Λιγότερο από ένας μήνας απομένει μέχρι τα μέλη, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αλλά και απλοί πολίτες να βρεθούν ενώπιον της κάλπης για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου του κόμματος.

Το ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές διεργασίες κορυφώνεται, ενώ την ίδια στιγμή οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κατατάσσουν το ΠΑΣΟΚ ως δεύτερο κόμμα απέναντι στον υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία που παραμένει σε ποσοστά Ευρωεκλογών και φαίνεται πως δεν μπορεί προσώρας να απαλύνει τις εκ δεξιών πληγές που έχουν προκληθεί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία αποκτά μεγαλύτερη σημασία για την περαιτέρω ισχυροποίηση αλλά και μέσω της προβλεπόμενης υψηλής συμμετοχής να αξιοποιηθεί ως ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ταυτόχρονα, ο διάλογος με τη βάση του κόμματος συνεχίζεται, καθώς και αυτήν την εβδομάδα συνομιλήσαμε με μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τις εσωκομματικές εκλογές, σε σχέση με το διακύβευμα της πολιτικής διαδικασίας, τις ανάγκες για μία κυβερνώσα παράταξη και φυσικά την προτίμησή τους για τον επόμενο ηγέτη της «Δημοκρατικής Παράταξης».

Γκατζόγιας Άρης: Οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου αποτέλεσαν μια ηχηρή αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής του κ.Μητσοτάκη.

Η δυσαρέσκεια όμως αυτή δεν μετατράπηκε σε ουσιαστικό πολιτικό ρεύμα αμφισβήτησης, καθώς δεν καταφέραμε ως ΠΑΣΟΚ να πείσουμε την κοινωνία να μας εμπιστευτεί ως τον ισχυρό πολιτικό εναλλακτικό πόλο.
Για να πείσουμε, οφείλουμε να προτάξουμε έναν γενναίο-οραματικό σχεδιασμό που θα περιγράφει πειστικά έναν ριζικό μετασχηματισμό της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, τη διασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε σύγχρονες δομές Υγείας, τη θωράκιση εργασιακών δικαιωμάτων με αξιοπρεπείς μισθούς, τη μετάβαση σε πρακτικές προώθησης αυτοπαραγωγής ενέργειας υπό συνθήκες ενεργειακής Δημοκρατίας, την κατασκευή και συντήρηση σύγχρονων και ασφαλών υποδομών κ.λπ.

Το διακύβευμα λοιπόν αυτής της εσωκομματικής διαδικασίας αφορά ξεκάθαρα τόσο τις γενναίες πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης όσο και την επιλογή του προσώπου που είναι ικανό να ηγηθεί και να τις υλοποιήσει.

Σε αυτό το εγχείρημα είναι προφανές ότι δεν περισσεύει κανείς.

Οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσουμε την ελπίδα.

Μαρκόπουλος Φώτης: Πολιτικό όραμα, εθνικό σχέδιο διακυβέρνησης και όχι αποσπασματικές θέσεις

Το ΠΑΣΟΚ ως συλλογική πολιτική οντότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως βρίσκεται σε μια ιστορική πολιτική συγκυρία που ευνοεί την άμεση ανάπτυξή του ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη που στοχεύει στη διακυβέρνηση της χώρας.
Άρα η εκλογή του προέδρου του δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα κομματικό γεγονός, αλλά σαν μια σημαίνουσα πολιτική διαδικασία που αφορά όλους τους πολίτες της χώρας μας.

Αυτό σημαίνει πως ο στόχος της εκλογικής αυτής διαδικασίας δεν πρέπει να είναι η αλλαγή προσώπων σε ηγετικό επίπεδο και η κατανομή κομματικών θέσεων αλλά το πώς θα αναδημιουργηθεί η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη για να αναλάβει άμεσα τη διακυβέρνηση της χώρας με πολιτικό περιεχόμενο και όραμα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Αυτό προϋποθέτει ένα πολιτικό όραμα, ένα εθνικό σχέδιο διακυβέρνησης και όχι αποσπασματικές θέσεις, με οριοθετημένες τις γραμμές προς τα δεξιά και τα αριστερά του.

Άρα, το διακύβευμα της εκλογικής διαδικασίας είναι το ΠΑΣΟΚ να εκλέξει μία ή έναν πρόεδρο που θα παρουσιάσει στους πολίτες ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας, με όραμα, απελευθερωμένο από τις απαιτήσεις της οικονομικής ολιγαρχίας, που θα αναπτερώσει την ελπίδα των Ελλήνων, των μεγάλων λαϊκών στρωμάτων, των νέων, των επιστημόνων, των επαγγελματιών, των αγροτών μας, καθενός από εμάς, πως με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση μπορεί να καλυτερεύσει η ποιότητα της ζωής τους.

Μπαλαμπάνης Νίκος: Γιατί με τον Κατρίνη

Το διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ είναι αν θα αποφασίσουμε να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό στη χώρα ή θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τον κ. Μητσοτάκη να απολαμβάνει την κυριαρχία του, μη έχοντας φαινομενικά αντίπαλο.

