Τι συμβαίνει, άραγε, όταν ένα φαρμακευτικό σκεύασμα λαμβάνει τιμή ίση με τον μέσο όρο των αντιστοίχων τιμών του στις δύο πιο φθηνές χώρες της Ευρωζώνης και όχι ολόκληρης της Ε.Ε.; Λαμβάνει, ασφαλώς, υψηλότερη τιμή και αυτό είναι κάτι το οποίο είχε νομοθετήσει ο υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Αυτή ακριβώς την σωστή απόφαση του τότε υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, υπενθύμισε σήμερα στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Δήλωσε σχετικά ο Άδωνις Γεωργιάδης:

“Έχουμε τις λιγότερες ποτέ ελλείψεις φαρμάκων, λόγω σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί, όπως η αύξηση των τιμών στα χαμηλού κόστους φάρμακα, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξαγωγή φαρμάκων, που ευθύνεται για την έλλειψη πολλών φαρμάκων. Η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, έγινε με βάση τον νόμο Ξανθού. Ο νόμος είναι σωστός, δεν ειναι ακριβά τα φάρμακα στην Ελλάδα”.

Μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής τότε του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε υπαινιχθεί σαφώς στις 17 Δεκεμβρίου του 2019, με την αξιοπρέπεια η οποία τον χαρακτηρίζει, τα εξής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πρώτου κρατικού προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το 2020:

“Τα μεγέθη του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και τους λοιπούς φορείς της υγείας δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τον προϋπολογισμό του 2019 και τις προβλέψεις του ΜΠΔΣ 2019-2022 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι οριακές αυξήσεις αφορούν κυρίως τους κλειστούς προϋπολογισμούς για φάρμακο και λοιπές παροχές του ΕΟΠΥΥ που εμείς συμφωνήσαμε με τους «θεσμούς» ότι - αρχής γενομένης από το 2019 - θα αναπροσαρμόζονται με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κάθε χρονιάς (2,8% για το 2020)”…