«Κατηγορηθήκατε ότι είχατε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ένα πλωτό ασθενοφόρο την ίδια στιγμή που χρειάστηκε να μεταφερθεί ασθενής από την Αίγινα με θαλάσσιο ταξί αναγκαστικά. Πώς το σχολιάζετε;».

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» υπέβαλαν την ως άνω ερώτηση στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας. Υποβάλαμε αυτή την ερώτηση, γιατί με μεγάλη έκπληξη είχαμε διαβάσει τις προηγούμενες ημέρες σε μερίδα του Τύπου κατηγορίες κατά του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και του Υπουργείου Υγείας, με σαφείς υπαινιγμούς περί κακής χρήσης των πλωτών ασθενοφόρων από το Υπουργείο Υγείας, με αφορμή την πρόσφατη τραγική περίπτωση με τον χαμό του νέου συνανθρώπου μας από την Αίγινα.

Γεωργιάδης: Η ερώτηση περί της διαθεσιμότητας ή μη και παρουσίας ή μη του πλωτού ασθενοφόρου αυτού δεν ανήκει καθόλου στο υπουργείο

Επειδή δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν όλοι ότι τα πλωτά ασθενοφόρα είναι υπό τη διαχείριση του Λιμενικού Σώματος και όχι του ΕΚΑΒ, παραθέτουμε τη σχετική, διαφωτιστική ασφαλώς, απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»:

«Κατ' αρχάς εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του νέου αυτού που έχασε τη ζωή του λόγω ενός πολύ δύσκολου τροχαίου δυστυχήματος. Όσον αφορά τα πλωτά ασθενοφόρα, η αρμοδιότητα δεν ανήκει στο Υπουργείο Υγείας, ανήκει στο Λιμενικό. Άρα, η σχετική ερώτηση περί της διαθεσιμότητας ή μη και παρουσίας ή μη του πλωτού ασθενοφόρου αυτού δεν ανήκει καθόλου στο υπουργείο. Δεν είναι αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ. Όσον αφορά τη διαχείριση, όμως, του περιστατικού και της μεταφοράς, η ενημέρωση που έχω από το ΕΚΑΒ, εγγράφως, είναι ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στη μεταφορά του.

Πράγματι, το περιστατικό μεταφέρθηκε πάρα πολύ γρήγορα μέσω του ΕΚΑΒ και μέσω ενός πλωτού ταξί, που διέθεσε το Λιμενικό Σώμα, από την Αίγινα στην Αθήνα. Έφτασε ζωντανός στο νοσοκομείο, παρότι ήταν σε πολύ βαριά κατάσταση, συνοδεία φυσικά γιατρού και με όλα τα προβλεπόμενα. Αλλά, δυστυχώς, δεν μπορούσε να σωθεί.

Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στη μεταφορά του, το τονίζω, και γενικά όπως είδατε, φέτος το καλοκαίρι δεν γράφτηκε τίποτα αρνητικό για το ΕΚΑΒ. Σε όλα τα μεγάλα περιστατικά που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, από το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ έως το ατύχημα με το μικρό παιδί στο Ράλι Ακρόπολης στην Αμφίκλεια, το ΕΚΑΒ λειτούργησε σε χρόνο μηδέν. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το πώς λειτούργησε φέτος το ΕΚΑΒ. Είχε εμφανή διαφορά από πέρυσι».