Μία εβδομάδα μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μετρούν κέρδη και οφέλη και υπολογίζουν τι έχουν λαμβάνειν από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Υπάρχουν, ωστόσο, και αρκετοί κλάδοι και κατηγορίες επαγγελματιών που ωφελούνται εμμέσως από τις παροχές και τις πρωτοβουλίες τις οποίες παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσαν τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιοι υπουργοί: Θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε και «κρυφά ωφελούμενους» της φετινής ΔΕΘ.

Μια πρώτη κατηγορία είναι ο ευρύτερος κλάδος της οικοδομής και των κατασκευών. Περισσότερα από 3.000 σχολεία σε όλη την επικράτεια θα ανακαινιστούν μέσω του νέου προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», αρχικού προϋπολογισμού 250.000.000 ευρώ. Θα γίνουν βαψίματα, σοβατίσματα, θα φτιαχτούν τουαλέτες, θα δημιουργηθούν ή θα ανακαινιστούν αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπλέκοντας εκατοντάδες μικρομεσαίες κατά κύριο λόγο κατασκευαστικές εταιρείες. Τα κονδύλια θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά προσδοκία της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν σημαντικά μέσω πρόσκλησης για μεγάλες ιδιωτικές χορηγίες.


Μεγάλης κλίμακας

Αλλο ένα πρόγραμμα που «προικοδοτείται» με έως και 600.000.000 ευρώ είναι η κατασκευή θερμοκηπίων: Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα καινοτόμο σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια πολύ μεγάλης κλίμακας.

Ακόμα μία δράση από την οποία επωφελούνται όλα τα επαγγέλματα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέονται με τον κατασκευαστικό κλάδο είναι η ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών με μια μεγάλη συνο[1]λικά δαπάνη, ύψους 400.000.000 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτοί οι πόροι θα αξιοποιηθούν για να δοθούν δάνεια ύψους έως και 20.000 ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο, με στόχο και μόνο την ενεργειακή αναβάθμιση σχεδόν 20.000 παλαιών κατοικιών, ένα πρόγραμμα που θα τρέχει παράλληλα με το «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» και τις υπόλοιπες δράσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τέλος, η αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές επεκτείνεται και για το 2025.

Μια δεύτερη κατηγορία έμμεσα ωφελουμένων από τις εξαγγελίες που έγιναν στη ΔΕΘ είναι οι πάροχοι τηλεφωνίας και Ιντερνετ: Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση του ειδικού φόρου σταθερής τηλεφωνίας, που ανέρχεται σε 5%, σε συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες πάνω από 100 Mbps, κάτι που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις συνδέσεις αυτές τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις. Οπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι μια κίνηση με στόχο την ανάπτυξη της ψηφιοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων, των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά και της στήριξης της ευρυζωνικότητας υψηλών ταχυτήτων. Ταυτόχρονα, προσφέρει και ανακούφιση σε δεκάδες χιλιάδες χρήστες».



Νέα πραγματικότητα

Σημαντική αναζωογόνηση θα γνωρίσει και ο ασφαλιστικός κλάδος, που μετρά πάνω από 30 εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες ήδη μελετούν προσεκτικά τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και προετοιμάζουν τα ανάλογα «πακέτα» και προσφορές για ασφαλίσεις σπιτιών. Σε ποιους απευθύνονται; Σε όσους θέλουν να επωφεληθούν από την αύξηση σε 20% της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές. Επίσης, σε όσους έχουν σπίτια ή διαμερίσματα μεγαλύτερης αξίας, οι οποίοι διατηρούν την έκπτωση του 10% αν ασφαλιστούν. Αυτοί ειδικά έχουν και ένα κίνητρο επιπλέον, καθώς, αν δεν ασφαλίσουν την περιουσία τους, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς. Αλλά και όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει πλέον υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Ωφελημένες είναι επίσης οι οικιακές βοηθοί και τροφοί, καθώς οι «Νταντάδες της γειτονιάς» επεκτείνονται με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί, αυξάνοντας έτσι τους δικαιούχους και κατ’ επέκταση και τους εργαζομένους μέσω αυτού του προγράμματος.

Βαθιά ανάσα αναμένεται να πάρουν, τέλος, αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς θεσμοθετείται ένα νέο κίνητρο για κάποιον ξένο επενδυτή ώστε να τις βάλει στο «ραντάρ» του: Εφόσον επενδύσει κεφάλαια ύψους 250.000 ευρώ και άνω για τη χρηματοδότηση startup εταιρειών στη χώρα μας, θα γίνεται αυτόματα δικαιούχος Golden Visa – κάτι που ίσχυε μέχρι σήμερα μόνο για επενδύσεις σε ακίνητα.