Αύξηση του κατώτατου μισθού και επιδομάτων, ενίσχυση των τρίτεκνων και συνταξιούχων - Τα μέτρα στήριξης της οικογένειας
Τι ανακοινώθηκε
Τι αλλάζει για τα επιδόματα, τον κατώτατο μισθό και την τριτεκνότητα - Τι εξαγγέλθηκε στη συνέντευξη Τύπου
Τα μέτρα στήριξης της οικογένειας που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ εξειδικεύτηκαν στη σχετική διυπουργική Συνέντευξη Τύπου από την υπουργό Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά.
Η Σοφία Ζαχαράκη μεταξύ άλλων εξειδίκευσε την αναμόρφωση των επιδομάτων και τις αυξήσεις στα ποσά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος παιδιού και του επιδόματος στέγης. Αναφέρθηκε στον δια βίου ορισμό των τριτέκνων για 200.000 οικογένειες και όπως είπε από τον Οκτώβριο θα γίνει η προκήρυξη για τις 20.000 νέες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τα μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης, καθώς και της στήριξης των συνταξιούχων. Εξειδίκευσε τις αυξήσεις έως 2,5% στις συντάξεις, την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων.
Από την πλευρά της, η Ειρήνη Αγαπηδάκη προανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η ΚΥΑ για τον δωρεάν προγεννητικό έλεγχο στις γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών.
Ενισχύουμε τα επιδόματα με επιπλέον χρηματοδότηση, με σύγχρονες προσεγγίσεις και την αντιμετώπιση πολλών στρεβλώσεων για να επιτύχουμε μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη. Η εξειδικευμένη παρουσίαση για τα επιδόματα θα γίνει αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Για τα επιδόματα, το σχέδιο δουλεύεται εδώ και 7 μήνες. Μεγάλη ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η διεύρυνση και η εμπέδωση των τριτέκνων και η αντιμπετώπιση του δμηογραφικού.
Δεν ξεκινάμε από το 0. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθέτησε το επίδομα γέννας, που αύξησε το αφορολόγητο 2 φορές ανά παιδί, αύξησε τα vouchers στους παιδικούς σταθμούς, αύξησε το επίδομα μητρότητας, μείωσε το συντελεστή ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, θεσμοθέτησε τους «Νταντάδες της Γειτονιάς», έδωσε την άδεια να μεταβιβαστεί η άδεια μητρότητας και στον πατέρα, επέκτεινε τα προγράμματα σχολικών γευμάτων, αναμόρφωσε το μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Η ιδιότητα του τριτέκνου χανόταν όταν το παιδί γινόταν 18 ετών ή ξεκινούσε σπουδές, αυτό παύει, αναγνωρίζεται εφ'όρου ζωής η τριτεκνότητα. Αυτό ισχύει και για τους γονείς και για τα παιδιά. Η τριτεκνική ιδιότητα θα θεσπιστεί από ειδική πλατφόρμα στο gov.gr, αυξάνεται το ποσοστό από 12 σε 16% για τους τριτέκνους στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Επίσης, θα αυξηθεί η δεξαμενή των τριτέκνων για τις μετεγγραφές.
Σε θέματα φοροαπαλλαγών από τις επιχειρήσεις, αντιμετωπίσαμε μια ευχάριστη πραγματικότητα: Πολλές επιχειρήσεις θέλησαν να διευρύνουν παροχές στους εργαζόμενους που γίνονται γονείς. Οι παροχές στους νέους γονείς ως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου με ποσό αναφοράς τις 5.000 ευρώ, προστασία σε σχέση με την καταβολή μισθού μέχρι και τους επόμενους 6 μήνες μετά την παροχή. Απαλλαγή για vouchers από βρεφονηπιακούς σταθμούς, να εξαντλήσουν τα μέτρα στήριξης.
Το κράτος να καλύψει μέχρι την ηλικία των 4 ετών τα παιδιά για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το ποσό που δόθηκε φτάνει τα 379.400.000 ευρώ, κάλυψη για 173.000 vouchers. Καλύπτουμε όλες τις πλήρεις αιτήσεις σε βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ για τα ΑμΕΑ και όχι μόνο.
Οι τρίτεκνες, οι πολύτεκνες και οι μονογονεϊκές είχαν αυξημένη μοριοδότηση για τα vouchers στους παιδικούς σταθμούς. Αυτό που θα αντιμετωπίσουμε από το 2025 και μετά είναι να μπορούν οι δήμοι να προσθέσουν θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, για να μπορεί ο γονέας που πήρε το voucher να βρει θέση. Η πλατφόρμα που θα ανοίξει από τον Οκτώβριο θα αφορά και τους δήμους και τους ιδιώτες, μιλάμε για δμηιουργία νέων σταθμών και νέων θέσεων στους υπάρχοντες, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε 62 δήμους οι νταντάδες της γειτονιάς, υπάρχουν 1308 διαθέσιμοι επιμελητές και επιμελήτριες. Από 250 ευρώ το voucher έχει πάει στα 500 ευρώ για εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης και από τα 150 στα 300 ευρώ για γονέα άνεργο ή εργαζόμενο με μορφή ημιαπασχόλησης. 100 εκ. ευρώ το πρόγραμμα, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στο Παρατηρήτηριο για το Δημογραφικό, το οποίο είναι 3 εκ. και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με έργο του την παρακολούθηση των οριζόντιων μέτρων για το Δημογραφικό, για καλύτερη επίβλεψη και εισηγήσεις στα Υπουργεία. Θα υπάρχει μια διυπουργική διάσταση πληροφορίας για τους γονείς. Επίσης, θα υπάρξει και επικοινωνιακή καμπάνια, να μιλήσουμε ξανά για την οικογένεια και το Δημογραφικό. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Συνοψίζοντας τα μέτρα, πρόκειται για τα εξής:
1. Ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
2. Νέες παροχές σε τρίτεκνες οικογένειες
3. Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών σε νέους γονείς
4. Πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ
- vouchers σε όλα τα βρέφη και τα νήπια, με επιπλέον χρηματοδότηση για το 2024 ο τελικός προϋπολογισμός έφτασε σχεδόν στα 380 εκατ. ευρώ
6. Επιπλέον Παροχές
Αυξάνονται τα ποσά και στα 3 επιδόματα (επίδομα παιδιού, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα στέγασης), βελτιώνουμε τα κίνητρα για την ένταξη στην αγορά εργασίας και τις παροχές. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από τα 216 στα 250 ευρώ και για κάθε παιδί από 54 στα 75 ευρώ, αυξάνονται και τα κριτήρια. Αυξάνεται και το επίδομα στέγασης από 70 ευρώ, ενώ εισάγεται και το κριτήριο της κινητής περιουσίας.
Όπως είπε, ενοποιείται η δεύτερη με την τρίτη κλίμακα στο επίδομα παιδιού, αυξάνεται η τρίτη κλίμακα από 28 σε 45 ανά παιδί και 90 από το τρίτο παιδί και πάνω. Η πρώτη κλίμακα αυξάνεται για να φτάσει τα 75 ευρώ και επιπλέον 150 ευρώ από το τρίτο παιδί και τα υπόλοιπα. Αυξάνονται και τα κριτήρια.
Έκτακτη παροχή στα προνοιακά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ θα δοθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. 205.000 θα πάρουν το μισό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Στο επίδομα παιδιού οι δικαιούχοι θα λάβουν μια επιπλέον δόση. Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ. Στα αναπηρικά επιδόματα 200 ευρώ.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η Νίκη Κεραμέως που έκανε λόγο για στήριξη σε 2 άξονες, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Στον πρώτο άξονα: Αύξηση κατώτατου μισθού, διπλάσια μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αναμόρφωση επιδόματος ανεργίας
Στον δεύτερο άξονα: Στήριξη συνταξιούχων, έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και αύξηση συντάξεων.
Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο του 2025, η διαβούλευση ξεκινά από την αρχή του έτους, παραμένουμε συνεπείς στο στόχο για αύξηση στα 950 ευρώ το 2027. Ξεκινήσαμε στα 650 ευρώ το 2019, τώρα είμαστε στα 830 ευρώ με στόχο τα 950. Ήδη, υπάρχει αύξηση 27,7% στον κατώτατο μισθό και ταυτόχρρονα ο μεσός μισθός απο τα 1036 στα 1252 ευρώ (αύξηση 20,8%), με στόχο να φτάσει τα 1500 ευρώ το 2027.
Διπλάσια μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Μείωση κατά 1 πλήρη μονάδα (0.5% εργαζόμενοι - 0.5% επιχειρήσεις) από 1/1/2025, μειώνεται το κόστος της εργασίας και οδηγούμαστε σε περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης. ¨Εχουν ήδη μειωθεί κατά 5,4% από το 2019 μέχρι σήμερα και στόχος είναι στο τέλος της 8ετίας να έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες. Έχουν δημιουργηθεί 500.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας, μειώνεται το μη μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις.
Το επίδομα ανεργίας ως φιλοσοφία αλλάζει. Εγκαινιάζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα πάνω σε 3 αρχές:
Δικαιοσύνη (να γίνει πιο δίκαιο, να λαμβάνει υπόψιν την ασφαλιστική ιστορία του ανέργου και να διαμορφώνεται με χρόνο εργασίας και αποδοχές)
Κλιμάκωση (πιο μεγάλο ποσό εμπροσθοβαρώς τους πρώτους κρίσιμους μήνες)
Παρακίνηση για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας
Κίνητρα σε επιχειρήσεις για να στηρίξουν τους νέους γονείς, πολύ σημαντικά τα φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις. Πολύ σημαντικό μέτρο για την εργασία των γυναικών και των νέων γονέων τα vouchers στους παιδικούς σταθμούς.
Επίσης, θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε 670.000 συνταξιούχους μέχρι 1600 ευρώ με προσωπική διαφορά μέχρι 10 ευρώ. Καθοριστική εν προκειμένω η κύρια σύνταξη:Έως 700 ευρώ, η ενίσχυση είναι 200 ευρώ, πάνω από 700 ως 1100 ευρώ είναι 150 ευρώ και 100 ευρώ για συντάξεις από 1100 ως 1600 ευρώ.
Η κα Κεραμέως έκανε και ιδιαίτερη μνεία στη ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία - μετά την εφαρμογή της και στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού - θωρακίζει τα δικαιώματα πλέον 1.500.000 εργαζομένων.
Ανακεφαλαιώνοντας, η υπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους πολίτες με τους εξής τρόπους:
Αναφέρθηκε στα δύο μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, που ήταν ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και η απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
«Η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι μια νέα αξιόπιστη εξέταση, η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας και να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο στοχευμένα στη διαδικασία που αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», ανέφερε η κυρία Αγαπηδάκη.
Ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αίτηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για τα κριτήρια προκειμένου να μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει αυτή την εξέταση.
Σημείωσε ότι μεγάλο κομμάτι των αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων που αφορά την αναπαραγωγική υγεία αποζημιώνονται κατά 85% και η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι στο 15%.
Η κυρία Αγαπηδάκη κατέληξε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν από πλευράς ΕΟΠΥΥ τα κριτήρια και η διαδικασία της Κοινής Υπουργική Απόφασης, έτσι ώστε «οι γυναίκες να γνωρίζουν το μονοπάτι για την διενέργεια αυτής της εξέτασης».
Η Σοφία Ζαχαράκη μεταξύ άλλων εξειδίκευσε την αναμόρφωση των επιδομάτων και τις αυξήσεις στα ποσά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος παιδιού και του επιδόματος στέγης. Αναφέρθηκε στον δια βίου ορισμό των τριτέκνων για 200.000 οικογένειες και όπως είπε από τον Οκτώβριο θα γίνει η προκήρυξη για τις 20.000 νέες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τα μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης, καθώς και της στήριξης των συνταξιούχων. Εξειδίκευσε τις αυξήσεις έως 2,5% στις συντάξεις, την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων.
Από την πλευρά της, η Ειρήνη Αγαπηδάκη προανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η ΚΥΑ για τον δωρεάν προγεννητικό έλεγχο στις γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών.
Ζαχαράκη: Εφ'όρου ζωής η τριτεκνότητα - Αυξάνουμε τα vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς και Νταντάδες της Γειτονιάς
Τον λόγο πήρε πρώτη η Σοφία Ζαχαράκη: «Ξέρω πάρα πολύ το ενδιαφέρον που έχετε επιδείξει (σ.σ. απευθυνόμενη στον Παύλο Μαρινάκη) στην εξειδίκευση των μέτρων. Είναι πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη των οικογενειών. Για την κυβέρνηση, κοινωνική πολιτική δεν είναι κάτι το συμπληρωματικό είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων, γίνονται μέσα για να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή.Ενισχύουμε τα επιδόματα με επιπλέον χρηματοδότηση, με σύγχρονες προσεγγίσεις και την αντιμετώπιση πολλών στρεβλώσεων για να επιτύχουμε μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη. Η εξειδικευμένη παρουσίαση για τα επιδόματα θα γίνει αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Για τα επιδόματα, το σχέδιο δουλεύεται εδώ και 7 μήνες. Μεγάλη ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η διεύρυνση και η εμπέδωση των τριτέκνων και η αντιμπετώπιση του δμηογραφικού.
