Άγρια κόντρα για τα φρεάτια ξέσπασε μετά τις πλημμύρες στο κέντρο της Αθήνας από την κακοκαιρία "atena" μεταξύ του Κώστα Μπακογιάννη και του Χάρη Δούκα, ενώ επίθεση στον δήμαρχο Αθηναίων για τα φρεάτια έκανε και ο Άκης Σκέρτσος.

Η δημοτική Αρχή της Αθήνας δέχτηκε έντονη κριτική χθες, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, από το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Αιτία ήταν τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν την Τρίτη (10/9) από τη νεροποντή σε πολλά σημεία της Αθήνας, με πιο χαρακτηριστικό αυτό στους Αμπελόκηπους.

Άγρια κόντρα Μπακογιάννη - Δούκα για τις πλημμύρες στην Αθήνα

Ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε λόγο για «πρωτόγνωρες καταστάσεις» και για προβλήματα διάσπαρτα σε όλα τα διαμερίσματα της πρωτεύουσας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Αθήνα χτες πνίγηκε και τα λόγια τα μεγάλα τα πήρε το νερό» και ζήτησε να μάθει ποια είναι η πολιτική για την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Ο Χάρης Δούκας απάντησε πως «τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν είναι θέμα για ευκαιριακή μικροπολιτική εκμετάλλευση» και ότι «είμαστε εννιά μήνες στη δημοτική Αρχή και είχαμε πει ότι θα καθαρίζουμε τα φρεάτια εμείς. Και όντως καθαρίζουμε τα φρεάτια εμείς και αυτά της Περιφέρειας, εξ ου και διπλασιάστηκε ο αριθμός των φρεατίων που καθαρίστηκαν».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d43qvptyxh3d)
«Καθαρίζοντας μόνο τα φρεάτια, δεν λύνεται το πρόβλημα, γιατί για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, δεν μπορούμε να το κάνουμε με υποδομές, που είχαμε πριν από 20 και 30 χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Δούκας.

«Η αντιπλημμυρική προστασία παραμένει από το άρθρο 186 αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Μάλιστα, διαβάζω τον Οκτώβριο του 2023 τον κ. Χαρδαλιά, ο οποίος είχε πει ότι τους πρώτους 20 μήνες θα δρομολογηθούν όλα τα ζητήματα, που αφορούν στην αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου. Δεν έχουν προχωρήσει αυτές οι προεκλογικές εξαγγελίες από την Περιφέρεια, ως όφειλε από το άρθρο 186», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ο κ. Δούκας πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει 32 δισεκατομμύρια γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο και είπε εδώ και τρία χρόνια στις πόλεις "δώστε μας μελέτες για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τα έργα"».

Όπως σημείωσε ο κ. Δούκας, «δεν δόθηκαν μελέτες, γι' αυτό και δεν υπάρχουν ώριμα έργα για να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κάτι που είναι λάθος. Στόχος, η μελέτη να είναι έτοιμη τον Σεπτέμβριο, για να μπορέσουμε να έχουμε τεκμηριωμένες όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις που χρειαζόμαστε».

Αναφέρθηκε στα έργα που γίνονται όπως στη Ριζούπολη και στην Αντιγόνης, με στόχο να ενταχθεί και η Αχαΐα στους Αμπελόκηπους στη μελέτη, για να γίνει η ανάλογη παρέμβαση.

Η δέσμευση Δούκα

Ο δήμαρχος Αθηναίων κατέληξε ότι έχει καεί το 1/3 των δασών της Αττικής και πως οι υποδομές δεν επαρκούν, με τον Δήμο να δίνει μάχη με τον χρόνο για να μπορέσει να έχει τη μελέτη και συγκεκριμένα νούμερα ώστε να προχωρήσει σε πολύ γρήγορες και άμεσες παρεμβάσεις.

Ο κ. Δούκας δεσμεύθηκε στο να υπάρχει μια διαπαραταξιακή επιτροπή για το ζήτημα των έργων στη Βασιλίσσης Όλγας. Για το μετρό στα Εξάρχεια σημείωσε ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο, αλλά ακόμη δεν έχει πάει στον δήμο η πρόσφατη δικαστική απόφαση ώστε να προβεί στις όποιες ενέργειες.

Σύγκρουση Δούκα - Σκέρτσου για τα φρεάτια στην Αθήνα

Επίθεση στον δήμαρχο Αθηναίων έκανε και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, υποστηρίζοντας ότι τα φρεάτια είναι «βουλωμένα», κάτι το οποίο δεν άφησε αναπάντητο ο Χάρης Δούκας.

«Καλό είναι ο δήμαρχος, αντί να τρέχει σε περιοδείες, να καθαρίσει τα φρεάτια. Τα ρέματα της Περιφέρειας Αττικής δεν νομίζω ότι συνετέλεσαν να πλημμυρίσει η Μαρασλή ή ο κάθετος δρόμος που διέρχεται τον Ευαγγελισμό. Νομίζω ότι εκεί είναι ένα πιο απλό ζήτημα με τον καθαρισμό των φρεατίων. Εκεί θέλουμε την αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Δούκας σε Σκέρτσο: Επιμένει στα fake news - Η Μαρασλή δεν έχει φρειάτια

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Χάρη Δούκα στον Άκη Σκέρτσο, κατηγορώντας τον για fake news.

«Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, πιστός στη γραμμή του Μαξίμου, επιμένει στα fake news. Από τη σύγχυσή του, όμως, ξέχασε ότι η οδός Μαρασλή, στο ύψος του Ευαγγελισμού, δεν είχε βουλωμένα φρεάτια, γιατί δεν έχει καθόλου φρέατια.

Το παραμύθι ότι για “όλα τα δεινά φταίει ο Δούκας” συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Αλλά ως εδώ!», ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, μήπως το καταλάβουν. Τα φρεάτια της Αθήνας ήταν καθαρά. Η πόλη χρειάζεται αντιπλημμυρικά έργα. Αξιοποιήστε επιτέλους το Ταμείο Ανάκαμψης για τον σκοπό που έχει δημιουργηθεί και όχι για τους κολλητούς σας», πρόσθεσε.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d43psqlq731t)

"Ω γλυκύ μου φρέαρ!": Ο Κολυδάς πήρε θέση για τα φρεάτια

Με αφορμή την κόντρα για τα φρεάτια, πήρε θέση ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, εξηγώντας τι ισχύει όταν υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Χρησιμοποιώντας τον επικό τίτλο «ω γλυκύ μου φρέαρ», ο κ. Κολυδάς σημείωσε πως τα φρεάτια απέναντι σε τέτοια φαινόμενα δεν έχουν τις προδιαγραφές για να κρατήσουν έναν τόσο μεγάλο όγκο νερού.