Σε φάση «αποκασσελακοποίησης» µπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εδώ και µία εβδοµάδα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν γνωρίζουµε αν είναι καν µέλος του κόµµατος. Ο ίδιος, βέβαια, µετά την έκπτωση από το προεδρικό αξίωµα και την εξαφάνισή του για τρεις µέρες στο εξοχικό του στις Σπέτσες, προσπαθεί από την Τετάρτη να επανέλθει στο προσκήνιο και να διεκδικήσει κοµµάτι της εξουσίας που είχε έως την περασµένη Κυριακή.

Με βάση τα ισχύοντα, αυτήν τη στιγµή ο Κασσελάκης δεν έχει την παραµικρή αρµοδιότητα στο κόµµα, δεν έχει κανένα κοινοβουλευτικό προνόµιο, ούτε καν τα πιο τυπικά για κάποιον που λογίζεται ως πρώην από τη στιγµή που δεν ήταν βουλευτής και, πολύ περισσότερο, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής οµάδας.

Ακόµα και το ζήτηµα της προσωπικής του αστυνοµικής φρουράς εναπόκειται στις διαθέσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ολο αυτό το αρνητικό πλαίσιο για τον έκπτωτο πρόεδρο επιθυµούν να εκµεταλλευτούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή απέναντι στον κ. Κασσελάκη. Πρόκειται για στελέχη που προέρχονται από διαφορετικές πτέρυγες του κόµµατος και δεν έχουν ταύτιση απόψεων για την επόµενη µέρα, ούτε καν συµφωνούν στο πρόσωπο που πρέπει να καθίσει στην προεδρική καρέκλα. Ακόµα, δηλαδή, και αν βρεθούν αντίπαλοι στην προεδρική κούρσα, τους ενώνει στην παρούσα φάση το µείζον, εν προκειµένω να τελειώνουν, όπως λένε, µε την περίπτωση του κ. Κασσελάκη. Μια ισχυρή δόση αυτής της ετερόκλητης συµµαχίας πήρε ο έκπτωτος πρόεδρος όχι µόνο µε τη µοµφή στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά και µε τη σαρωτικά εναντίον του ψηφοφορία που έγινε την Πέµπτη στην Πολιτική Γραµµατεία. Εκεί όπου η «καρατόµησή» του επικυρώθηκε από 17 µέλη του Οργάνου, ενώ µόλις ένα µέλος, η Θεοδώρα Τζάκρη, τον στήριξε.

Είναι προφανές ότι σε επίπεδο βουλευτών αλλά και στελεχικού δυναµικού ο κ. Κασσελάκης είναι πλήρως αποδυναµωµένος. Είναι µετρηµένοι στα δάκτυλα όσοι έχουν ταχθεί δηµοσίως υπέρ του - άλλωστε, µιλάµε για πρόσωπα µε περιορισµένη επιρροή και κοµµατική ισχύ. Εκτός της κυρίας Τζάκρη, δηλώσεις έχουν κάνει ο Πέτρος Παππάς, η Ραλλία Χρηστίδου, η Ελενα Ακρίτα, ο Γιάννης Μπουρνούς, ο Νίκος Καρανίκας κ.ά. Στον αντίποδα, ο συνασπισµός των µπαρουτοκαπνισµένων στελεχών τον καθιστά ακόµα πιο εύκολο στόχο. Καλά διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζητούµενο αυτή την ώρα για τους αντιπάλους του κ. Κασσελάκη είναι να βρουν τρόπο να απεµπλακούν οριστικά από αυτόν. Κοινώς, να µην του επιτρέψουν να είναι υποψήφιος για την ηγεσία, καθώς σε αυτή την περίπτωση εκτιµούν ότι τα εκφυλιστικά φαινόµενα του προηγούµενου διαστήµατος θα κορυφωθούν και οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες.

Οι δηλώσεις του

Ετσι, λοιπόν, στο τραπέζι έχει πέσει ακόµα και το ζήτηµα της διαγραφής του κ. Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, και µάλιστα διά στόµατος της Ολγας Γεροβασίλη. Στη φαρέτρα των αντιπάλων του υπάρχουν οι δηλώσεις που έχει κάνει περί µαύρων ταµείων, περί κουκουλοφόρων, οι ύβρεις που εκτόξευσε κατά των µελών της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και η αντικαταστατική στάση µετά τη µοµφή. Ο ινστρούχτορας της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, Θανάσης Καρτερός, µε παρέµβασή του στην ηλεκτρονική «Αυγή» ουσιαστικά εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προχωρήσουν σε καταστατικά µέτρα εναντίον.

Στην κατακλείδα του άρθρου του σηµείωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόµενος προς τους συντρόφους του: «Να µην “τσιµπήσουν”. Να τον αφήσουν (σ.σ.: τον Κασσελάκη) να παίζει µόνος του τον εµφύλιο ως την κάλπη. Να πάρουν όλα τα µέτρα, ως το τέλος, ώστε να µη γίνει η προσωπική του φάρσα τραγωδία για όλους...». Σύµφωνα, λοιπόν, µε έµπειρα κοµµατικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η διαγραφή ή, έστω, το κόψιµό του από το να είναι υποψήφιος πρόεδρος αποτελεί µονόδροµο, καθώς λένε πως σε διαφορετική περίπτωση θα αναφωνούν για την Κουµουνδούρου «Ρίχ’ το, Στέφανε» από τη γνωστή ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ολα είναι δρόµος» και την εµβληµατική ατάκα του Γιώργου Αρµένη «Ρίχ’ το, Ηλία».

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή