Λίγο πριν ανακοινώσει την εκ νέου υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτηρίστηκε από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος έκπτωτος πρόεδρος, ενώ παράλληλα το κορυφαίο όργανο της Κουμουνδούρου τον προειδοποίησε ότι «ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών».

Η αναφορά στην τήρηση του καταστατικού έχει την σημασία της, καθώς στην συνεδρίαση της ΠΓ η Όλγα Γεροβασίλη εμφανίστηκε να απαντάει στη Θεοδώρα Τζάκρη πως όλοι οφείλουν να τηρούν το καταστατικό του κόμματος. Με έμφαση, μάλιστα πρόσθεσε ότι είναι υποχρεωτική η τήρηση του καταστατικού για τα μέλη, για τα στελέχη, πόσο μάλλον για κάποιον που θέλει να ηγηθεί στο χώρο.

Η άποψη αυτή μπήκε, μάλιστα, στην τελική απόφαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η επισήμανση της Ολγας Γεροβασίλη ερμηνεύθηκε ως μία κίνηση που βάζει στο τραπέζι ακόμα και την επιβολή ποινής στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θεωρήθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να απαντηθούν τα όσα έλεγαν στελέχη που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελκάκη για το εάν η αποπομπή του προέδρου από το κόμμα είναι καταστατική ή όχι. Η ομάδα του πρώην προέδρου υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ακόμα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρά την απόφαση της ΚΕ.

Με βάση αυτή την συλλογιστική ο πρώην πρόεδρος τηλεφώνησε στον διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη και του ζήτησε τα κλειδιά του κόμματος. Από την πλευρά Κασσελάκη δόθηκε και ένας διάλογος ανάμεσα στους δύο άνδρες, ο οποίος έλεγε ότι ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης παραδεχόταν ότι σύμφωνα με τον νόμο, φορολογικά και διοικητικά ο πρώην πρόεδρος ήταν υπεύθυνος για την Κουμουνδούρου.

Στην συνέχεια, ωστόσο, ο διάλογος αυτός αμφισβητήθηκε από τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη και την Γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγγου, λέγοντας ότι ο διευθυντής του κόμματος του είχε απαντήσει εντελώς το αντίθετο. Με δεδομένο ότι για ώρες κυκλοφορούσε ότι ο πρώην πρόεδρος θα πήγαινε στην Κουμουνδούρου μαζί με πολίτες που τον στηρίζουν τα στελέχη της ομάδας των «87» αποκάλεσαν τον Στέφανο Κασσελάκη «Τραμπ των Βαλκανίων». Τελικά, όπως σχολίαζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «έξω από τα γραφεία του κόμματος συγκεντρώθηκαν 5-6 γραφικοί οι οποίοι έβριζαν τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας».

Η ομάδα Κασσελάκη δίνει, πάντως, ιδιαίτερη σημασία στην νομική υπόσταση του θέματος και όχι στην πολιτική. Έτσι, χθες, η Θεοδώρας Τζάκρη εμφανίστηκε να δηλώνει ότι «η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του. Δεν νοείται ούτε νομικά, ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα. Αλλιώς η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεωκοπία».

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης δήλωσε «παρών» προτρέποντας τους υποστηρικτές του να μην κάνουν συγκεντρώσεις και να μην σαμποτάρουν την επίσκεψη του επικεφαλής του Νίκου Παππα στην ΔΕΘ. Στελέχη της πλευράς των «87» θεώρησαν αυτή την αναφορά ως μία έμμεση παρότρυνση προς τους υποστηρικτές του να βρεθούν έξω από το Βελλίδιο που θα δίνει συνέντευξη ο Νίκος Παππας.