Βαθαίνει διαρκώς το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, με την Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων αλλά και τις Ο.Μ. Άνδρου, Νάξου, Σύρου και Τήνου να ανεγείρουν ζήτημα αντικαταστατικών αποφάσεων σε ό,τι αφορά την «έκπτωση» του Στέφανου Κασσελάκη, τασσόμενες στο πλευρό του.

Στο σχετικό ψήφισμα, εξαπολύουν «πυρά» σε «κάποιους μέσα στο κόμμα και στα κεντρικά καθοδηγητικά όργανα που ανέτρεπαν σε κάθε συνεδρίασή τους την ατζέντα» αναδεικνύοντας ζητήματα με «τελικό στόχο την αμφισβήτηση του προέδρου», μέχρι τελικά και την απόφαση να υπερψηφιστεί η σε βάρος του πρόταση μομφής.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τονίζεται, «καλούμε την Επιτροπή Δεοντολογίας ως το μόνο συλλογικό όργανο που καταστατικά μπορεί να ερμηνεύσει σημεία του καταστατικού να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παρέμβει αποτελεσματικά για να μας προστατεύσει όλους απο την επίταση, επιπλέον διασπαστικών φαινομένων, παρακαλούμε όπως εξετάσει το ανακοινωθέν της τελευταίας συνεδρίασης της Π.Γ., καθότι αφενός αναφέρει πως “αυθεντικός ερμηνευτής” του καταστατικού είναι η ΚΕ και αφετέρου δεν προκύπτει καταστατικά με κανέναν τρόπο έκπτωση του Προέδρου μετά την ψήφιση της άρσης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του, η οποία απόφαση βρίσκεται υπο την διαλυτική αίρεση της έγκρισης ή της απόρριψης από το έκτακτο συνέδριο, το ανώτατο όργανο του κόμματος που για αυτό το λόγο συγκαλείται. Επιπλεόν, την καλούμε να εξετάσει τις δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας, τα οποία απο την επομένη άρχισαν να μιλούν ανοιχτά για συμπόρευση, ακόμη και για κοινά ψηφοδέλτια με άλλα κόμματα, παραβιάζοντας κατάφορα την απόφαση του τελευταίου μας συνεδρίου».

«Είναι ώρα να φύγουμε μπροστά, μαζί με τον Εκλεγμένο Πρόεδρο μας! Ο λαός κουράστηκε να παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την Αξιωματική Αντιπολίτευση, πολλούς μήνες τώρα να είναι βυθισμένος στην εσωστρέφεια και στη μιζέρια των μηχανισμών του. Δηλώνουμε σε αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς τους ως «ιδιοκτήτες του κόμματος» ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ! Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», αναφέρουν καταληκτικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι αναφέρει το ψήφισμα της ΝΕ Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ και των Συντονιστικών Ο.Μ. Άνδρου, Νάξου, Σύρου και Τήνου 

«Στη διευρυμένη συνεδρίαση που πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων στις 15/9/2024, κατά πλειοψηφία αποφάσισε την δημοσίευση του ακόλουθου ψηφίσματος, το οποίο προσυπογράφουν και τα συντονιστικά των Ο.Μ. Άνδρου, Νάξου, Σύρου και Τήνου:

Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις Κυκλάδες, που δίνουμε σκληρούς πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες κάτω από δύσκολες συνθήκες στα νησιά μας, βιώνουμε έντονα την εσωτερική κρίση του κόμματός μας, που ένα περίπου χρόνο τώρα, έχει δημιουργήσει ατέλειωτη εσωστρέφεια, και απαξιώνει στην κοινωνία αυτούς τους αγώνες, αφαιρώντας από το κόμμα μας την επιρροή, την σοβαρότητα και την αξιοπιστία του, την ίδια ώρα που η κοινωνία ασφυκτιά από την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του καθεστώτος Μητσοτάκη, την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, το ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών, τη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, και στα νησιά μας ιδιαίτερα απαξιώνει τις δομές υγείας και επιτείνει το πρόβλημα στέγης.

Η απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που έγινε μετά τις ευρωεκλογές, χάραξε την πορεία του κόμματος μέχρι το καταστατικό συνέδριο τον Οκτώβριο και τόνισε ότι στόχος του συνεδρίου είναι «η ανασυγκρότηση και ανασύνταξη των δυνάμεών μας στα πλαίσια της συλλογικότητας και της δημοκρατικής ανταλλαγής απόψεων».

Αντί όμως να πορευτούμε σε αυτή την κατεύθυνση, κάποιοι μέσα στο κόμμα και στα κεντρικά καθοδηγητικά όργανα, σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε συνεδρίασή τους, ανέτρεπαν την ατζέντα και αναδείκνυαν ζητήματα, που προκαλούσαν ένταση και εσωστρέφεια με τελικό στόχο την αμφισβήτηση του προέδρου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, όργωσε πολλές φορές την Ελλάδα στο διάστημα των 11 μηνών που είναι Πρόεδρος, έδωσε δυναμικά το «παρών» του στις εστίες των προβλημάτων, στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στα Τέμπη, στα νησιά του Αιγαίου κατά την προεκλογική περίοδο. Δεν έτυχε όμως στοιχειώδους ανοχής, πολλώ δε μάλλον στήριξης από μεγάλη μερίδα στελεχών των κεντρικών οργάνων, πολλά από τα οποία απείχαν συστηματικά από τις κομματικές υποχρεώσεις τους ακόμη και κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών.

