Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποδέχθηκε χθες στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας τον Γάλλο ομόλογό του Στεφάν Σεζουρνέ. Λίγο αργότερα ο άνθρωπος που ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε για νέο επίτροπο μετά την παραίτηση του Τιερί Μπρετόν έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

*Διαβάστε ακόμα: Μεταναστευτικό: Σκληρό μήνυμα της κυβέρνησης σε Σολτς μετά την επικίνδυνη στροφή του Βερολίνου - "Η Ελλάδα δεν θα γίνει σάκος του μποξ"

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d47wb0si3x0h)


Ελλάδα - Γαλλία: Η άμυνα κορωνίδα της συνεργασίας των δύο χωρών

Όσον αφορά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, ευκαιρίας δοθείσης, ο κ. Γεραπετρίτης τον συνεχάρη για το επόμενο βήμα στην καριέρα του, λέγοντάς του με νόημα: «Η προσωπική σας συμβολή από τη νέα θέση σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμβάλει καίρια στην ανταγωνιστικότητα και στην ευημερία της Ευρώπης. Έχουμε κοινή αντίληψη για τη γεωστρατηγική σημασία και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Μεσογείου».

Γενικώς ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών εξήρε τη συνεργασία των χωρών μας, μοιραία λοιπόν αναφέρθηκε και στην κορωνίδα αυτής, δηλαδή στην άμυνα. «Αν έπρεπε να αναδείξω έναν τομέα, αυτός θα ήταν η στρατιωτική συνεργασία. Οι φρεγάτες Μπελαρά και τα αεροσκάφη Ραφάλ αποτελούν παράδειγμα αυτής της συνεργασίας», τόνισε και έπεται συνέχεια, καθώς η ελληνική πλευρά δεν έχει αποκλείσει την αγορά νέων γαλλικών μαχητικών και πλοίων.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d47w1x05dwfl)


Συντονισμός Ελλάδας - Γαλλίας για το Μεταναστευτικό

Η επίσκεψη του Γάλλου αξιωματούχου στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά των εξελίξεων στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, μετά και την απόφαση της Γερμανίας να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στα χερσαία σύνορά της.

Οι εξελίξεις συζητήθηκαν εκτενώς στη συνάντηση των δύο υπουργών. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης στάθηκε στην ανάγκη «ενός δίκαιου καταμερισμού των βαρών, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εξωτερική διάσταση του Μεταναστευτικού και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανάγκη και τον πόνο των ανθρώπων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ομόλογοι συζήτησαν για περαιτέρω συντονισμό «ώστε να προτεραιοποιήσουμε τις δράσεις μας στην κατεύθυνση εφαρμογής του συμφώνου», όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Σεζουρνέ δήλωσε πως «έχουμε μεγάλη σύγκλιση απόψεων στα ευρωπαϊκά θέματα. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να εφαρμοστεί το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Είναι μεγάλο διακύβευμα να δείξουμε ότι τα κείμενα που έχουν ψηφιστεί στην Ευρώπη είναι εφαρμόσιμα. Να μην υπάρχουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις όσον αφορά το Μεταναστευτικό στην Ευρώπη».


Στο επίκεντρο και η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων

Από την κουβέντα των δύο υπουργών δεν θα μπορούσε να λείπει το ζήτημα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης αλλά και της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων. Ως γνωστόν, η Ελλάδα είναι υπέρ αυτής αλλά υπό όρους. Ενδεικτικό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Γεραπετρίτης στα Σκόπια: «Απαραίτητη προϋπόθεση για την ευόδωση της προοπτικής αυτής είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Η καθολική -και όχι επιλεκτική- τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Ειδικότερα, και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνω ότι ως διεθνής συνθήκη έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη και πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα». Μια αιχμή με αποδέκτρια την εθνικιστική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.