Αν τα πράγματα κυλούσαν ομαλά, ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε σε δέκα μέρες από σήμερα να έκανε ένα μεγάλο πάρτι, από αυτά που μας έχει συνηθίσει, για τη συμπλήρωση ενός έτους στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν 24 Σεπτεμβρίου του 2023 όταν ένας κατά γενική ομολογία άγνωστος στο ευρύ κοινό έκανε τη μεγάλη έκπληξη και κέρδισε την Εφη Αχτσιόγλου. Σε αυτόν τον σχεδόν έναν χρόνο ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να μετατρέψει το κόμμα του σε reality show. Σε καθημερινή βάση τροφοδοτούσε την επικαιρότητα με ειδήσεις από την προσωπική του ζωή, έκανε επίδειξη του (αμφιλεγόμενου) πλούτου του και δεν έκανε σχεδόν τίποτα από όσα επιβάλλει η θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό και έγινε ο αγαπημένος των λεγόμενων πρωινάδικων και των lifestyle εκπομπών. Παρήγε ατέλειωτο θόρυβο και ελάχιστη πολιτική, με αποτέλεσμα το μάλλον εξευτελιστικό τέλος του στην Κεντρική Επιτροπή να μοιάζει ως φυσιολογική εξέλιξη για ένα πρόσωπο που ήταν τόσο παράταιρο με το κόμμα στο οποίο εκλέχτηκε για να ηγηθεί.

Τις πρώτες κρυάδες τα μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη του κόμματος τις πήραν από τις αλλοπρόσαλλες θέσεις που ανακοίνωνε ερήμην τους ο Κασσελάκης και οι οποίες προκαλούσαν ανατριχίλα στο αριστερό τους σώμα. Μεταξύ αυτών, όσα έλεγε για το ΝΑΤΟ (σ.σ.: Ιερή Συμμαχία), το Ισραήλ και τη (μη) φορολόγηση του πλούτου. Μόλις τρεις μέρες μετά την εκλογή του, έγινε viral ο τρόπος με τον οποίο μπήκε σε εργαστήρι ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης για ΑμεΑ. Επιδεικνύοντας ουσιαστικά τη φυσική του κατάσταση, έκανε jogging και χορεύοντας σε στυλ «limbo» πέρασε κάτω από τα κάγκελα. Για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, έκανε τον «θείο από την Αμερική» και ανακοίνωσε πως θα δωρίσει air condition στο εργαστήρι.

Λίγο μετά, ξαφνιάστηκαν όταν έμαθαν πως εν μέσω των αυτο διοικητικών εκλογών ο πρόεδρός τους θα απουσίαζε στην Αμερική και μάλιστα τη βραδιά των εκλογών έκανε δήλωση για το αποτέλεσμα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Εξηγώντας τους λόγους της απουσίας του, ανέφερε πως πήγε στις ΗΠΑ προκειμένου να πραγματοποιήσει τον γάμο του με τον κ. Μακμπέθ. Παράλληλα με την παραφιλολογία στις κουτσομπολίστικες εκπομπές γύρω από τον γάμο του, φούντωνε και η συζήτηση για τη στρατιωτική του θητεία, την οποία όφειλε άμεσα να εκπληρώσει.

Και αν τα προαναφερθέντα μοιάζουν να ανήκουν στη σφαίρα της παραπολιτικής, στο παρασκήνιο μαινόταν η σύγκρουση με την πλευρά της Εφης Αχτσιόγλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η οποία επισημοποιήθηκε στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα μέσα Νοεμβρίου. Αγνοώντας τις παραδοσιακές διαδικασίες της Αριστεράς, ο Κασσελάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα σε όσους του άσκησαν κριτική και μάλιστα χαρακτήρισε «σάλτσα Πουμαρό» τα κείμενα που κατατέθηκαν. Η εν λόγω συνεδρίαση ήταν ουσιαστικά ο προάγγελος της διάσπασης, που επήλθε λίγες μέρες μετά, όταν 11 βουλευτές και τρεις ευρωβουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν και δεκάδες μέλη της Κεντρικής Επιτροπής παραιτήθηκαν.

