεναρίων, εμείς δουλεύουμε όλα τα δυνητικά σενάρια. Το καλώδιο είναι πάρα πολύ κρίσιμο γεωπολιτικό έργο. Η Ελλάδα περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το έργο αυτό και διασφαλίζει ότι το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί. Άλλωστε, ελληνική εταιρεία είναι η ανάδοχος εταιρεία που το έχει αναλάβει. Δεν θεωρούμε ότι υφίσταται κίνδυνος για τη ματαίωση του έργου. Αυτό το οποίο ακούω, ότι θα υποκύψουμε στους Τούρκους, είναι μια απίστευτη υπερβολή, δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα. Δεν εμποδίστηκε να γίνει έρευνα σε ΑΟΖ στην οποία υπάρχει διεκδίκηση της Τουρκίας και για τον λόγο αυτό η Ελλάδα είναι σαφέστατα της άποψης ότι το έργο θα συνεχιστεί κανονικά.