Το «πρόβλημα» γι αυτούς ήταν ο Πρόεδρος και η προσπάθειά του να βάλει τάξη στο κόμμα, να αντιμετωπίσει τις διαχρονικές παθογένειες, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες που είχε το κόμμα, με όποια τυχόν λάθη ή παραλείψεις του. Το βασικότερο πρόβλημά τους όμως ήταν η εκπεφρασμένη και εφαρμοσμένη βούληση του Προέδρου για ριζικές οργανωτικές αλλαγές που φέρνουν επιτέλους τα μέλη στο επίκεντρο της λήψης των συλλογικών αποφάσεων.

Τι άλλαξε τελικά μέσα στο καλοκαίρι, και στην συνεδρίαση της ΚΕ στις 7-8 Σεπτεμβρίου 163 μέλη της, ενώ πορευόμαστε προς το Καταστατικό Συνέδριο, προχώρησαν στην αναίρεση της προηγούμενης απόφασης και στην ανατροπή του εκλεγμένου από τη βάση (135.000 μελών) με ποσοστό 56% Προέδρου του κόμματος σ. Στέφανου Κασσελάκη; Δεν νοείται άρση εμπιστοσύνης χωρίς αιτιολόγηση. Θα μάθουμε άραγε ποτέ τα πραγματικά αίτια;

Πότε άλλοτε στην πολιτική ζωή της χώρας ανατράπηκε Πρόεδρος κόμματος με πρόταση μομφής και κηρύχτηκε έκπτωτος από ένα όργανο αναρμόδιο, όπως είναι η Πολιτική Γραμματεία;

Πρόκειται για αποφάσεις αντικαταστατικές, που έχουν αγανακτήσει τα χιλιάδες μέλη και φίλους του κόμματος, ανεξαρτήτως αν στήριξαν ή όχι τον Πρόεδρο στην εκλογή του, που όλο αυτό το διάστημα σε δύσκολες συνθήκες , με αυταπάρνηση αγωνιστήκαμε για να κρατήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όρθιο μετά την εκλογική κατάρρευση του 2023 και την πολύμηνη κρίση που ακολούθησε με διασπάσεις, αποστασίες και κλοπή βουλευτικών εδρών.

Τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά πλειοψηφία, και τα μέλη των Συντνισιτών των Οργανώσεων Μελών Άνδρου, Νάξου, Σύρου και Τήνου δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι:

• Δεν θα επιτρέψουμε την καταστρατήγηση των δημοκρατικών – καταστατικών διαδικασιών και δεν θα αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να μετατραπεί σε ένα κλειστό κόμμα τασικών μηχανισμών και διορισμένων κομισάριων, που θα το απομακρύνουν οριστικά και μοιραία από την κοινωνία.
• Θεωρούμε πολιτικά ανήθικη τη διαδικασία και τη μεθόδευση της πρότασης μομφής εναντίον του εκλεγμένου από τη βάση Πρόεδρου.
• Καταγγέλλουμε την αντικαταστατική-πραξικοπηματική έκπτωση του Προέδρου από αναρμόδια-απονομιμοποιημένα όργανα (Κ.Ε και Π.Γ).
• Απαιτούμε την αποκατάσταση της κομματικής και δημοκρατικής νομιμότητας και λειτουργίας.
• Απαιτούμε την επιστροφή του σ. Στέφανου Κασσελάκη στα Προεδρικά του καθήκοντα.
• Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, ανοιχτό στην κοινωνία, στον κόσμο της εργασίας, στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στη Νέα Γενιά, στους ανθρώπους του πολιτισμού και των κινημάτων.
• Παραμένουμε πιστοί στην πολιτική αναγκαιότητα να ξαναγίνει το κόμμα μας η προωθητική δύναμη, που θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στα απεχθή σχέδια της κυβέρνησης της δεξιάς.

Τέλος, καλούμε την Επιτροπή Δεοντολογίας ως το μόνο συλλογικό όργανο που καταστατικά μπορεί να ερμηνεύσει σημεία του καταστατικού να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παρέμβει αποτελεσματικά για να μας προστατεύσει όλους απο την επίταση, επιπλέον διασπαστικών φαινομένων, παρακαλούμε όπως εξετάσει το ανακοινωθέν της τελευταίας συνεδρίασης της Π.Γ., καθότι αφενός αναφέρει πως “αυθεντικός ερμηνευτής” του καταστατικού είναι η ΚΕ και αφετέρου δεν προκύπτει καταστατικά με κανέναν τρόπο έκπτωση του Προέδρου μετά την ψήφιση της άρσης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του, η οποία απόφαση βρίσκεται υπο την διαλυτική αίρεση της έγκρισης ή της απόρριψης από το έκτακτο συνέδριο, το ανώτατο όργανο του κόμματος που για αυτό το λόγο συγκαλείται. Επιπλεόν, την καλούμε να εξετάσει τις δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας, τα οποία απο την επομένη άρχισαν να μιλούν ανοιχτά για συμπόρευση, ακόμη και για κοινά ψηφοδέλτια με άλλα κόμματα, παραβιάζοντας κατάφορα την απόφαση του τελευταίου μας συνεδρίου.

Είναι ώρα να φύγουμε μπροστά, μαζί με τον Εκλεγμένο Πρόεδρο μας!

Ο λαός κουράστηκε να παρακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την Αξιωματική Αντιπολίτευση, πολλούς μήνες τώρα να είναι βυθισμένος στην εσωστρέφεια και στη μιζέρια των μηχανισμών του.

Δηλώνουμε σε αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς τους ως «ιδιοκτήτες του κόμματος» ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ! Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».