Και ενώ πολλοί πίστεψαν ότι η διάσπαση θα επέφερε τη νηνεμία, δεν άργησε ο Στέφανος Κασσελάκης με τη συμπεριφορά του να δημιουργήσει νέους εχθρούς. Αυτή τη φορά δεν ήταν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, αλλά οι άνθρωποι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τον είχαν στηρίξει το προηγούμενο διάστημα. Με αποκορύφωμα τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, που ουσιαστικά τον Φεβρουάριο είχε απαιτήσει την καθαίρεσή του. Συγκρούστηκε τότε ο κ. Κασσελάκης με την Ολγα Γεροβασίλη, τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Κώστα Ζαχαριάδη κ.ά. Λόγω ωστόσο των επικείμενων ευρωεκλογών δημιουργήθηκε ένα modus vivendi και για τρεις μήνες ο κ. Κασσελάκης ανέλαβε εν λευκώ το κόμμα.

Ε, αυτοί οι τρεις μήνες ήταν αποκαρδιωτικοί. Ξεκίνησε με τη (λέμε τώρα) 20ήμερη στρατιωτική του θητεία, η οποία έγινε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, καθώς τα κανάλια είχαν εγκατασταθεί στη Θήβα. Μη έχοντας ούτε τη στοιχειώδη γνώση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα πολιτικά πράγματα, έκανε μέσα από το στρατόπεδο δήλωση στις κάμερες, όπου ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών και μάλιστα με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Ακόμα πιο αστεία ήταν η προεκλογική εκστρατεία που έκανε: με ένα ψηφοδέλτιο αμιγώς lifestyle και με τις αντίστοιχες περσόνες να το πλαισιώνουν, με απουσία ανάδειξης των ευρωπαϊκών ζητημάτων, αλλά και με καθημερινή παρουσία στις πρωινές εκπομπές, όπου εμφάνιζε τον Τάιλερ και τη Φάρλι ή ακόμα και το πανάκριβο σπίτι του στο Κολωνάκι.


Τα «μαύρα» ταμεία

Εξίσου αστεία ήταν και η συνεδρίαση που έκανε με τους βουλευτές του στο εξοχικό του στις Σπέτσες, προκαλώντας πικρόχολα σχόλια. Εγκλωβίστηκε, μάλιστα, στη συζήτηση γύρω από τη μη κατάθεση του «πόθεν έσχες» του, το οποίο εντέλει αναγκάστηκε να κάνει κεντρικό θέμα στην προεκλογική του συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Κάπως έτσι ήρθε το 14,9% στις ευρωεκλογές, το οποίο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Το δυσάρεστο κλίμα ενίσχυσε στον μέγιστο βαθμό ο ίδιος κάνοντας προσβλητικές δηλώσεις για τον κ. Τσίπρα και την ύπαρξη «μαύρων» ταμείων. Ολοι οι καλοκαιρινοί μήνες απο δείχτηκαν εντέλει καταστροφικοί για τον κ. Κασσελάκη. Για τις πολυήμερες διακοπές του, ιδίως στη Μύκονο. Για το ξαφνικό κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της «Αυγής». Για την παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου και τις εκβιαστικές πιέσεις στους επιλαχόντες βουλευτές Επικρατείας να παραιτηθούν, προκειμένου να γίνει βουλευτής. Για την παράνομη ή μη πισίνα του στο εξοχικό του στις Σπέτσες. Για το αν θα διαγραφεί ο Σπίρτζης από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Και, φυσικά, για τον Παύλο Πολάκη, τη μισή διαγραφή του και τις καταγγελίες του τελευταίου γύρω από την Αθηνά Λινού.

Ολα τα προαναφερθέντα είναι μερικά από τα δεκάδες επεισόδια και τα σπαρταριστά περιστατικά που καταγράφηκαν στο ημερολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους 12 μήνες που ο Κασσελάκης καθόταν στην προεδρική καρέκλα. Από την προηγούμενη Κυριακή, οπότε «καρατομήθηκε», ένα ερώτημα κυριαρχεί: Θα επιδιώξει να ξανακαθίσει σε αυτήν;