«Στα Δυτικά Βαλκάνια ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να είναι ο μόνος δρόμος για την ένταξη υποψήφιων κρατών. Οποιαδήποτε υποχώρηση θα σήμαινε αυτομάτως και ήττα των κοινών μας αξιών», τόνισε στην πρώτη του παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, o Φρέντης Μπελέρης.

Ξεκινώντας την παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ είπε: «Με μεγάλη συγκίνηση απευθύνομαι, για πρώτη φορά, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού μας Κοινοβουλίου, ενός θεσμού, η αποφασιστικότητα του οποίου αποδείχθηκε ικανή να ξεκλειδώσει το αλβανικό κελί, όπου παρέμεινα για 16 μήνες».

Συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα, είμαι εδώ ως ένας μειονοτικός Έλληνας ευρωβουλευτής, που προέρχεται από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά γεννήθηκε σε μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Δυστυχώς, όμως, αυτή η χώρα συνεχώς απομακρύνεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο αντί να το πλησιάζει».

Ο κ. Μπελέρης ανέφερε επίσης, ότι «η σημερινή κατάσταση στην Αλβανία δείχνει το πώς οι μεταρρυθμίσεις μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε "βόμβες ολοκληρωτισμού" στα θεμέλια ενός δημοκρατικού κράτους».

Στη συνέχεια είπε ότι: «Αυτό έγινε και με τη χρηματοδοτούμενη -και από ευρωπαϊκούς πόρους- δικαστική μεταρρύθμιση» και στο τέλος πρόσθεσε ότι: «Η αλβανική κυβέρνηση κατέστησε πολλάκις βραχίονα της, την Δικαιοσύνη, κάτι το οποίο έκανε όχι μόνο στη δική μου περίπτωση, αλλά και στου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και η Ένωσή μας έρχεται αντιμέτωπη τώρα με ένα οξύμωρο. Όσο πιο δεδομένη θεωρείται η στήριξή της στην ηγεσία του κ. Ράμα τόσο πιο έντονο γίνεται το αντιευρωπαϊκό αίσθημα στους πολίτες της χώρας».