Το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου θέλει η Ελλάδα να έχει λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τους έκτακτους συνοριακούς ελέγχους στη Γερμανία και την επιστροφή προσφύγων στις χώρες υποδοχής που επιδιώκει το Βερολίνο.

Η ενόχληση της Αθήνας είναι εμφανής, ωστόσο στην προσπάθεια να μην επιτρέψει την απότομη αλλαγή ρότας στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης έχει αρκετούς «συμμάχους», που έχουν επίσης αιφνιδιαστεί από την απόφαση του καγκελαρίου Σολτς.

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η νέα αυτή πολιτική που υιοθετεί η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να γίνει βούτυρο στο ψωμί της ελληνικής ακροδεξιάς, αλλά και να προκαλέσει υπερβολική ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες, ιδίως στον Έβρο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Για αυτό και επιθυμεί να δοθεί μεν έμφαση στο θέμα, στις πραγματικές του όμως διαστάσεις.

*Διαβάστε ακόμα: Ελλάδα - Γαλλία (σε όλα) συμμαχία: Συμφωνία Σεζουρνέ με Γεραπετρίτη για Προσφυγικό, ασφάλεια στη Μεσόγειο και αμυντική συνεργασία


Αυστηρό μήνυμα της κυβέρνησης: Η Ελλάδα δεν θα κάνει δικό της πρόβλημα ένα πρόβλημα μιας άλλης χώρας

«Θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορά μας, να ακολουθούμε μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, να εφαρμόζουμε μια εντελώς διαφορετική διαδικασία κρίσης αιτήσεων ασύλου, που δεν οδηγεί σε εκκρεμείς αιτήσεις, οι οποίες στοιβάζονταν και, αντίστοιχα, στοιβάζονταν και άνθρωποι μαζί με αυτές μέχρι και δύο και τρία χρόνια και να κρίνονται, πλέον, το πολύ σε τρεις μήνες», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να επιμείνει στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία.

Το δε μήνυμα προς το Βερολίνο, αλλά και προς τις Βρυξέλλες, ήταν σαφές: «Δεν πρόκειται η Ελλάδα, -το τονίζουμε ξανά-, να κάνει δικό της πρόβλημα, ένα πρόβλημα μιας άλλης χώρας. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που διέπουν την Ε.Ε. και αυτοί είναι δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν», επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης.

Από το Βερολίνο, όπου βρέθηκε χθες, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος διαμήνυσε στον Γερμανό ομόλογό του ότι πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθεί το πνεύμα των συνθηκών Σένγκεν καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε δρόμους που παραπέμπουν σε μονομερείς ενέργειες κι έτσι τεθεί υπό κίνδυνο, όχι μόνο το πνεύμα του Σένγκεν και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αλλά το ίδιο το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, η αρμόδια υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη υπογράμμιζε από την πλευρά της ότι η Γερμανία δεν μπορεί αλά καρτ να χρησιμοποιεί τις συνθήκες.