Το «κοινωνικό πακέτο» της ΔΕΘ τρέχει η κυβέρνηση επιδιώκοντας μετά την ανάδειξη των στόχων για την αναβάθμιση της Παιδείας και την ανάταξη της δημόσιας Υγείας να ενισχύσει την καθημερινότητα των πολλών μεταθέτοντας το κέντρο βάρους στη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να μπει στην πρώτη γραμμή ο σχεδιασμός, με πολιτικές και παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν τις οικογένειες να ισορροπήσουν τις υποχρεώσεις. Με φόντο τη ζοφερή πραγματικότητα, η οποία προκύπτει από το γεγονός πως ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώνεται και γερνάει, με τις γεννήσεις να έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Με αυτό το σκεπτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ δέσμη μέτρων προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αυξήσεις σε επιδόματα, φορολογικά κίνητρα, καθώς και σημαντικές διευκολύνσεις για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα, στις 11.30, θα πραγματοποιηθεί Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της οικογένειας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, με την υπουργό Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, να προχωρούν σε διευκρινίσεις. Παράλληλα, αύριο θα πραγματοποιηθεί Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων για το στεγαστικό ζήτημα, που επίσης αφορά την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών.

Βάσει του εθνικού σχεδίου δράσης για το Δημογραφικό, σημαντικά οφέλη έχουν οι τρίτεκνοι και οι οικογένειες που λαμβάνουν επιδόματα, καθώς σε 670.000 δικαιούχους του επιδόματος παιδιού θα καταβληθεί πρόσθετη έκτακτη δόση, η οποία αντιστοιχεί στο μηνιαίως χορηγούμενο ποσό του επιδόματος προσαυξημένο κατά το ήμισυ. Έτσι, λοιπόν, αυξάνονται στοχευμένα το επίδομα τέκνων, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο έχει ήδη αυξηθεί κατά 8% τον Δεκέμβριο του 2023.

Ταυτόχρονα, εξαιρετικής σημασίας είναι η προαναγγελθείσα σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από το εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Ακόμη ζητήματα που αφορούν τους νέους γονείς είναι η επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς», με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί, η άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών, η ενίσχυση κατά 20.000.000 σε επιδόματα προς νέους γονείς με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας. Θυμίζουμε πως από το βήμα της ΔΕΘ ανακοινώθηκε ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και η απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ένα μέτρο που αναμένεται να εξειδικεύσει σήμερα η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που στοχεύει στη βελτίωση της ενημέρωσης των γυναικών και την υποστήριξή τους στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη γονιμότητα. Αναφορικά με το νέο επίδομα ανεργίας, θα εφαρμοστεί πιλοτικά το φθινόπωρο σε δείγμα 15.000 ανέργων από όλες τις περιοχές της χώρας, θα συνδέεται πλέον με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων, ούτως ώστε όσοι μένουν χωρίς δουλειά, έχοντας καταβάλει εισφορές επί πολλά χρόνια εργασίας, να λαμβάνουν επίδομα με έξτρα μπόνους ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.