Δεν ξεκινάμε από το 0. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθέτησε το επίδομα γέννας, που αύξησε το αφορολόγητο 2 φορές ανά παιδί, αύξησε τα vouchers στους παιδικούς σταθμούς, αύξησε το επίδομα μητρότητας, μείωσε το συντελεστή ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, θεσμοθέτησε τους «Νταντάδες της Γειτονιάς», έδωσε την άδεια να μεταβιβαστεί η άδεια μητρότητας και στον πατέρα, επέκτεινε τα προγράμματα σχολικών γευμάτων, αναμόρφωσε το μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Η ιδιότητα του τριτέκνου χανόταν όταν το παιδί γινόταν 18 ετών ή ξεκινούσε σπουδές, αυτό παύει, αναγνωρίζεται εφ'όρου ζωής η τριτεκνότητα. Αυτό ισχύει και για τους γονείς και για τα παιδιά. Η τριτεκνική ιδιότητα θα θεσπιστεί από ειδική πλατφόρμα στο gov.gr, αυξάνεται το ποσοστό από 12 σε 16% για τους τριτέκνους στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Επίσης, θα αυξηθεί η δεξαμενή των τριτέκνων για τις μετεγγραφές.
Σε θέματα φοροαπαλλαγών από τις επιχειρήσεις, αντιμετωπίσαμε μια ευχάριστη πραγματικότητα: Πολλές επιχειρήσεις θέλησαν να διευρύνουν παροχές στους εργαζόμενους που γίνονται γονείς. Οι παροχές στους νέους γονείς ως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου με ποσό αναφοράς τις 5.000 ευρώ, προστασία σε σχέση με την καταβολή μισθού μέχρι και τους επόμενους 6 μήνες μετά την παροχή. Απαλλαγή για vouchers από βρεφονηπιακούς σταθμούς, να εξαντλήσουν τα μέτρα στήριξης.
Το κράτος να καλύψει μέχρι την ηλικία των 4 ετών τα παιδιά για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το ποσό που δόθηκε φτάνει τα 379.400.000 ευρώ, κάλυψη για 173.000 vouchers. Καλύπτουμε όλες τις πλήρεις αιτήσεις σε βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ για τα ΑμΕΑ και όχι μόνο.
Οι τρίτεκνες, οι πολύτεκνες και οι μονογονεϊκές είχαν αυξημένη μοριοδότηση για τα vouchers στους παιδικούς σταθμούς. Αυτό που θα αντιμετωπίσουμε από το 2025 και μετά είναι να μπορούν οι δήμοι να προσθέσουν θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, για να μπορεί ο γονέας που πήρε το voucher να βρει θέση. Η πλατφόρμα που θα ανοίξει από τον Οκτώβριο θα αφορά και τους δήμους και τους ιδιώτες, μιλάμε για δμηιουργία νέων σταθμών και νέων θέσεων στους υπάρχοντες, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε 62 δήμους οι νταντάδες της γειτονιάς, υπάρχουν 1308 διαθέσιμοι επιμελητές και επιμελήτριες. Από 250 ευρώ το voucher έχει πάει στα 500 ευρώ για εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης και από τα 150 στα 300 ευρώ για γονέα άνεργο ή εργαζόμενο με μορφή ημιαπασχόλησης. 100 εκ. ευρώ το πρόγραμμα, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στο Παρατηρήτηριο για το Δημογραφικό, το οποίο είναι 3 εκ. και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με έργο του την παρακολούθηση των οριζόντιων μέτρων για το Δημογραφικό, για καλύτερη επίβλεψη και εισηγήσεις στα Υπουργεία. Θα υπάρχει μια διυπουργική διάσταση πληροφορίας για τους γονείς. Επίσης, θα υπάρξει και επικοινωνιακή καμπάνια, να μιλήσουμε ξανά για την οικογένεια και το Δημογραφικό. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Συνοψίζοντας τα μέτρα, πρόκειται για τα εξής:
1. Ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
2. Νέες παροχές σε τρίτεκνες οικογένειες
- Αναγνώριση ιδιότητας εφ’ όρου ζωής
- Θεσπίζεται πιστοποίηση
3. Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών σε νέους γονείς
- Παροχές σε νέο γονέα για έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου, μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ, με αύξηση ανά εξαρτώμενο μέλος.
- Προστασία των αποδοχών
- Θεσπίζεται πλήρης φοροαπαλλαγή για τα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμούς
4. Πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ
- vouchers σε όλα τα βρέφη και τα νήπια, με επιπλέον χρηματοδότηση για το 2024 ο τελικός προϋπολογισμός έφτασε σχεδόν στα 380 εκατ. ευρώ
- 20.000 νέες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς σταθμούς. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι στον «αέρα» τον Οκτώβριο
- Έχει ήδη διπλασιαστεί το vouchers και διευρύνεται. Από το α’ τρίμηνο του 2025 θα προσφέρεται σε όλους τους δήμους της χώρας.
6. Επιπλέον Παροχές
- Κατάργηση του φόρου 15% στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών
- Δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες
Τι αλλάζει στα προνοιακά επιδόματα - Αυξάνεται στα 250 ευρώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στα 125 το επίδομα στέγασης
Η Σοφία Ζαχαράκη έκανε αρχικά λόγο για τις «στρεβλώσεις», κάνοντας λόγο επί παραδείγματι για την απουσία περιουσιακών στοιχείων για την καταβολή του επιδόματος παιδιού, διαφορετική αντιμετώπιση επιδομάτων (το επίδομα παιδιού αντιμετωπίζεται ως εισόδημα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά όχι για το επίδομα στέγασης), διαφορετικά ποσά για την ίδια ενίσχυση (54 ευρώ ανά παιδί από ελ. εγγυημένο εισόδημα και 70 ευρώ ανά παιδί από επίδομα παιδιού). 1,9 δισ. ευρώ είναι οι πόροι των βασικών επιδομάτων.Αυξάνονται τα ποσά και στα 3 επιδόματα (επίδομα παιδιού, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα στέγασης), βελτιώνουμε τα κίνητρα για την ένταξη στην αγορά εργασίας και τις παροχές. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από τα 216 στα 250 ευρώ και για κάθε παιδί από 54 στα 75 ευρώ, αυξάνονται και τα κριτήρια. Αυξάνεται και το επίδομα στέγασης από 70 ευρώ, ενώ εισάγεται και το κριτήριο της κινητής περιουσίας.
Όπως είπε, ενοποιείται η δεύτερη με την τρίτη κλίμακα στο επίδομα παιδιού, αυξάνεται η τρίτη κλίμακα από 28 σε 45 ανά παιδί και 90 από το τρίτο παιδί και πάνω. Η πρώτη κλίμακα αυξάνεται για να φτάσει τα 75 ευρώ και επιπλέον 150 ευρώ από το τρίτο παιδί και τα υπόλοιπα. Αυξάνονται και τα κριτήρια.
Έκτακτη παροχή στα προνοιακά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ θα δοθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. 205.000 θα πάρουν το μισό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Στο επίδομα παιδιού οι δικαιούχοι θα λάβουν μια επιπλέον δόση. Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ. Στα αναπηρικά επιδόματα 200 ευρώ.
Κεραμέως: Η στήριξη σε 2 άξονες - Αύξηση κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο του 2025 και αύξηση συντάξεων από 1/1/2024
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η Νίκη Κεραμέως που έκανε λόγο για στήριξη σε 2 άξονες, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.Στον πρώτο άξονα: Αύξηση κατώτατου μισθού, διπλάσια μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αναμόρφωση επιδόματος ανεργίας
Στον δεύτερο άξονα: Στήριξη συνταξιούχων, έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και αύξηση συντάξεων.
Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο του 2025, η διαβούλευση ξεκινά από την αρχή του έτους, παραμένουμε συνεπείς στο στόχο για αύξηση στα 950 ευρώ το 2027. Ξεκινήσαμε στα 650 ευρώ το 2019, τώρα είμαστε στα 830 ευρώ με στόχο τα 950. Ήδη, υπάρχει αύξηση 27,7% στον κατώτατο μισθό και ταυτόχρρονα ο μεσός μισθός απο τα 1036 στα 1252 ευρώ (αύξηση 20,8%), με στόχο να φτάσει τα 1500 ευρώ το 2027.
Διπλάσια μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Μείωση κατά 1 πλήρη μονάδα (0.5% εργαζόμενοι - 0.5% επιχειρήσεις) από 1/1/2025, μειώνεται το κόστος της εργασίας και οδηγούμαστε σε περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης. ¨Εχουν ήδη μειωθεί κατά 5,4% από το 2019 μέχρι σήμερα και στόχος είναι στο τέλος της 8ετίας να έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες. Έχουν δημιουργηθεί 500.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας, μειώνεται το μη μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις.
Το επίδομα ανεργίας ως φιλοσοφία αλλάζει. Εγκαινιάζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα πάνω σε 3 αρχές:
Δικαιοσύνη (να γίνει πιο δίκαιο, να λαμβάνει υπόψιν την ασφαλιστική ιστορία του ανέργου και να διαμορφώνεται με χρόνο εργασίας και αποδοχές)
Κλιμάκωση (πιο μεγάλο ποσό εμπροσθοβαρώς τους πρώτους κρίσιμους μήνες)
Παρακίνηση για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας
Κίνητρα σε επιχειρήσεις για να στηρίξουν τους νέους γονείς, πολύ σημαντικά τα φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις. Πολύ σημαντικό μέτρο για την εργασία των γυναικών και των νέων γονέων τα vouchers στους παιδικούς σταθμούς.
Η έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους
Στη συνέχεια, η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης συνταξιούχων. Όπως είπε, θα υπάρξει από 2,2 ως 2,5% αύξηση συντάξεων με βάση και τον πληθωρισμό από 1/1/2025, με τις αυξήσεις να δίνονται πιο συγκεκριμένα με βάση το νέο μοντέλο που λαμβάνει υπόψιν συγκεκριμένα, επιμέρους στοιχεία, που προκύπτει από το ημιάθροισμα του πληθωρισμού και της ανάπτυξης της οικονομίας.Επίσης, θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε 670.000 συνταξιούχους μέχρι 1600 ευρώ με προσωπική διαφορά μέχρι 10 ευρώ. Καθοριστική εν προκειμένω η κύρια σύνταξη:Έως 700 ευρώ, η ενίσχυση είναι 200 ευρώ, πάνω από 700 ως 1100 ευρώ είναι 150 ευρώ και 100 ευρώ για συντάξεις από 1100 ως 1600 ευρώ.
Η κα Κεραμέως έκανε και ιδιαίτερη μνεία στη ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία - μετά την εφαρμογή της και στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού - θωρακίζει τα δικαιώματα πλέον 1.500.000 εργαζομένων.
Ανακεφαλαιώνοντας, η υπουργός Εργασίας είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους πολίτες με τους εξής τρόπους:
- Το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων αυξάνεται με την αύξηση μισθών και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
- Οι συντάξεις αυξάνονται βάσει του νέου μοντέλου που λαμβάνει υπόψη πραγματικά οικονομικά στοιχεία. Επιπλέον, ενισχύονται οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά και οι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.
- Οι άνεργοι λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται.
- Ενισχύεται η απασχόληση και μειώνεται η ανεργία.
- Οι επιχειρήσεις επωφελούνται από τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και φοροαπαλλαγές.
- Οι νέοι γονείς απολαμβάνουν περισσότερες παροχές, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του δημογραφικού.
- «Οι τέσσερις κατηγορίες όπου θα εστιάσουμε ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα είναι: οι νέοι, οι γυναίκες και οι μητέρες συγκεκριμένα, τα άτομα με αναπηρία και οι συνταξιούχοι. Στους τελευταίους έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος», πρόσθεσε η Νίκη Κεραμέως.
Αγαπηδάκη: Τις επόμενες ημέρες η ΚΥΑ για τον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας στις γυναίκες
Στη συμβολή του Υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος αναφέρθηκε κατά τη διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.Αναφέρθηκε στα δύο μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, που ήταν ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και η απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
«Η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι μια νέα αξιόπιστη εξέταση, η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας και να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο στοχευμένα στη διαδικασία που αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», ανέφερε η κυρία Αγαπηδάκη.
Ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αίτηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για τα κριτήρια προκειμένου να μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει αυτή την εξέταση.
Σημείωσε ότι μεγάλο κομμάτι των αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων που αφορά την αναπαραγωγική υγεία αποζημιώνονται κατά 85% και η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι στο 15%.
Η κυρία Αγαπηδάκη κατέληξε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν από πλευράς ΕΟΠΥΥ τα κριτήρια και η διαδικασία της Κοινής Υπουργική Απόφασης, έτσι ώστε «οι γυναίκες να γνωρίζουν το μονοπάτι για την διενέργεια αυτής της εξέτασης».