Ένα από τα «καµπανάκια» που χτύπησαν για την κυβέρνηση στις τελευταίες ευρωεκλογές αφορούσε στη γενιά των σαραντάρηδων: Τα ποσοστά, σύµφωνα µε τις ποιοτικές µετρήσεις στις ηλικίες που είναι οι µικρότεροι της λεγόµενης Generation X και οι µεγαλύτεροι των λεγόµενων Millennials, είχαν σηµαντική πτώση σε σχέση µε τις ευρωεκλογές.

Και αν στη νεολαία το κλίµα ενδεχοµένως να µπορούσε να γυρίσει µε τις µεταρρυθµίσεις στα σχολεία και στα πανεπιστήµια και στην τρίτη ηλικία µε τις διαρκείς αυξήσεις στις συντάξεις και τη βελτίωση του ΕΣΥ, στις ενδιάµεσες γενιές ποιο είναι το πρακτικό πολιτικό θέλγητρο; Στην ευρωκάλπη του περασµένου Ιουνίου, η Νέα ∆ηµοκρατία εµφανίζεται να παίρνει 23,8% στις ηλικίες 35-44 ετών, από 34,1% στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023. Στην επόµενη ηλικιακή οµάδα, 45-54, το 43% του 2023 έγινε 24,8% το 2024 – έστω και σε παραδοσιακά πιο «χαλαρή» εκλογική αναµέτρηση.

Η αρχή της στρατηγικής προσέγγισης των σαραντάρηδων έγινε στη ∆ΕΘ. Το βασικό εργαλείο ήταν το νέο, διευρυµένο πρόγραµµα «Σπίτι µου», µε «προίκα» 2 δισ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι πόροι προήλθαν έπειτα από πολύµηνες διαπραγµατεύσεις µε την Κοµισιόν, που έπρεπε να συµφωνήσει στην ανακατεύθυνσή τους, και µάλιστα για σκοπό που δεν είναι ένας από τους δύο βασικούς του Ταµείου (πράσινη µετάβαση και ψηφιακή µετάβαση). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, αναγνωρίζοντας ότι η στέγη είναι από τα βασικότερα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η γενιά αυτή, επέµεινε πολύ στην ανάγκη να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί γρήγορα το πρόγραµµα αυτό.

Μάλιστα, παρουσιάζοντας από το βήµα της ∆ιεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης τη νέα αυτή πρωτοβουλία, παραδέχθηκε ότι η γενιά αυτή είναι επί της ουσίας ίσως λίγο πιο «αδικηµένη». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι το πρόγραµµα «Σπίτι µου» επεκτείνεται, «για να αποκτήσουν ακόµα 15.000, µπορεί και περισσότεροι, νέοι, νέα ζευγάρια ηλικίας. Τώρα θα διευρύνουµε την περίµετρο, θα το πάµε µέχρι τα 50 έτη, γιατί ακούω συχνά παράπονα από τη γενιά των σαραντάρηδων, οι οποίοι έφαγαν όλο το βάρος της κρίσης, ότι τους αποκλείσαµε από το πρόγραµµα και έχουν δίκιο. Η περίµετρος θα πάει µέχρι τα 50 έτη και το επιτόκιο θα είναι το µισό από το εµπορικό».

Τα µέτρα για τους νέους γονείς, που επίσης αφορούν σε σηµαντικό βαθµό αυτές τις ηλικιακές οµάδες, όπως και άλλες πρωτοβουλίες, που θα δούµε να ξεδιπλώνονται το επόµενο διάστηµα, εντάσσονται σε αυτή τη στρατηγική, να κερδηθεί ξανά αυτή η «ενδιάµεση» γενιά. 

Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