«Η νομοθεσία μας λέει ότι ανά τριετία εξετάζουμε ποιες ήταν οι δημογραφικές μεταβολές και πιο συγκεκριμένα εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι το ποιο είναι το προσδόκιμο της επιβίωσης και αναλόγως προσαρμόζονται τα όρια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, ερωτηθείς αν θα επανεξεταστούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Διαβάστε ακόμα: Δουδωνής στα Παραπολιτικά 90,1: Αν ο Ραγκούσης ονειρεύεται επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, πλανάται πλάνην οικτράν

Ακόμη, όσον αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, σημείωσε: «Υπάρχει νόμος συγκεκριμένος ο οποίος θα εφαρμόζεται κάθε χρόνο, ήδη έχει εφαρμοστεί τα δύο τελευταία χρόνια, ο οποίος λέει ότι είναι το μισό του ρυθμού του πληθωρισμού και το μισό του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης. Το νούμερο αυτό θα οριστικοποιηθεί με την κατάσταση του προϋπολογισμού στις αρχές του Δεκεμβρίου».

«Με τις εκτιμήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αυτό το νούμερο θα είναι ανάμεσα στο 2,2% και 2,5%. Δηλαδή σωρευτικά αυτά τα τρία χρόνια οι συντάξεις έχουν αυξηθεί γύρω στο 13%», συμπλήρωσε.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Πάνου Τσακλόγλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις

Π. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Υπάρχει νόμος συγκεκριμένος ο οποίος θα εφαρμόζεται κάθε χρόνο, ήδη έχει εφαρμοστεί τα δύο τελευταία χρόνια, ο οποίος λέει ότι είναι το μισό του ρυθμού του πληθωρισμού και το μισό του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης. Το νούμερο αυτό θα οριστικοποιηθεί με την κατάσταση του προϋπολογισμού στις αρχές του Δεκεμβρίου. Με τις εκτιμήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αυτό το νούμερο θα είναι ανάμεσα στο 2,2 και 2,5%. Δηλαδή σωρευτικά τα τρία χρόνια αυτά οι συντάξεις έχουν αυξηθεί γύρω στο 13%.

Για το επίδομα ανεργίας

Π. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Αυτό που πάμε να κάνουμε είναι κάτι το οποίο εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Δίνεται κάποιο ενιαίο επίδομα για 12 μήνες, τα δύο πράγματα τα οποία θέλουμε είναι το πρώτο να αποσοβήσουμε το σοκ το μεγάλο τη στιγμή της ανεργίας και το δεύτερο και πολύ σημαντικότερο είναι το ποσό αυτό να με καλύψει το πρώτο χρονικό διάστημα, αλλά και να μου δίνει και κίνητρα για να βγω και να ψάξω πιο ενεργά στην αγορά εργασίας. Άρα ξεκινάει από ένα συγκεκριμένο επίπεδο και βαίνει μειούμενο στην πορεία.

Ερωτηθείς αν θα επανεξετάσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Π. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Όταν δούμε τις δημογραφικές εξελίξεις θα σας απαντήσω. Η νομοθεσία μας λέει ότι ανά τριετία εξετάζουμε ποιες ήταν οι δημογραφικές μεταβολές και πιο συγκεκριμένα εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι το ποιο είναι το προσδόκιμο της επιβίωσης και αναλόγως προσαρμόζονται τα όρια.