Στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό των κομμάτων, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη χθεσινή ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του Κινήματος στις εσωκομματικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου 2024 αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Ζαχαρίας Ζούπης.

Ο πολιτικός αναλυτής και Διευθυντής ερευνών της Opinion Poll σχολίασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και το τι αναμένεται να γίνει από εδώ και πέρα, τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ.

Κληθείς αρχικά να σχολιάσει τη χθεσινή παρουσίαση και τις ομιλίες των 6 υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ζούπης τόνισε: «Προφανώς η χθεσινή διαδικασία νομίζω ότι ήταν ένα βήμα παραπέρα, τους ακούσαμε όλους τους υποψηφίους. Ακούσαμε δηλαδή ολοκληρωμένα τις θέσεις τους και αντιληφθήκαμε και τις πιθανές διαφορές που έχουν μεταξύ τους, ως ένα βαθμό. Ήταν όμως, ένα βήμα παραπέρα και θέλω να σημειώσω ότι ήταν μια σοβαρή διαδικασία. Δηλαδή πάει θεσμικά με έναν σωστό τρόπο το ΠΑΣΟΚ μέσα σε ένα πλαίσιο. Κάτι το οποίο δεν το βλέπουμε σε άλλα κόμματα αυτή τη περίοδο (…). Σημασία έχει η αντιπαράθεση να έχει πολιτικό περιεχόμενο και να γίνεται με μία ευπρέπεια, ας πούμε, που αυτή την είδαμε».

Όσον αφορά τώρα, το ποια ήταν κατά τη γνώμη του, η πιο ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση και ποια του έκανε εντύπωση είπε: «Υπήρχε η ομιλία του νυν προέδρου που έχει δεχτεί και την κριτική και στο Πολιτικό Συμβούλιο, στην Κοινοβουλευτική ομάδα που μετά προκάλεσαν και τις εκλογές. Η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη, νομίζω εστιαζόταν στο να συσπειρώσει το δικό του ακροατήριο. Το ΠΑΣΟΚ, θα έλεγα ότι εγώ επικοινωνιακά θα ήθελα μια μεγαλύτερη ευελιξία στο εξής σημείο: Κινδυνεύει στην προσπάθεια να συσπειρώσει το ακροατήριό του, να πείσει ότι έχει συλλάβει και πέντε μηνύματα από τις εκλογές που δεν ήταν και τόσο καλά για το ΠΑΣΟΚ (…). Η αναλογία και η κοινή γνώμη και μέσα στα μέλη του ΠΑΣΟΚ ήταν 70-30 ότι ήταν προβληματικό γιατί ήταν προβληματικό διότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε βάλει ψηλά τον πήχη, ότι ήταν πολιτική αποτυχία να βγούμε τρίτοι και να ανεβάσουμε σημαντικά τα ποσοστά μας, αλλά στην πράξη, στην κάλπη, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν 350.000 ψήφους, το ΠΑΣΟΚ ανέβαζε 1%, αλλά έχανε και αυτό ψήφους 110.000 σε ψηφοφόρους. Λοιπόν, για αυτό θα έλεγα ότι υπάρχουν ακροατήρια που θέλουν κάποιες ερμηνείες. Η αυτοκριτική είναι μία πολύ όμορφη λέξη, αλλά καμιά φορά σε κομματικές λειτουργίες τυποποιείται, να εμβαθύνει λοιπόν, και να δώσει τις δικές του εξηγήσεις. Η ομιλία Ανδρουλάκη κοιτάει σε μια πρώτη φάση να συσπειρώσει το δικό του ακροατήριο. Κανείς όμως, δεν ξέρει τα επόμενα βήματά του. Ωστόσο, κάθε έναν από τους υποψηφίους από τη στιγμή που κατεβαίνουν οι έξι, ένας δεν φαίνεται να έχει πάρει μια διαφορά δέκα μονάδες, να είναι δηλαδή ο κυρίαρχος. Πάμε σε ένα δεύτερο γύρο όπου κάποια πράγματα εκεί παίζουν ρόλο. Αυτή είναι η δικιά μου παρατήρηση (…). Γενικά, κάθε μια από τις ομιλίες προσέδιδε κάτι. Αντίθετα, μία ολοκληρωμένη αναφορά σε ένα προγραμματικό πλαίσιο και μάλιστα με μία, ας το πούμε σοσιαλδημοκρατική αντίληψη, ήταν της κας Διαμαντοπούλου (…). Εγώ νομίζω ότι το ζευγάρι θα κληθεί ανάμεσα σε μια τριάδα. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχει προβάδισμα ο κ. Δούκας και ο κ. Ανδρουλάκης (…)».



«Δεν είναι απλά κόντρα, είναι άλλοι πλανήτες»

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο, σχετικά με το ΠΑΣΟΚ, το ότι δηλαδή κινήθηκε σε ένα πλαίσιο με όρους και κανόνες η χθεσινή παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων προέδρων, κάτι που παρατηρούμε ότι είναι εντελώς κόντρα με ότι βιώνουμε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι απλά κόντρα. Είναι άλλοι πλανήτες. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα το οποίο εμφανίστηκε με τα συν και τα πλην του, ως ένα ιστορικό δομημένο κόμμα που οι υποψήφιοι του, αυτό που είπαμε πριν αντάλλαξαν σκέψεις και είναι φανερό ότι έχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ τους. Ενώ, στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε κάτι άλλο. Συγνώμη, αλλά αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι μια πολιτική διαδικασία. Εδώ και μήνες είναι μια διαρκής περιδίνηση ενός κόμματος που ξεκινώντας από πέρσι στις βουλευτικές, όταν από το 32 πήγε στο 17%. Διότι, η αιτία της κρίσης βρίσκεται εκεί, έτσι δεν είναι; Εδώ έχασε 850.000 ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα και με όλα τα στελέχη σε όποια στρατόπεδα και αν βρίσκονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ ή και αν έχουν τη νέα Αριστερά στην ηγεσία, έτσι δεν είναι; Ήταν μια μεγάλη ήττα. Ποτέ όμως, δεν τους απασχόλησε αυτό ώστε να κάνουν τις αναγκαίες αναπροσαρμογές. Αντίθετα, εκλογή Κασσελάκη, διάσπαση, συνέδριο του Φεβρουαρίου που είχε συγκρουσιακό περιεχόμενο και μάλιστα με παρέμβαση του ίδιου του κ. Αλέξη Τσίπρα και επικυριαρχία του κ. Κασσελάκη, άνοδος των δημοσκοπικών ποσοστών διότι, ήταν στα μονοψήφια τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πήρε λοιπόν, αυτό το ποσοστό στις ευρωεκλογές και μετά ένα καλοκαίρι απίθανο να συζητάμε, να διαβάζουμε για το αν υπάρχει μαύρο χρήμα ή όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, για τις πισίνες του κ. Κασσελάκη για το αν χρησιμοποιεί πολύ τα σόσιαλ μίντια, η καθαίρεση και όλα αυτά τα περιστατικά. Τώρα διάβαζα ότι κάποιοι λένε γιατί δεν τον διαγράφουν κιόλας και ότι δεν έχουν διαγραφεί οι άλλοι που έχουν πει τα πάντα ας πούμε. Λοιπόν, είναι ένα κόμμα κατά τη γνώμη μου, που δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο και να μη βρίσκει κάποια θετική διέξοδο. Δεν ξέρω τι θα βγάλει».


«Μεγάλες οι προκλήσεις της κυβέρνησης»

Τέλος, ο Διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, κ. Ζαχαρίας Ζούπης, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι: «η πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ πια θα είναι όχι απλά αν θα είναι δεύτερο. Ήδη αυτή τη στιγμή πράγματι είναι δεύτερο και με διαφορά. Επειδή λίγο τσιμπάει το ποσοστό δημοσκοπικά, αλλά πέφτει πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ, πέφτει, δηλαδή μιλάμε για ποσοστά. Υπάρχει λοιπόν, ρευστότητα, σε μια περίοδο όπου η ίδια η κυβέρνηση την ίδια ώρα παλεύει να δει τι θα κάνει κάπως να ξεφύγει από τη ζώνη των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Και δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να ξεφεύγει οριστικά. Είναι μεγάλες οι προκλήσεις μπροστά της. (…). Νομίζω ότι τέλος του χρόνου, αρχές Ιανουαρίου, μάλλον εκεί θα δούμε καλύτερα τους νέους συσχετισμούς του νέου πολιτικού σκηνικού, όπως θα έχει διαμορφωθεί».