Κοινωνικό πρόγραμμα με δέσμη κοστολογημένων μέτρων που ανταποκρίνονται στα δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά παράλληλα απαντούν σε μεγάλο μέρος των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της φετινής ΔΕΘ, με τους υπουργούς πρώτης γραμμής να καλούνται εντός του επόμενου διαστήματος να δρομολογήσουν το πλάνο των «45 σημείων» της ΔΕΘ.

Με έμφαση στην ελάφρυνση των ευάλωτων πολιτών και τη στήριξη της οικογένειας, στην ενίσχυση των εισοδημάτων τους, στη βελτίωση της εικόνας της δημόσιας Υγείας και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σχολείου. Αλλά και παρεμβάσεις που στοχεύουν στη μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών, με το βάρος να πέφτει σε έξι κυβερνητικά πρόσωπα τα οποία καλούνται να φέρουν εις πέρας την αποστολή του.

Σοφία Ζαχαράκη

Σε πρώτο πλάνο μπαίνει στην κυβερνητική ατζέντα η ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας με στόχο τη στήριξη των πολιτών και παράλληλα το βλέμμα στην ωρολογιακή βόμβα του δημογραφικού ζητήματος.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, εξειδικεύοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μεγάλες ενισχύσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το οποίο θα ανέλθει στα 250 ευρώ από 216 ευρώ που είναι σήμερα, αύξηση στο επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού, σύγκλιση των δικαιωμάτων των τριτέκνων με των πολυτέκνων, ανεξάρτητα από το εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.


Νίκη Κεραμέως

Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, καλείται να υλοποιήσει το μεγάλο στοίχημα με μεταρρυθμιστικές πολιτικές που επικεντρώνονται στην αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας, να δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις να στηρίζουν νέους εργαζόμενους, αλλά κυρίως στη δύσκολη άσκηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο του 2025. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο μισθός να αγγίξει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ το 2027. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών, οριζόντια αύξηση των συντάξεων και η έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.


Άδωνις Γεωργιάδης

Τη μεγαλύτερη καυτή πατάτα της τριετίας, την ανάταξη του ΕΣΥ, τον χρόνιο «ασθενή» του ελληνικού κράτους, έχει αναλάβει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Στο κέντρο βάρους λοιπόν μπαίνει η υλοποίηση του προγράμματος για τη δωρεάν τέλεση 37.500 απογευματινών χειρουργείων, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, με στόχο να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών, η ψηφιοποίηση περισσότερων υπηρεσιών και βέβαια η βελτίωση των απολαβών των υγειονομικών σε συνάρτηση με περισσότερες προσλήψεις.


Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, καλείται να δώσει τη μάχη για τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες. Ήδη, τα σχολεία άνοιξαν με 11 εμβληματικές αλλαγές και το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκκινήσει το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», με πόρους 250.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και δυνατότητες αύξησης του προϋπολογισμού μέσω δωρεών, που φιλοδοξεί να δώσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα που εντοπίζονται στις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων.


Θοδωρής Λιβάνιος - Δημήτρης Παπαστεργίου

Δύσκολη αποστολή για τον υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο που υλοποιεί την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης για τη δημιουργία ενός κράτους φιλικού προς τον πολίτη. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί το φθινόπωρο το Μέγαρο Μαξίμου, με σκοπό να επιτευχθεί ένα ορατό αποτέλεσμα στον στόχο της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, µειώνοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα στις υπηρεσίες του ∆ηµοσίου. Παράλληλα, στον συγκεκριμένο στόχο σημαντικός ο ρόλος του υπουργού Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης ∆ημ. Παπαστεργίου για την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.


Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή