Την πρότασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη σύνθεση της νέας Κομισιόν παρουσίασε, χθες, η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Φέρει το στίγμα της Γερμανίδας πολιτικού, καθώς έχουν εκδιωχθεί όσοι βρέθηκαν στον δρόμο της την προηγούμενη πενταετία και έχει επιβληθεί η ισόρροπη εκπροσώπηση ανδρών - γυναικών.

Μπορεί μόνο το 40% των επιτρόπων να είναι γυναίκες, όμως σε αυτές έδωσε τέσσερις από τις έξι αντιπροεδρίες. Ο λόγος για την Τερέζα Ριμπέιρα (Ισπανία) που θα είναι υπεύθυνη για τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, τη Χένα Βιρκούνεν (Φινλανδία) που θα είναι η αντιπρόεδρος για Τεχνολογία, Ασφάλεια και Δημοκρατία, τη Ροχάνα Μινζάτου (Ρουμανία) που θα έχει την ευθύνη για Δεξιότητες, Εκπαίδευση, Πολιτισμό, Απασχόληση και Κοινωνικά Δικαιώματα και βέβαια την Κάγια Κάλας (Εσθονία) που έχει επιλεγεί ως ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική.

Στο πλάι τους θα βρεθούν δύο άνδρες: Ο Στεφάν Σεζουρνέ (Γαλλία), που αντικατέστησε την τελευταία στιγμή τον Τιερί Μπρετόν (είχε κατ’ επανάληψη έρθει σε σύγκρουση με τη Φον ντερ Λάιεν στην προηγούμενη Κομισιόν), ανταμείφθηκε με τη θέση του αντιπροέδρου για την Ευημερία και Βιομηχανική Στρατηγική - ίσως το σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο. Ο Ραφαέλε Φίτο (Ιταλία) θα είναι υπεύθυνος για τις Μεταρρυθμίσεις και (κυρίως) τους πόρους των Ταμείων Συνοχής. Πρόκειται για μια κίνηση φιλίας προς τη Μελόνι, αν και εκείνη δεν υπερψήφισε τη Φον ντερ Λάιεν για τη νέα της θητεία.

*Διαβάστε ακόμα: Φον ντερ Λάιεν: Η άσκηση ισορροπίας για τη νέα σύνθεση της Κομισιόν - Οι σχέσεις ισχύος, η "θυσία" του Μπρετόν και οι μεγάλοι κερδισμένοι

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d48zh9iqapyh)


Κερδισμένες οι χώρες του Νότου και της Ανατολικής Ευρώπης στη νέα Κομισιόν

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα έχουν αυξημένο έλεγχο επί των οικονομικών της ΕΕ: Μεταξύ των αντιπροέδρων τα χαρτοφυλάκια με πόρους (Ταμείο Συνοχής, Πράσινη Μετάβαση) πήγαν στον Νότο και επίτροπος Οικονομικής Πολιτικής θα είναι η Μαρία Αλμπουκέρκι (Πορτογαλία). Ως αντίβαρο οι «φειδωλές» χώρες έλαβαν την ανάθεση της ευθύνης για τον Προϋπολογισμό στον Πιοτρ Σεραφίμ (Πολωνία). Ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας (Ελλάδα) έλαβε το ισχυρό και διευρυμένο χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού.

Ενισχυμένος είναι και ο ρόλος των ανατολικών κρατών: Δίπλα στην Εσθονή επίτροπο Εξωτερικών, η Φον ντερ Λάιεν επέλεξε τον Άντριους Κουμπίλιους (Λιθουανία) ως επίτροπο Άμυνας και Διαστήματος. Θα λογοδοτεί, μάλιστα, στην αντιπρόεδρο Βιρκούνεν, που προέρχεται από τη Φινλανδία - εκ των σκληρότερων επικριτών του καθεστώτος Πούτιν.

Το σημαντικό χαρτοφυλάκιο Οικονομίας, Παραγωγικότητας και Εφαρμοστικότητας ανατέθηκε στον πολύπειρο Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία), ενώ ο έτερος μαθουσάλας της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία), θα είναι υπεύθυνος για το Εμπόριο. Το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης ανατέθηκε στη Μάρτα Κος (Σλοβενία). Το νέο χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο κέρδισε τελικά η Ντουμπράφσκα Σουίτσα (Κροατία). Υπεύθυνος για την Ενεργειακή και Στεγαστική Πολιτική θα είναι ο Νταν Γιόργκενσεν (Δανία). Στην Ιρλανδία έγινε το «χατίρι» να ανατεθεί το χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης στον Μάικλ Μακγκράθ. Το ίδιο ισχύει με το χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος, που διεκδίκησε και τελικά κέρδισε ο Βόπκε Χούκστρα (Ολλανδία).


Και οι λιγότερο ικανοποιημένοι

Από τους λιγότερο ικανοποιημένους πρέπει να είναι η Χάτζα Λαμπίπ (Βέλγιο) που έλαβε το χαρτοφυλάκιο Διαχείρισης Κρίσεων - όταν υπάρξει ανάγκη πιθανότατα την πρωτοβουλία θα έχει η ίδια η Φον ντερ Λάιεν. Το ίδιο ισχύει και για τον Γκλεν Μικάλεφ, επίτροπο για Νεολαία και Άθληση, που φαίνεται να «πλήρωσε» την επιμονή της Μάλτας να μη στείλει γυναίκα επίτροπο. Η Σόφια, αντιθέτως, που ήταν η μόνη που έστειλε πρόταση και άνδρα και γυναίκας, έλαβε για την Εκατερίνα Ζαχαρίεβα το χαρτοφυλάκιο Startups και Καινοτομίας. Τέλος, επίτροπος Γεωργίας θα είναι ο Κρίστοφ Χάνσεν (Λουξ/ ργο), Αλιείας ο Κώστας Καδής (Κύπρος) και Υγείας ο Όλιβερ Βαρχέλι (Ουγγαρία).

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή