Για την έκτη του παρουσία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών προετοιμάζεται εντατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς αυτή λαμβάνει χώρα εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας και του Ισραήλ και της αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα των προσεχών προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και της επόμενης ημέρας για τη διεθνή κοινότητα. Οπως επεσήμανε εξάλλου ο ίδιος από το βήμα της ΔΕΘ, «τα εμπόδια μπροστά μας ήταν και παραμένουν πολλά: με πόλεμο στην καρδιά της ηπείρου, φωτιά στο υπογάστριο της περιοχής μας, η Τουρκία παραμένει απρόβλεπτη, η Ευρώπη αναζητά τη νέα της ταυτότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπέμπουν τις εσωτερικές αβεβαιότητες σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει εκεί έως την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, όταν και θα εκφωνήσει την ομιλία του στο πλαίσιο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το πρόγραμμά του, το οποίο αναμένεται ιδιαίτερα πυκνό, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, καθώς είναι αρκετοί ξένοι ηγέτες και διεθνείς επενδυτές που θέλουν να συναντηθούν μαζί του κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, αλλά και άλλοι που επιθυμεί να δει ο ίδιος κατ’ ιδίαν, με αφορμή την παρουσία του εκεί.

Διάκριση

Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου -ημέρα κατά την οποία θα συναντηθεί πιθανότατα με τον Ταγίπ Ερντογάν- θα βραβευθεί από το Atlantic Council, σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση που ετοιμάζει το γνωστό αμερικανικό think tank με τίτλο «Global Citizens Awards».

Την παρουσίαση του Ελληνα πρωθυπουργού έχει κληθεί να κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά, απονέμοντάς του την τιμητική αυτή διάκριση «για την αξιοσημείωτη σταδιοδρομία του στη δημόσια διοίκηση και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τις ηγετικές του ικανότητες στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και σε διατλαντικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες υποθέσεις», όπως σημειώνει το Atlantic Council στη σχετική ανακοίνωση.

Στην ίδια τελετή θα βραβευθούν η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος της Γκάνας, Νάνα Ακούφο-Αντο και το ηγετικό στέλεχος της νοτιοκορεατικής πολυεθνικής CJ Group, Μι-Κιεόνγκ Λι.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναµένεται επίσης να συναντήσει στη Νέα Υόρκη τον Ισραηλινό οµόλογό του, Μπέντζαµιν Νετανιάχου, καθώς και να συναντηθεί µε την ηγεσία µίας από τις ισχυρές ισραηλινές οργανώσεις στην Αµερική, πιθανότατα της AIPAC (American Israel Public Aff airs Committee). Ξεχωριστή συνάντηση είναι βέβαιο ότι θα έχει µε τον γενικό γραµµατέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο της συζήτησης αναµένεται να βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του µη µόνιµου µέλους του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διετία 2025-26, καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλµένης του γενικού γραµµατέα του ΟΗΕ, Μαρία-Ανχελα Ολγκίν.

Το πρωί της Τετάρτης 25 Σεπτεµβρίου ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κλειστή συνάντηση µε επενδυτές, στελέχη τραπεζών και διαχειριστές κεφαλαίων, ενώ προγραµµατίζει και οµιλία σε µεγάλο αµερικανικό πανεπιστήµιο, που γίνεται µάλιστα εν µέσω της συγκυρίας της πρόσκλησης που απευθύνει η Ελλάδα σε κορυφαία ξένα ΑΕΙ να ιδρύσουν παραρτήµατα στη χώρα µας, αξιοποιώντας το νέο νοµοθετικό πλαίσιο. Θα παραχωρήσει επίσης συνεντεύξεις σε µεγάλα αµερικανικά ΜΜΕ.

Η Αποστολή

Ιδιαίτερης σηµασίας τη φετινή χρονιά θα είναι η συνάντηση που έχει, ως είθισται, µε εκπροσώπους της Οµογένειας, καθώς, πέραν των προεδρικών εκλογών, στις 5 Νοεµβρίου, οι Αµερικανοί προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν και τα µέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τα τελευταία χρόνια, ιδίως σε στιγµές κρίσης µε την Τουρκία, Ελληνοαµερικανοί βουλευτές, αλλά και συνολικά τα µέλη της οµάδας για τις ελληνικές υποθέσεις στο Κογκρέσο (Hellenic Caucus) έχουν επέµβει θετικά προς τα συµφέροντα της χώρας µας. Ετσι, η Ελλάδα και φυσικά η Οµογένεια θα ήθελε µεταξύ άλλων να επανεκλεγούν µε το ∆ηµοκρατικό Κόµµα η Ντίνα Τάιτους στη Νεβάδα και ο Κρις Πάππας στο Νιου Χαµσάιρ και µε το Ρεπουµπλικανικό Κόµµα ο Γκας Μπιλιράκης στη Φλόριντα και η Νικόλ Μαλλιωτάκη στη Νέα Υόρκη (ο Τζον Σαρµπάνης έχει ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει την πολιτική).

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύουν στην αποστολή στη Νέα Υόρκη η διευθύντρια του διπλωµατικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αννα-Μαρία Μπούρα, ο προϊστάµενος του οικονοµικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, η ειδική σύµβουλος διεθνούς πολιτικής και δηµόσιας διπλωµατίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη, και η διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη, µε την τελική σύνθεση της αποστολής να µην έχει ολοκληρωθεί ακόµη.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά