Πράσινο φως από Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου
Προχωρούν οι διαδικασίες
Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου, υπογράμμισε πως η σημασία του έργου επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως η Κομισιόν ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ
Την πρόταση του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας, κ. Γιώργου Παπαναστασίου «το έργο θα συμβάλλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, αφού θα συνδέσει το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήματα και θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η επίτευξή αυτού του στόχου είναι σημαντική για την περεταίρω επιτάχυνσή της ευημερίας των πολιτών της χώρας, γιατί βασικός σκοπός είναι η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης, της έλευσης φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Η Κύπρος ενέκρινε τη διάθεση 25 εκατ. ανά έτος επί 5 χρόνια
Σύμφωνα με το energygame.gr, ο κ. Παπαναστασίου υπογράμμισε πως η σημασία του έργου επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως η Κομισιόν ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση ποσού 25 εκατ. ευρώ ανά έτος για 5 χρόνια, ως επιδότηση της αντίστοιχης αύξησης που θα επέλθει στους λογαριασμούς ρεύματος για το δικαίωμα ανάκτησης εξόδων την κατασκευαστική περίοδο δηλαδή από 1η Ιανουαρίου 2025 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2029 ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται από αυτή την αύξηση. Το ποσό αυτό θα εκταμιεύεται από το σύστημα δημοπράτησης δικαιωμάτων των ρύπων.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Η συμφωνία όπως είχε γίνει γνωστή έως σήμερα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανάκτηση δαπανών του φορέα υλοποίησης για την περίοδο κατασκευής ύψους 125 εκατ. ευρώ έως το 2030 από το Ταμείο Ρύπων, εγγυημένη απόδοση 8,3% για το έργο για 17 χρόνια και καταμερισμό 50%-50% του γεωπολιτικού ρίσκου μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Μένει να δούμε αν θα τεθεί στην τελική συμφωνία και το θέμα της συμμετοχής του κυπριακού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότιεκκρεμεί η αξιολόγηση από ξένο οίκο της μελέτης κόστους-οφέλους, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή ή όχι στο μετοχικό κεφάλαιο. Μέχρι πρότινος η γραμμή της Λευκωσίας ήταν ότι η απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος του έτους.
Την ίδια ώρα, κινητικότητα για τον GSI καταγράφεται και εκτός συνόρων Ελλάδας και Κύπρου. Σε ανάρτησή του στο LinkedIn o εμπορικός ακόλουθος της Κύπρου στο Ντουμπάι Γιώργος Παρτασίδης ανέφερε πως «η Κύπρος έχει συμπεριληφθεί στον οδικό χάρτη της TAQA για μελλοντικά έργα, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη σημασία της περιοχής στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο. Οι δυνατότητες συνεργασίας και επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές είναι τεράστιες και προσβλέπουμε στο ρόλο που θα παίξει η Κύπρος στη διαμόρφωση της μελλοντικής βιώσιμης ενέργειας». Δηλώσεις που έρχονται σε συνέχεια της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου κατά δήλωσή του συζητήθηκε και το θέμα του καλωδίου.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στην Αθήνα βρέθηκε, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Stéphane Séjourné ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του υπογράμμισε την κοινή αντίληψη των δύο χωρών για τη γεωστρατηγική σημασία και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Μεσογείου. «Οι γαλλικές και ελληνικές πρωτοβουλίες, όπως η «Ένωση για τη Μεσόγειο» και το «MED9», είναι ενδεικτικές της σημασίας που οι δύο χώρες αποδίδουν στην περιφερειακή συνεργασία και τον περιφερειακό διάλογο», συμπλήρωσε.