Ανοικτό μέχρι νεωτέρας και πιο συγκεκριμένα μέχρι την Κεντρική Επιτροπή παραμένει το θέμα των κριτηρίων για όσους θελήσουν να θέσουν υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απόφαση.

Μάλιστα στελέχη όπως η Ράνια Σβίγγου, ο Παναγιώτης Ρήγας, η Ράνια Δούρου, ο Νίκος Παππάς, η Θεοδώρας Τζάκρη, η Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκαν επιφυλακτικά στο να αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις, παρά το γεγονός ότι αρκετοί άκουγαν με προσοχή τις αιτιάσεις των «87» που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει τα ίδια λάθη.

*Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Πέρασε η πρόταση των "87" - 24 Νοεμβρίου οι εκλογές για πρόεδρο, τα κριτήρια για τους υποψήφιους

ΣΥΡΙΖΑ: Οι προϋποθέσεις για τις υποψηφιότητες και το «πόθεν έσχες»

Το γεγονός, πάντως, ότι δεν θα υπάρχει στο κείμενο εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας δεν σημαίνει ότι κάποιος ή κάποιοι δεν μπορούν να καταθέσουν σχετική πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή. Τα κριτήρια που τέθηκα προς συζήτηση ήταν άλλα πολιτικά και αλλά οικονομικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Πολιτική γραμματεία οι «87» ζήτησαν όλοι οι υποψήφιοι να δεσμευθούν ότι αποδέχονται το Καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Επίσης έθεσαν προϋποθέσεις που αφορούν την διαφάνεια της οικονομικής τους ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, στα κριτήρια διαφάνειας που προτάθηκαν είναι:
• κατάθεση πόθεν έσχες, - όχι σε δανεισμό, όπως και
• διερεύνηση τυχόν τεραστίων οφειλών σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία.

Τα κριτήρια αυτά αγγίζουν προφανώς τον Στέφανο Κασσελάκη -ο οποίος για την ιστορία βρίσκεται στην Ιταλία με τον σύζυγο του Τάυλερ Μάκμπεθ- καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι έχει καταθέσει το πόθεν έσχες του. Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν στοιχεία για διερεύνηση.

Το θέμα αυτό άλλωστε αποτέλεσε σημείο τριβής στις ευρωεκλογές όταν ο ίδιος αποφάσισε να παρουσιάσει ένα excel με την περιουσιακή του κατάσταση. Το γεγεονός αυτό άλλωστε το «πλήρωσε» τόσο ο ίδιος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Όλγα Γεροβασίλη στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στο θέμα του «Πόθεν Έσχες» επισημαίνοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει καταθέσει «Πόθεν Έσχες», ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη αντέδρασε όταν ακούστηκε η πρόταση τα «Πόθεν Έσχες» των υποψηφίων να κατατίθενται σε αρμόδια επιτροπή. Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε να μάθει με ποια κριτήρια θα συγκροτείται η επιτροπή, και ποιοι θα συμμετέχουν. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την πλευρά του υποστήριξε ότι το θέμα είναι πολιτικό και δεν υπάρχει πρόθεση αποκλεισμού κάποιου υποψηφίου από όσους έχουν ακουστεί, συμπληρώνοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να κριθεί από τη βάση.

Στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας έλεγαν ότι η «η συζήτηση εξελίχθηκε σε εξαιρετικό κλίμα για το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες». Ο Παύλος Πολάκης, πάντως, επέμεινε και χθες στη θέση του περί συνεδρίου ανακήρυξης υποψηφιοτήτων, όπως και στο να «τρέξουν» γρήγορα οι εσωκομματικές διαδικασίες. Η πρόταση του, ωστόσο δεν πέρασε και το συνέδριο θα γίνει κανονικά 1 με 3 Νοεμβρίου. Το συνέδριο θα είναι έκτακτο με την εκλογή νέων συνέδρων (πέρασε με ψήφους 18-3 και όχι διαρκές όπως ήθελε η πλευρά Κασσελάκη).

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κασσελάκη και το bullying

Όλα αυτά ενώ οι πληροφορίες λένε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του τις επόμενες ημέρες με μία ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Το βασικό αφήγημα του θα είναι ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν με αδιαφανείς διαδικασίες να τον θέσουν εκτός κόμματος.

Χθες πάντως δόθηκε συνέχεια και στις καταγγελίες της Κατερίνας Νοτοπούλου περί bulliying. Η βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, αναφέρθηκε στο ACTION 24 σε μηνύματα που έχει λάβει. Μάλιστα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η Κατερίνα Νοτοπούλου φέρεται να τόνισε πως τα sms τα έχει κρατήσει. Υπενθύμισε δε πως έχει ζητήσει δημοσίως την άδεια του πρώην πρόεδρου να τα εμφανίσει και πως αν τα μέλη του οργάνου τής πουν να πάει στον εισαγγελέα θα το κάνει.

Το περιβάλλον του πρώην προέδρου ανέφερε ότι «το bullying δεν είναι μια κενή λέξη. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν υποφέρει από αυτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «η κυρία Νοτοπούλου οφείλει πάραυτα να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη» και συμπληρώνουν ότι «είναι ένα σοβαρό αδίκημα και ο Στέφανος Κασσελάκης που το έχει υποστεί ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό και γνωρίζοντας πολύ καλά τη σκληρότητα αυτού του πράγματος, δεν θα ανεχθεί καμία σκιά στο θέμα αυτό».