Η νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται μονόδρομος, καθώς ό,τι και να γίνει, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος μiας επίπονης και βασανιστικής πορείας.

Όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο Στέφανος Κασσελάκης -όλα δείχνουν ότι είναι κοντά στο να ανακοινώσει την κάθοδ;o του στις εκλογές- η επόμενη μέρα θα βρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαιρεμένο και χωρίς πυξίδα.

Χθες ο Στέφανος Κασσελάκης είχε την πρώτη του σύσκεψη μέσω zoom με τα στελέχη που τον στηρίζουν, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του για τις προθέσεις του. Ζήτησε, ωστόσο, όλα τα στελέχη και τα μέλη που διαφωνούν με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για την έκπτωσή του από το αξίωμα του προέδρου να είναι σε ετοιμότητα.

*Διαβάστε ακόμα: "Επανεμφάνιση" Κασσελάκη μέσω... zoom - Θέτει σε ετοιμότητα τους συνεργάτες του

Στην περίπτωση που διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος ο πρώην αρχηγός την αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε τα σενάρια είναι δύο:

1. Εάν κερδίσει τις εκλογές, η επιστροφή του στην Κουμουνδούρου θα συνοδευτεί με στοιχεία εκδικητικότητας, αφού θα εξωθήσει στην έξοδο τα στελέχη που πρότειναν και ψήφισαν την πρόταση μομφής. Το κλίμα διαμορφώνεται από τώρα, καθώς οι υποστηρικτές του δημοσίως συνεχίζουν να μιλούν για «πραξικοπηματίες» και «κουκουλοφόρους», ενώ λένε ότι εάν ο Στέφανος Κασσελάκης επανεκλεγεί πρόεδρος, «θα διώξει τους 100 με τις κλoτσιές». Το ζήτημα, προφανώς, είναι τι θα κάνουν τα στελέχη που πρότειναν την πρόταση μομφής πριν ο Στέφανος Κασσσελάκης αρχίσει τις εκκαθαρίσεις.

Κάποιοι επιμένουν ότι θα παραμείνουν στο κόμμα εξαναγκάζοντ;aς τον να τους διαγράψει και άλλοι ότι θα φύγουν μόνοι τους την επομένη των εκλογών. «Δεν κάναμε όλη αυτή την ιστορία για να επανέλθει στο κόμμα ο Στέφανος Κασσελάκης», λένε στελέχη της ομάδας των 100 τα οποία κινούνται σε πολύ χαμηλότερους τόνους. «Εάν επανεκλεγεί, προφανώς και θα φύγουμε», προσθέτουν. Όσοι πάντως παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κάνουν αντάρτικο μέχρι να τους θέσει κι αυτούς εκτός κόμματος.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της ομάδας των «100» με βάση τον χαρακτήρα του πρώην προέδρου, τα πράγματα θα γίνουν ακραία (σε περίπτωση επανεκλογής του), ενώ είναι σίγουρο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα δημιουργήσει ένα νέο κόμμα με βάση τα πιστεύω του, το οποίο δεν θα έχει καμία σχέση με την Aριστερά. Προφανώς αυτή η εξέλιξη θα φέρει μία νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωσή του.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι άνθρωποι, πολύ δύσκολη αναμένεται να είναι και η προεκλογική περίοδος, καθώς ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθεί σε ιδιαίτερα ακραίους τόνους προκειμένου να δημιουργήσει πόλωση βάζοντας στο παιχνίδι των εντυπώσεων και διάφορα τρολ.

Λένε δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει και πάλι σε φάση εσωστρέφειας μέσα από την αρνητική δημοσιότητα και την τοξικότητα που θα υπάρχει.

2. Το καλό σενάριο γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι να χάσει τις εκλογές ο κ. Κασσελάκης και να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν πάλι ο Στέφανος Κασσελάκης αποφασίσει να κάνει δικό του κόμμα και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί στη διάσπαση, καθώς κάποια από τα στελέχη του κόμματος και βουλευτές θα τον ακολουθήσουν. Το σενάριο αυτό δεν εμφανίζεται να είναι το επικρατέστερο, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης θα χάσει την κρατική επιχορήγηση που σήμερα παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τις δομές του κόμματος και φυσικά κάποιους από τους βουλευτές.

Χθες, πάντως, ο Σωκράτης Φάμελλος εξήγησε γιατί έγινε η πρόταση μομφής στον κ. Κασσελάκη: «Στην ΚΕ αυτό που είπα για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι ότι αυτό που εφαρμοζόταν ως πολιτική από την ηγεσία μας, δεν ήταν σε αντιστοιχία και ερχόταν σε αντίθεση και με τις προβλέψεις του καταστατικού και με τις αποφάσεις του Συνεδρίου αλλά και με τους πολιτικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί οδηγούνταν ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία εσωστρέφεια και συρρίκνωση με αρχηγικά φαινόμενα που δεν αντιστοιχούσαν στη συλλογικότητα».

Η Θεοδώρα Τζάκρη δίνοντας λάθος πληροφορία στο κοινό είπε ότι αυτοί που έκαναν την πρόταση μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη ήταν αυτοί που γκρέμισαν τον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς το στοιχείο αυτό δεν είναι αληθές, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τους διαφωνούντες ότι μαζί μέ τον Αλέξη Τσίπρα παίζουν παιχνίδι για να τον ρίξουν.

Η Νίνα Κασσιμάτη εξέφρασε την άποψη ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να κατέβει στις εκλογές. Ο Γιάννης Ραγκούσης από την πλευρά του τόνισε ότι «η πλατφόρμα Πολάκη δεν απέχει από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ» και επισήμανε ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, πρόσθεσε ότι «θα γελάσει κάθε πικραμένος, αν κάνει κόμμα ο Στέφανος Κασσελάκης». Ο υποψήφιος-έκπληξη Απόστολος Γκλέτσος τόνισε από την πλευρά του ότι θα πάει σπίτι του εάν εκλεγεί ο Κασσελάκης.