Με πρόθεση να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ το «κόμμα του λαού», τον πατριωτισμό στο επίκεντρο και τον… δικαιωματισμό της woke ατζέντας στο περιθώριο, ο Παύλος Πολάκης ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του, αναπτύσσοντας το πολιτικό του μανιφέστο.

Ο Χανιώτης βουλευτής παραχωρεί σήμερα το πρωί συνέντευξη (Open) σε μια σπάνια εμφάνισή του σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, όπου εκτός της προγραμματικής πρότασης αναμένεται να καλέσει όλους όσοι τον υποστηρίζουν σε αυτοοργάνωση με τη δημιουργία συλλογικοτήτων που θα στηρίξουν την υποψηφιότητά του. Ο κ. Πολάκης θα κινηθεί στη βάση όσων είπε στην ομιλία του στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή. Σε εκείνη την ομιλία, αφήνοντας ευθείες αιχμές στον Αλέξη Τσίπρα, εκτίμησε πως η εκλογική κατάρρευση το 2023 ήρθε γιατί μετά το 2019 ως αξιωματική αντιπολίτευση «κάθε μέρα που περνούσε, κάναμε και έναν μικρό συμβιβασμό, δεχόμενοι να παίξουμε το παιχνίδι με κανόνες προκαθορισμένους από τον πολιτικό μας αντίπαλο». Κατηγόρησε δε τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «φλέρταρε» με συστημικούς κύκλους στην προσπάθειά του να προσεγγίσει κεντρώους ψηφοφόρους.

Ο κ. Πολάκης πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διατύπωσε καθαρό πολιτικό λόγο κι αυτό με στόχο να κερδηθεί ο χώρος του Κέντρου και πως χρειάζεται να διατυπωθεί ένα καθαρό πρόγραμμα στο σύνολό του: «Λαϊκά κατανοητό, αναγκαίο για την κοινωνική πλειοψηφία, που να κάνει σαφές σε ποιες κοινωνικές ομάδες απευθύνεται, με έμφαση στις βασικές ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη διαφάνεια, την πάταξη της διαφθοράς, χωρίς να εξαντλεί τον ριζοσπαστισμό του στον δικαιωματισμό». Ο ίδιος πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα επιστρέψει στις παραδοσιακές αξίες της Αριστεράς ως κόμμα που εκπροσωπεί τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα ή θα εξαφανιστεί…

Ο Σφακιανός θα θέσει, επίσης, κεντρικά τα εθνικά θέματα θεωρώντας κατ’ αρχάς ότι ο πατριωτισμός είναι ταυτόσημος με την Αριστερά και πως σημαντικό ρόλο στη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε η παντελής απουσία αντιπολίτευσης σε αυτά τα ζητήματα. «Κάναμε μείζον ζήτημα τον φράχτη και δεν “σηκώσαμε” επικοινωνιακά την ακύρωση του EastMed, ενός αγωγού που θα καθιστούσε ενεργειακό κόμβο την Ελλάδα και θα μας έδινε γεωστρατηγικό βάθος και ισχύ. Επιτρέψαμε στον Μητσοτάκη να εργαλειοποιήσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, χωρίς ποτέ να του ασκήσουμε σοβαρή κριτική που δεν παρεμπόδισε τη σύναψη του τουρκολιβυκού μνημονίου και τη διεθνή κατοχύρωση του Turkaegen, και χωρίς ποτέ να εξηγήσουμε επαρκώς στον ελληνικό λαό ότι θα βρούμε μπροστά μας την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, με αναγνώριση μειωμένης επήρειας στα νησιά μας», τόνισε σε εκείνη την αρχηγική εμφάνισή του.