Με την ψήφο μας στις 6 του Οκτώβρη δίνουμε ευκαιρία στην ελπίδα για τη δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, ενός κόμματος εξουσίας.

Με ανθρώπους που δεν συμβιβάζονται με την εικόνα ενός μικρού κόμματος ούτε συντηρούν έναν μικρόκοσμο κομματικών στελεχών, αφήνοντας αδιάφορη τη λαϊκή βάση του δημοκρατικού χώρου.

Με ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την πολιτική συγκυρία, που έχουν στο DNA τους την πολιτική κρίση και την κοινοβουλευτική εμπειρία να παλέψουν για τα δικαιώματα του πολίτη στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Γι' αυτό και η επιλογή του Μιχάλη Κατρίνη, ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι μονόδρομος.

Μια επιλογή Νίκης, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα κυβερνητικό σχέδιο που θα μιλήσει στην καρδιά των πολιτών, θα εμπνεύσει τον κόσμο να πιστέψει στο ΠΑΣΟΚ, θα βγάλει από την αδράνεια ικανά μας στελέχη και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.


Σαλτερή Νάντια: Για ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς εξαρτήσεις

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ από το 2021 και μετά καταγράφει μια σταθερά ανοδική πορεία, αλλά πάνω απ' όλα καθιερώνεται και πάλι στη συνείδηση των προοδευτικών πολιτών ως η μόνη αξιόπιστη προοδευτική αντιπολιτευτική δύναμη στη χώρα με προοπτική κυβερνησιμότητας.

Το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν ήταν να πείσει τους πολίτες ότι έχει προοδευτικό και συγκροτημένο πρόγραμμα για τη χώρα, αυτό είναι αυταπόδεικτο, το μεγάλο επίτευγμα ήταν πως κατόρθωσε να πείσει πως έχει αφήσει πίσω τις παλαιοκομματικές λογικές, τις εξαρτήσεις και τα σκάνδαλα, που για να είμαστε ειλικρινείς, οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό στη συρρίκνωση των ποσοστών μας και διέρρηξαν τη σχέση εμπιστοσύνης μας με τους πολίτες. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης δεν χτίζεται ξανά πατώντας ένα μαγικό κουμπί ούτε είναι απότοκος της συρρίκνωσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτείται επιμονή και προσήλωση στα προβλήματα των πολιτών που τόσο απογοητεύτηκαν και πληγώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Στον Νίκο Ανδρουλάκη σίγουρα μαζί με τα παραπάνω πιστώνεται η ανασυγκρότηση της παράταξης, η ανανέωση και η καθιέρωση του κινήματός μας ως ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, επομένως υπό αυτό το πρίσμα και για πολλούς άλλους λόγους φρονώ ότι θα ανανεωθεί στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές η σχέση εμπιστοσύνη του με τα μέλη και τους φίλους μας.

Χαλάτση Έφη: Γιατί με τον Γερουλάνο

Οι ευρωεκλογές ήταν η αρχή του τέλους της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τελειώνουν η αλαζονεία, ο υπερσυγκεντρωτισμός εξουσιών, η ταξική επιλογή της κατεύθυνσης αναπτυξιακών πόρων στους ημετέρους. Η ακρίβεια τρώει τα εισοδήματα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν, η περίφημη «ανάπτυξη» αφορά μόνο ολίγους εκλεκτούς. Η απαξίωση του Κράτους Δικαίου, η αποσάρθρωση του ΕΣΥ και όλων των κοινωνικών παροχών του ΠΑΣΟΚ εντείνεται καθημερινά.

Η πτώση της δεξιάς κυβέρνησης δεν θα αργήσει, αλλά δεν αρκεί η λογική του «ώριμου φρούτου».

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να εκπροσωπήσει τις αγωνίες των δημοκρατικών πολιτών που ψάχνουν διέξοδο. Η βαθιά του διχόνοια οδήγησε στις διασπάσεις και στην καθαίρεση του νεοφώτιστου αρχηγού.
Tο ΠΑΣΟΚ μπορεί να αύξησε τα ποσοστά του στις ευρωεκλογές, αλλά δεν κατάφερε να πείσει παρά ελάχιστους από το 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρων που γύρισαν την πλάτη τους σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν πετύχαμε. Τώρα, είναι η ώρα για κάλπες αναγέννησης.

Ο νέος ηγέτης οφείλει να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει και να ενώσει όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε μια ενιαία κοίτη, απέναντι στη Δεξιά. Να έχει όραμα, σχέδιο, εμπειρία, γνώση και να έχει πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, να τους αφουγκράζεται. Να είναι ένας από εμάς, πρώτος μεταξύ ίσων. Να σηκώσει τα μανίκια και να ξαναφέρει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη εκεί που της αξίζει.

Δεν υπάρχουν Μεσσίες, αλλά υπάρχουν ηγέτες. Γειωμένοι, σεμνοί, αλλά και πρωτοπόροι.

Πιστεύω ότι το πρόσωπο που μπορεί να αναγεννήσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και να φέρει ξανά την ελπίδα στο προσκήνιο είναι ο Παύλος Γερουλάνος.