Λίγες ημέρες προτού η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοινώσει την τελική σύνθεση και τα χαρτοφυλάκια της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναθερμαίνει τις σχέσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες και επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο εκ νέου τις προτάσεις που θεωρεί κομβικές για την Ελλάδα και συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αρχή έγινε χθες στη Βιέννη, όπου συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, ενώ αύριο, Παρασκευή, θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου έναν άλλο «ομογάλακτο» στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τον ηγέτη της κεντροδεξιάς στην Ισπανία, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό. Ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες πιθανώς να δει και στη Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθεί από την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου έως την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, για να συμμετάσχει στις εργασίες της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η πρώτη πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού αφορά στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και ειδικότερα στη συμμετοχή της Ε.Ε. στη δαπάνη για την κατασκευή του νέου φράχτη στον Έβρο στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Η Ελλάδα κατασκευάζει ένα αποτρεπτικό εμπόδιο στα σύνορά της με την Τουρκία. Θα εξακολουθεί να το κατασκευάζει, αλλά είναι απολύτως λογικό ότι αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης», τόνισε χαρακτηριστικά από τη Βιέννη.

Η δεύτερη πρόταση αναφέρεται επίσης στο ίδιο μείζον για όλη την Ευρώπη ζήτημα και αφορά στην επιστροφή όσων δεν γίνεται δεκτό το αίτημά τους για άσυλο στις χώρες προέλευσής τους. Εκεί, όπως τόνισε, «απαιτείται περισσότερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί αλήθεια είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα γι’ αυτούς οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο».

Αυτό που ζητe;i επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες είναι να στηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς να παραγνωρίζουν ωστόσο τις πρακτικές και τις συμπεριφορές της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, με τον ίδιο να στέλνει από τη Βιέννη ένα σαφές μήνυμα και στα Τίρανα και στα Σκόπια. «Τόνισα όμως στον αγαπητό Καρλ, στον κύριο kαγκελάριο, ότι κάθε φάντασμα του εθνικισμού το οποίο ξυπνάει στα Δυτικά Βαλκάνια, τελικά καταλήγει να απειλεί την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Και το μήνυμά μας προς τα κράτη που ζητούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση νομίζω είναι κοινό: σε μία Ένωση όπως η ευρωπαϊκή μας οικογένεια δεν νοούνται εκπτώσεις από το κράτος δικαίου και δεν νοούνται ούτε εκπτώσεις από την τήρηση των δεδομένων συμφωνιών».

Η τέταρτη και η πέμπτη πρόταση που θέτει μετ’ επιτάσσεως στο τραπέζι των συζητήσεων ο κ. Μητσοτάκης αφορά στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της κοινής άμυνας και της διασυνδεσιμότητας των δικτύων αντίστοιχα. Ως προς το θέμα της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρωθυπουργός έχει πολλές φορές υπογραμμίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου και Δυτικών Βαλκανίων. Γι' αυτό το ζήτημα η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει σχετική πρόταση (non paper) στα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο σε ευρωπαϊκά δίκτυα για να έχουμε μια πραγματικά ενιαία αγορά καθίσταται, κατά την άποψή μου, αυτονόητη προτεραιότητα. Και βεβαίως, ναι, κάποιες από αυτές τις επενδύσεις -είμαι ρεαλιστής-, κάποιες από αυτές τις επενδύσεις μπορούν εν δυνάμει να χρηματοδοτηθούν και, όχι μόνο, και από πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους», επiσήμανε στη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον κ. Νεχάμερ.