Αποφασισμένη να κρατήσει σκληρή γραμμή εμφανίζεται η Αθήνα απέναντι στην πρωτοφανή αλλαγή πλεύσης της γερμανικής κυβέρνησης ως προς την πολιτική της στη μετανάστευση και την εσωτερική ασφάλεια, που ουσιαστικά καταργεί τη Συνθήκη Σένγκεν. Κι αυτό καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογεί ως εξαιρετικά ανησυχητική για τα εθνικά συμφέροντα την ολική μεταστροφή του Βερολίνου με την οποία ουσιαστικά μετακυλίει τα βάρη στις χώρες υποδοχής μεταναστών, στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο.

Η ανάγνωση που κάνει η ελληνική πλευρά εδράζεται αποκλειστικά στο εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της γερμανικής κυβέρνησης και στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται ο συνασπισμός εξαιτίας της δημοσκοπικής κατάρρευσης των Σοσιαλιστών του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

*Διαβάστε ακόμα: Χρυσοχοΐδης: "Ο Έβρος είναι θωρακισμένος, κατασκευάζεται ο φράχτης" - Υπό πίεση η Ελλάδα μετά το μπλόκο της Γερμανίας στους μετανάστες


Μεταναστευτικό: «Η Ελλάδα δεν θα γίνει σάκος του μποξ» το μήνυμα της Αθήνας 

Η Αθήνα πάντως δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια, διαμηνύοντας ήδη, και σε αυστηρούς τόνους, πως δεν θα γίνει σάκος του μποξ, επειδή η γερμανική ακροδεξιά (AfD) σάρωσε σε Θουριγγία και Σαξονία ή σε ενδεχόμενο νέο θρίαμβο στην επικείμενη αναμέτρηση στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου (του απειλούμενου από το AfD «κάστρου» του SPD). Σε συνέχεια της έντονης αντίδρασης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις γερμανικές αποφάσεις, σειρά κυβερνητικών στελεχών δίνουν το στίγμα που θα ακολουθήσει η Ελλάδα στο Μεταναστευτικό, με έμφαση στην εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και στο δόγµα της ενεργητικής αποτροπής.

Μεγάλες διαµάχες µεταξύ των κρατών και βίαιες µεταναστευτικές ροές προέβλεψε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αιτιολογώντας αυτήν την ανησυχητική πρόβλεψη βάσει του επιχειρήµατος ότι θα υπάρξουν πληθυσµοί σε περιοχές του πλανήτη που δεν θα µπορούν να έχουν πρόσβαση στους υδάτινους πόρους και σε βασικά αγαθά. «Η Ευρώπη πρέπει να προετοιµαστεί γι’ αυτό», τόνισε ο κ. Κικίλιας και έστρεψε τα πυρά στη Γερµανία. «Είναι βαθιά νυχτωµένοι αν πιστεύουν ότι θα κόβουν και θα ράβουν την Ευρώπη σύµφωνα µε τα δικά τους θέλω ή δεδοµένα».

Στο ίδιο µήκος κύµατος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε το ζήτηµα του Μεταναστευτικού µετά την απόφαση της Γερµανίας για ελέγχους στα σύνορά της, διαµηνύοντας πως «δεν πρόκειται η Ελλάδα να είναι ο σάκος του µποξ», εστιάζοντας στη φύλαξη των συνόρων και τη στάση της χώρας για δίκαιη κατανοµή των βαρών: «Η Ελλάδα είναι µία χώρα η οποία είναι το σύνορο της Ευρώπης. Έχει µειώσει 85% τις ροές. Από εκεί που έκρινε µία αίτηση ασύλου σε δύο τρία χρόνια, την κρίνει σε δύο τρεις µήνες. Και οι προτάσεις της Ελλάδας υιοθετήθηκαν στο Σύµφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, το οποίο είναι υποχρέωση της Ευρώπης, και σε καµία περίπτωση -θέλω να ακουστεί δυνατά- δεν πρόκειται η Ελλάδα να είναι ο σάκος του µποξ ή να είναι η χώρα η οποία, επειδή ακολουθήθηκε, θεωρώ, µία λάθος πολιτική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα λύσει αυτή για τους άλλους το πρόβληµα. ∆εν πρόκειται εµείς να γυρίσουµε αντίστροφα την εικόνα. Θα συνεχίσουµε να φυλάµε τα σύνορά µας και να απαιτούµε να κατανέµονται δίκαια τα βάρη», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στον Έβρο με υψηλούς συμβολισμούς

Υψηλούς συµβολισµούς είχε η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στις Καστανιές και ειδικότερα το στρατιωτικό φυλάκιο «ΕΦ 1», από όπου εξέπεµψε το µήνυµα ότι ο Έβρος είναι θωρακισµένος, κάνοντας αναφορά στη συνέχιση υλοποίησης συγκεκριµένων έργων και υποδοµών που απαιτούνται στο πλαίσιο του πολύ σπουδαίου και τεράστιου, από πλευράς όγκου και σηµασίας, έργου, όπως είπε, που συντελείται στην περιοχή.

Ο υπουργός µίλησε για τις επόµενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης µε έµφαση στην επέκταση του φράχτη στον Έβρο και στην πρόσληψη ακόµη 150 συνοριοφυλάκων στη Ροδόπη και την Καβάλα, για τον έλεγχο των ελαχιστοποιηµένων σήµερα µεταναστευτικών ροών. Επανέλαβε ότι η αποστολή των Ελλήνων αστυνοµικών και συνοριοφυλάκων είναι η προστασία των συνόρων της χώρας αλλά και της Ευρώπης, και την υπηρετούν απαρέγκλιτα βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, όπως η Συνθήκη Σένγκεν και το Νέο Μεταναστευτικό Σύµφωνο, το οποίο αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, έχοντας κατακτήσει την εµπιστοσύνη των χωρώνµελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή